Prima pagină » Actualitate » Unele ULEIURI „sănătoase” pot deveni periculoase, în anumite condiții. Cum trebuie păstrate sticlele care conțin un asemenea produs alimentar

Unele ULEIURI „sănătoase” pot deveni periculoase, în anumite condiții. Cum trebuie păstrate sticlele care conțin un asemenea produs alimentar

Unele ULEIURI „sănătoase” pot deveni periculoase, în anumite condiții. Cum trebuie păstrate sticlele care conțin un asemenea produs alimentar
FOTO - Caracter ilustrativ: Shutterstock

Uleiurile alimentare sunt clasificate în trei categorii principale: uleiuri din semințe, uleiuri din fructe și grăsimi saturate. Pe piață există o gamă largă de oferte, fiecare ulei având propriile beneficii și dezavantaje, în funcție de sursă, modul de prelucrare și compoziție chimică.

Fiecare dintre acestea poate influența sănătatea în moduri diferite, iar alegerea corectă depinde de scopurile noastre alimentare și de stilul de viață.

De exemplu, uleiurile din semințe, cum ar fi de floarea-soarelui, de rapiță sau porumb, sunt bogate în grăsimi polinesaturate, inclusiv acizi grași esențiali omega-6 și omega-3, care sunt benefice pentru sănătatea cardiovasculară.

Totuși, un mare dezavantaj al acestor uleiuri îl reprezintă sensibilitatea lor la temperaturi ridicate și expunerea la oxigen și lumină, ceea ce le face instabile și predispuse la oxidare.

Uleiurile din fructe, cum ar cel de măsline sau avocado, sunt în general mai stabile și bogate în grăsimi mononesaturate, care oferă beneficii multiple, inclusiv reducerea riscului de boli de inimă și menținerea unui nivel sănătos de colesterol.

Grăsimile saturate, cum ar fi untura, uleiul de cocos și grăsimile din lactate, sunt solide la temperatura camerei și sunt cele mai stabile dintre toate. Ele nu se oxidează ușor și sunt rezistente la temperaturi ridicate, ceea ce le face ideale pentru prăjire și alte metode de gătit la temperaturi mari.

Dar, atenție, consumul excesiv de grăsimi saturate poate contribui la rigidizarea membranelor celulare și poate crește riscul de boli cardiovasculare.

Doctor Cezar: „Sticla de ulei trebuie să fie închisă la culoare”

Doctor Cezar a vorbit, la Antena 3, despre calitățile uleiurilor, dar și despre pericolele la care ne expunem atunci când nu suntem atenți la modul de păstrare al acestora.

El a precizat că uleiurile din semințe nu sunt foarte recomandate, în special dacă au fost extrase prin procedee care folosesc presiuni foarte mari sau procedee chimice.

În schimb, cele din fructe – precum uleiul de avocado și uleiul de măsline -, sunt mult mai bune deoarece presiunile necesare stoarcerii sunt mult mai mici. Mai mult, măslinele conțin grăsimi mai rezistente, în general mononesaturate.

„Polinesaturate înseamnă că au mai multe legături delicate, sensibile. Mononesaturate înseamnă că au una singură, în timp ce grăsimile saturate sunt stabile, cele solide la temperatura camerei, precum untura, uleiul de cocos, grăsimile din lactate. Acestea sunt grăsimi saturate, care sunt mai stabile, dar consumate în exces rigidizează membrana celulară. Celulele noastre trebuie să aibă o membrană fluidă, asemănătoare unui balon de săpun, care este flexibilă. Atunci când devine rigidă, se sparge, se rupe. Cele polinesaturate, din nuci și semințe, având o structură mai complexă, creează fluiditate membranei celulare. Aceasta este partea bună, dar partea rea este că nu rezistă prea bine la temperatură, oxigen și lumină.

De aceea, sticla de ulei trebuie să fie închisă la culoare, uleiurile trebuie păstrate în recipiente mici și consumate într-un timp scurt, de preferat la frigider, la întuneric. Toate aceste specificații trebuie respectate. Uleiurile mononesaturate, cum este uleiul de măsline, se află cumva între cele două tipuri. Este benefic pentru gătit și oferă și o anumită fluiditate. Iar cele modificate industrial, care se găsesc în majoritatea alimentelor procesate, sunt modificate pentru a rezista șase luni sau mai mult… Haideți, totuși, măcar atunci când suntem acasă, să gătim și să investim în noi, în sănătatea noastră. Să ne gândim că toate aceste molecule fac parte din corpul nostru, astăzi, mâine, poimâine, peste un an, doi”, a explicat Dr. Cezar la Antena 3.

FOTO – Caracter ilustrativ: Shutterstock

Citește și

Mediafax
Postul Crăciunului a început pentru credincioșii ortococși. Zilele cu dezlegare la pește din următoarea perioadă
Digi24
Primele rezultate ale autopsiei fetiței de 2 ani, care a murit în clinica dentară din Capitală. Surse: „Nu trebuia să fie anesteziată”
Cancan.ro
Adevărul despre relația lui Gabi Tamaș cu soția lui: a bătut-o și a acuzat-o de infidelitate
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, o nouă serie de fotografii mai mult decât îndrăznețe: „Ești păcatul meu”
Adevarul
Povestea celui mai misterios deținut politic din Europa. Identitatea sa nu este cunoscută cu exactitate nici după secole
Mediafax
Ce mâncăm în Postul Crăciunului pentru a fi sănătoși
Click
Cum a fost atacată Alexandra Velniciuc după moartea lui Horia Moculescu. Are o relație de 25 de ani cu un regizor cunoscut, iar trecutul ei ascunde mari drame
Digi24
Ilie Bolojan a făcut o listă cu companiile de stat care au pierderi și sunt „o gaură neagră” pentru buget: „Trebuie lichidate”
Cancan.ro
O fetiță de aproape 2 ani a murit la o clinică stomatologică din Capitală. Ce s-a întâmplat cu ea
Ce se întâmplă doctore
Cum arată Nadia Comăneci în costum de baie. La 64 de ani, „zeița de la Montreal” are o siluetă bine definită
Ciao.ro
Nimeni nu e fără de păcat! Vedetele din România care ţin postul Crăciunului pentru iertare
Promotor.ro
Super-oferte de Black Friday la autoturisme! Modele premium și de familie, disponibile cu prețuri speciale în noiembrie
Descopera.ro
Fuziune imposibilă detectată în Univers!
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Iepurașul la restaurant: – Aveți mici de cal?
Descopera.ro
Cel mai mare crater modern de pe Pământ a fost descoperit în sudul Chinei