UPDATE|Senatul a respins proiectele privind autonomia Ţinutului Secuiesc / Corlățean: Vom respinge toate modelele de regionalizare pe criterii etnice 

UPDATE|Senatul a respins proiectele privind autonomia Ţinutului Secuiesc / Corlățean: Vom respinge toate modelele de regionalizare pe criterii etnice 
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29/12/2023, 09:14
Actualizat: 29/12/2023, 12:49

Senatul se întruneşte, vineri, pentru a vota, în calitate de for legislativ decizional, trei proiecte referitoare la autonomia Ţinutului Secuiesc,  după ce, joi, Camera Deputaţilor le-a respins.

UPDATE 12.20

Camera superioară a Parlamentului a votat pentru raportul de respingere a celor trei proiecte de lege, cu 104 voturi pentru și 8 împotrivă.

PNL, prin vocea fostului ministru Marcel Vela a cerut încetarea dezbaterilor pe aceste „teme false”, care „înfierbântă societatea” și nu fac bine nimănui din România.

Senatorul PSD, Titus Corlățean a menționat „discuția legată de regiuni”. „Eu însă sper la o acel tip de finalizare a descentralizării, deplasarea de competențe și resurse, care să permită o dezvoltare reală a României, pe criterii administrative și economice, însă, și nu de natură etnică”, a spus fostul ministru de Externe.

Cei care agită populist sperietoarea cu regionalizări, ori sunteți oameni serioși și vă pregătiți pentru o astfel de discuție, ori renunțați să mai mințiți oamenii. Noi am respins, în toți anii aceștia, regionalizările propuse pe criterii etnice. Nu ați existat în peisaj în toți acești ani. Vom respinge, de fiecare dată, toate aceste așa-zise modele de regionalizare pe criterii etnice.

USR a transmis că această inițiativă este o „ciorbă râncedă pe care aripa extremistă din UDMR încearcă să o reîncălzească o dată la 2-3 ani.”

Senatorul AUR Claudiu Târziu a afirmat de la tribună că „noi trebuie să ne păstrăm statul unitar, suveran și independent, așa cum este prevăzut în Constituție”.

Știrea inițială

Proiectele au fost iniţiate de doi deputaţi UDMR – Kulcsár-Terza József-György şi Zakarias Zoltán.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu anunţa săptămâna trecută că a propus preşedintelui interimar al Camerei Deputaţilor Alfred Simonis să ia măsuri cu privire la ”iniţiativele toxice ale unor afiliaţi ai grupului UDMR să fie respinse de urgenţă la nivel legislativ”, arătând că ”astfel de propuneri legislative izolate care vizează autonomia Ţinutului Secuiesc sau autonomia culturală pe criterii etnice nu au ce căuta într-un stat democratic”.

”Am propus preşedintelui Camerei Deputaţilor să ia măsuri rapide astfel încât iniţiativele toxice ale unor afiliaţi ai grupului UDMR să fie respinse de urgenţă la nivel legislativ”, a scris Marcel Ciolacu, miercuri, pe Facebook.

Şedinţa, în format hibrid, este programată să înceapă la ora 11,00, conform deciziei de joi a Biroului permanent al Senatului.

Camera Deputaților a respins cele trei proiecte de lege care cereau autonomia Ținutului secuiesc

Propunerea legislativă privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc prevede ”autonomizarea judeţelor Covasna, Harghita şi a unei părţi din judeţul Mureş şi constituirea lor ca regiune autonomă, cu personalitate juridică, în cadrul statului român” şi stabileşte limitele teritoriului acestui ţinut.

Proiectul de act normativ privind Statutul autonomiei culturale a comunităţii maghiare din România propune constituirea unui cadru juridic pentru structurile organizate ale minorităţilor naţionale autohtone, care au întreţinut relaţii strânse cu statul român şi reglementează condiţiile de înfiinţare, pe plan local şi naţional, a structurilor acestei autorităţi, organele de conducere, sursele financiare şi patrimoniale, precum şi competenţele şi atribuţiile de drept public ale statului, necesare pentru a-şi desfăşura activitatea în interesul comunităţilor naţionale.

Cea de a treia propunere – ”Lege Cadru privind autonomia culturală a comunităţilor naţionale” – prevede constituirea bazei juridice a autonomiei culturale a comunităţilor naţionale, respectiv înfiinţarea unor instituţii specializate pentru gestionarea problemelor unei minorităţi naţionale care ţin de păstrarea şi dezvoltarea identităţii naţionale, arată Agerpres.

Camera Deputaților a respins cele trei proiecte de lege care cereau autonomia Ținutului secuiesc, la finalul ședinței care a durat puțin peste o oră.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Informația momentului despre ION ILIESCU. Anunțul făcut chiar de avocatul său
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar