Unul dintre românii uciși de rebeli în CONGO se autosuspendase din Poliție pentru misiunea care i-a curmat viața. Înregistrări audio ale atacului

Publicat: 11/02/2024, 07:00
Actualizat: 11/02/2024, 09:54

Vasile Badea, fost polițist în cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale (SAS), unul dintre cei cinci mercenari români uciși în Congo, a vrut să le asigure celor doi copii ai săi un viitor mai bun. Oferta de 5.000 de dolari pe care a primit-o pentru a-i antrena pe combatanții locali și de a proteja zonele strategice atacate de rebeli i s-a părut rezonabilă, cu atât mai mult cu cât i s-ar fi spus că riscul de a-și pierde viața este minim.

Era pentru prima dată când participa la o acțiune militară într-un teritoriu aflat în război. În urmă cu șase luni, s-a autosuspendat din Poliție pentru a se înrola ca mercenar. Avea să fie prima și ultima lui misiune de acest gen. Vasile Badea a fost împușcat în cap și a murit pe loc.

Vasile Badea este unul din cei cinci români care și-au pierdut viața, joi, în timpul unei confruntări a mercenarilor lui Horaţiu Potra cu rebelii grupării M23, Mișcarea 23 Martie.

Bucureșteanul avea un CV absolut impresionant, care îl recomanda fără nicio rezervă pentru astfel de misiuni

A fost multiplu campion național la sporturi de contact, a făcut parte din Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei, iar ulterior din trupele de mascați ale Poliției Capitalei.

A intrat în Ministerul de Interne în 2005, când s-a angajat, din sursă externă, la Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei. De aici, s-a transferat la Poliția Capitalei, la ”mascați”, la Serviciul pentru Acțiuni Speciale (SAS).

În urma unui conflict cu șeful de atunci al structurii, Ghenadie Achinca, Vasile Badea a fost suspendat din funcție temporar. Fostul polițist avea și o sală de sport în Capitală, unde antrena copii fără să le ia bani.

Vasile Badea s-a autosuspendat din Poliție ca să plece în misiune

În urmă cu aproximativ șase luni, Vasile Badea a fost contactat de un recrutor care căuta luptători pentru compania condusă de Horațiu Potra, veteran al Legiunii Străine, care este implicat în mai multe operaţiuni pe continentul african.

A fost ofertat cu 5.000 de dolari pentru a merge în Republica Democrată Congo ca să-i antreneze pe combatanții locali și să protejeze zonele strategice atacate de rebelii din Mișcarea M23.

Oferta primită l-a convins pe Vasile Badea să se autosuspende din Poliție și să plece pe un drum străin pentru el până atunci, dar cu încredere că se va întoarce acasă cu bine. De altfel, atât el, cât și colegii săi de luptă ar fi primit asigurări că riscul de a-și pierde viața este minim.

A fost pentru prima dată când multiplul campion național a mers să lupte într-o zonă de conflict. Surse Gândul spun că motivul principal pentru care polițistul a acceptat această ofertă a fost acela de a le asigura un viitor mai bun celor doi copii ai săi, pe care îi avea din prima căsnicie.

Vasile Badea, alături de cea de-a doua soție, Ana

”Atacatorii erau lunetiști care au folosit arme de calibru mare”

Odată ajunși în Congo, mercenarii români s-au confruntat însă cu o o realitate dură. Cinci dintre ei și-au pierdut viața, iar alți 20 au fost răniți.

”Era dintr-o brigadă din care mai făcea parte un fost militar din cadrul MApN, din Timișoara, cel care a murit împreună cu el, și mai mulți foști membri ai trupelor speciale rusești Spetsnaz, care erau din Republica Moldova”, au declarat surse Gândul.

Vasile Badea a murit pe loc, după ce a fost împușcat în cap

”Când s-a întâmplat, au fost înconjurați de luptători care aveau un nivel de pregătire superior, care nu era specific rebelilor. Atacatorii erau lunetiști care au folosit arme de calibru mare. Badea a fost împușcat în cap și a murit imediat, iar fostul militar din Timișoara, care a murit și el, a fost împușcat în zona abdominală”, ne-au relatat aceleași surse, care ne-au și explicat care ar fi fost avantajul adversarilor în fața mercenarilor români, care erau, la rândul lor, foarte bine antrenați.

