Unul dintre românii uciși de rebeli în CONGO se autosuspendase din Poliție pentru misiunea care i-a curmat viața. Înregistrări audio ale atacului

Publicat: 11/02/2024, 07:00
Actualizat: 11/02/2024, 09:54

Vasile Badea, fost polițist în cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale (SAS), unul dintre cei cinci mercenari români uciși în Congo, a vrut să le asigure celor doi copii ai săi un viitor mai bun. Oferta de 5.000 de dolari pe care a primit-o pentru a-i antrena pe combatanții locali și de a proteja zonele strategice atacate de rebeli i s-a părut rezonabilă, cu atât mai mult cu cât i s-ar fi spus că riscul de a-și pierde viața este minim.

Era pentru prima dată când participa la o acțiune militară într-un teritoriu aflat în război. În urmă cu șase luni, s-a autosuspendat din Poliție pentru a se înrola ca mercenar. Avea să fie prima și ultima lui misiune de acest gen. Vasile Badea a fost împușcat în cap și a murit pe loc.

Vasile Badea este unul din cei cinci români care și-au pierdut viața, joi, în timpul unei confruntări a mercenarilor lui Horaţiu Potra cu rebelii grupării M23, Mișcarea 23 Martie.

Bucureșteanul avea un CV absolut impresionant, care îl recomanda fără nicio rezervă pentru astfel de misiuni

A fost multiplu campion național la sporturi de contact, a făcut parte din Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei, iar ulterior din trupele de mascați ale Poliției Capitalei.

A intrat în Ministerul de Interne în 2005, când s-a angajat, din sursă externă, la Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei. De aici, s-a transferat la Poliția Capitalei, la ”mascați”, la Serviciul pentru Acțiuni Speciale (SAS).

În urma unui conflict cu șeful de atunci al structurii, Ghenadie Achinca, Vasile Badea a fost suspendat din funcție temporar. Fostul polițist avea și o sală de sport în Capitală, unde antrena copii fără să le ia bani.

Vasile Badea s-a autosuspendat din Poliție ca să plece în misiune

În urmă cu aproximativ șase luni, Vasile Badea a fost contactat de un recrutor care căuta luptători pentru compania condusă de Horațiu Potra, veteran al Legiunii Străine, care este implicat în mai multe operaţiuni pe continentul african.

A fost ofertat cu 5.000 de dolari pentru a merge în Republica Democrată Congo ca să-i antreneze pe combatanții locali și să protejeze zonele strategice atacate de rebelii din Mișcarea M23.

Oferta primită l-a convins pe Vasile Badea să se autosuspende din Poliție și să plece pe un drum străin pentru el până atunci, dar cu încredere că se va întoarce acasă cu bine. De altfel, atât el, cât și colegii săi de luptă ar fi primit asigurări că riscul de a-și pierde viața este minim.

A fost pentru prima dată când multiplul campion național a mers să lupte într-o zonă de conflict. Surse Gândul spun că motivul principal pentru care polițistul a acceptat această ofertă a fost acela de a le asigura un viitor mai bun celor doi copii ai săi, pe care îi avea din prima căsnicie.

Vasile Badea, alături de cea de-a doua soție, Ana

”Atacatorii erau lunetiști care au folosit arme de calibru mare”

Odată ajunși în Congo, mercenarii români s-au confruntat însă cu o o realitate dură. Cinci dintre ei și-au pierdut viața, iar alți 20 au fost răniți.

”Era dintr-o brigadă din care mai făcea parte un fost militar din cadrul MApN, din Timișoara, cel care a murit împreună cu el, și mai mulți foști membri ai trupelor speciale rusești Spetsnaz, care erau din Republica Moldova”, au declarat surse Gândul.

Vasile Badea a murit pe loc, după ce a fost împușcat în cap

”Când s-a întâmplat, au fost înconjurați de luptători care aveau un nivel de pregătire superior, care nu era specific rebelilor. Atacatorii erau lunetiști care au folosit arme de calibru mare. Badea a fost împușcat în cap și a murit imediat, iar fostul militar din Timișoara, care a murit și el, a fost împușcat în zona abdominală”, ne-au relatat aceleași surse, care ne-au și explicat care ar fi fost avantajul adversarilor în fața mercenarilor români, care erau, la rândul lor, foarte bine antrenați.

”Foștii angajați ai trupelor speciale care au activat în Poliție si Jandarmerie au fost antrenați de-a lungul carierei pentru lupta urbană și nu au noțiuni cu privire la conflictele în condițiile din Africa”, ne-a mai spus sursa noastră.

Vasile Badea a fost ofertat cu 5.000 de dolari pentru a merge în Congo ca să-i antreneze pe combatanții locali

Incidentul i-ar fi făcut pe alți potențiali mercenari să dea înapoi

Având în vedere valul mare de pensionari din Poliție, Horațiu Potra ofertase fie personal, fie prin intermediari mai mulți foști polițiști, pe care voia să îi aducă în Africa, pentru aceeași sumă lunară, respectiv 5.000 de dolari, ca să îi instruiască pe combatanții locali.

După moartea celor patru mercenari români însă, mulți dintre cei care acceptaseră oferta s-au răzgândit.

Sute de mercenari români s-ar afla deja în estul regiunii. Acesta a fost cel mai grav atac în care au fost implicați români. Rebelii M23 au atacat simultan mai multe tabere militare guvernamentale din jurul orașului Sake, în estul țării.

”Ăștia ne mierlesc pe toți, să mor dacă nu!”

Gândul a intrat în posesia unor înregistrări audio chiar din momentul atacului. Când situația a scăpat de sub control, mercenarii români au făcut mai multe apeluri disperate ca să fie salvați.

Într-una din înregistrări a fost surprins momentul în care românii află că tocmai și-au pierdut un coleg.

”Băieți, cu regret vă anunț, acum câteva ore l-am pierdut pe Victor dintre noi. A căzut la contact cu M23, la seria 7. Când o să am mai multe detalii, o să vă anunț”

”O întrebare. Putem avea un elicopter care să vină să luăm răniții, să evacuăm răniții de aici, pentru că avem trei răniți. Sunt grav răniți, dintre care unul la nivelul capului”

”Băieți, faceți tot posibilul și trimiteți mai repede suport aerian! Noi, de la S7, mai avem un rănit care a fost lovit în cap, 30 de procente că va supraviețui, din cele…”

”Haideți cât puteți de repede încoace, ăștia ne mierlesc pe toți, să mor dacă nu! Cum ne mișcăm, cum ne ciuruie capul. Nu ne putem nici evacua de aici, nu ne putem scoate singuri de aici. Suntem depășiți.”

”Veniți că e grav, unu-i grav de tot, îl pierdem.”

”Avem încă unul de-al nostru, un alt rănit, doi avem acum.”

”Avem nevoie de sprijin să putem face evacuarea (…). Situația e foarte critică aici.”

CITEȘTE ȘI:

Trei români au MURIT într-o confruntare violentă în Congo

Soția unuia dintre mercenarii români morți în Congo, distrusă de durere: ”Soarele vieţii a apus pentru o fiinţă atât de dragă mie”

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Mașinile care nu mai trec ITP-ul. Vor pica inspecția tehnică periodică
Drumul cu peisaje de vis din România, modernizat. Priveliștile care-ți taie respirația, dar cu taxă
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Marsilia se pregătește să primească flacăra olimpică