”Foștii angajați ai trupelor speciale care au activat în Poliție si Jandarmerie au fost antrenați de-a lungul carierei pentru lupta urbană și nu au noțiuni cu privire la conflictele în condițiile din Africa”, ne-a mai spus sursa noastră.

Vasile Badea a fost ofertat cu 5.000 de dolari pentru a merge în Congo ca să-i antreneze pe combatanții locali

Incidentul i-ar fi făcut pe alți potențiali mercenari să dea înapoi

Având în vedere valul mare de pensionari din Poliție, Horațiu Potra ofertase fie personal, fie prin intermediari mai mulți foști polițiști, pe care voia să îi aducă în Africa, pentru aceeași sumă lunară, respectiv 5.000 de dolari, ca să îi instruiască pe combatanții locali.

După moartea celor patru mercenari români însă, mulți dintre cei care acceptaseră oferta s-au răzgândit.

Sute de mercenari români s-ar afla deja în estul regiunii. Acesta a fost cel mai grav atac în care au fost implicați români. Rebelii M23 au atacat simultan mai multe tabere militare guvernamentale din jurul orașului Sake, în estul țării.

”Ăștia ne mierlesc pe toți, să mor dacă nu!”

Gândul a intrat în posesia unor înregistrări audio chiar din momentul atacului. Când situația a scăpat de sub control, mercenarii români au făcut mai multe apeluri disperate ca să fie salvați.

Într-una din înregistrări a fost surprins momentul în care românii află că tocmai și-au pierdut un coleg.

”Băieți, cu regret vă anunț, acum câteva ore l-am pierdut pe Victor dintre noi. A căzut la contact cu M23, la seria 7. Când o să am mai multe detalii, o să vă anunț”

”O întrebare. Putem avea un elicopter care să vină să luăm răniții, să evacuăm răniții de aici, pentru că avem trei răniți. Sunt grav răniți, dintre care unul la nivelul capului”

”Băieți, faceți tot posibilul și trimiteți mai repede suport aerian! Noi, de la S7, mai avem un rănit care a fost lovit în cap, 30 de procente că va supraviețui, din cele…”

”Haideți cât puteți de repede încoace, ăștia ne mierlesc pe toți, să mor dacă nu! Cum ne mișcăm, cum ne ciuruie capul. Nu ne putem nici evacua de aici, nu ne putem scoate singuri de aici. Suntem depășiți.”

”Veniți că e grav, unu-i grav de tot, îl pierdem.”

”Avem încă unul de-al nostru, un alt rănit, doi avem acum.”

”Avem nevoie de sprijin să putem face evacuarea (…). Situația e foarte critică aici.”

CITEȘTE ȘI:

Trei români au MURIT într-o confruntare violentă în Congo

Soția unuia dintre mercenarii români morți în Congo, distrusă de durere: ”Soarele vieţii a apus pentru o fiinţă atât de dragă mie”

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Tichete cadou de 8 martie 2024. Se dau 300 de lei de Ziua Femeii!
FOTO. Cum arată tânăra acuzată că s-a culcat cu jumătate din vestiarul echipei de fotbal...
O tânără și-a anunțat moartea pe LinkedIn
Are 57 de ani, dar arată fabulos! GALERIE FOTO WOW
Oraşul din România cu şomaj zero. Se caută "urgent" cel puţin 1.000 de muncitori
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Noua Dacia Duster 2024 „INVADEAZĂ” România! Mai multe exemplare, văzute în trafic cu numere de...
Filmul tragediei din Centrul Vechi! De ce a fost bătută fără mila tânăra de 25...
De ce ar fi murit, de fapt, Mile Povan! Regretatul artist a ajuns la Urgențe...
Cum a transformat un guvernator un oraş "interzis" într-un paradis turistic în doar 26 de...
Continuă calvarul pentru fosta asistentă a lui Capatos! Au intrat peste ea în casă 😲
Astronomii din România au surprins UN OBIECT straniu printre stele
Elena Udrea e în lacrimi! Decizia venită chiar acum
Un nou lanț de magazine vine în România. Ce retailer intră pe piață
Care este cauza morții lui Mile Povan, de fapt. Ce spune rezultatul autopsiei
BANCUL ZILEI. Bulă: Bubulino, hai să facem dragoste că mai am de trăit doar 24...
Cuvintele relaxante auzite în timpul somnului ne calmează inima