Ursula von der Leyen: „Am vești bune. România va primi 2,6 miliarde de euro”

Ursula von der Leyen: „Am vești bune. România va primi 2,6 miliarde de euro
Sursa foto: Profimedia/ Ursula von der Leyen
Publicat: 15/09/2022, 18:31

„S-au înregistrat progrese suficiente în cadrul planului său național de redresare și reziliență. Odată ce statele membre vor da undă verde, România va primi 2,6 miliarde euro”, afirmă președinta Ursula von der Leyen.

„Am vești bune pentru România. S-au înregistrat progrese suficiente în cadrul planului său național de redresare și reziliență, România fiind astfel pregătită să primească o primă plată în cadrul NextGenerationEU.

Odată ce statele membre vor da undă verde, România va primi 2,6 miliarde euro ca urmare a progreselor sale bune și rapide în punerea în aplicarea primului set de reforme și investiții din cadrul planului.

Printre acestea se numără măsuri de intensificare a luptei împotriva corupției, precum și reforme care vizează reducerea părăsirii timpurii a școlii și etape preliminare importante în reformarea sistemului public de pensii. Mult succes în continuare României! Comisia vă este alături de pe drumul către redresare”, a declarat președinta Ursula von der Leyen.

„Felicitări României pentru îndeplinirea primelor 21 de jaloane și ținte stabilite în planul său de redresare și reziliență. Multe dintre acestea vor contribui la tranziția verde a României, prin măsuri de decarbonizare a economiei și de promovare a transportului durabil, cu accent pe dezvoltarea infrastructurii feroviare.

De asemenea, România își îmbunătățește administrația fiscală și sistemul de educație, precum și lupta împotriva corupției. Odată ce evaluarea Comisiei va fi revizuită și aprobată de statele membre, România urmează să primească granturi și împrumuturi în valoare de 2,6 miliarde euro, care vor contribui la crearea unei economii mai reziliente, cu beneficii considerabile pentru cetățeni și întreprinderi”, a precizat Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor.

„Astăzi dăm undă verde primei cereri de plată a României în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, după ce am ajuns la concluzia că aceasta a îndeplinit primele 21 de jaloane și ținte ale planului său ambițios. Printre acestea se numără reforme importante pentru decarbonizarea economiei României, îmbunătățirea funcționării administrației publice și consolidarea rezilienței economice și sociale.

România și-a consolidat, de asemenea, sistemele de audit și control, care sunt esențiale pentru a se asigura că fondurile NextGenerationEU oferă beneficii maxime cetățenilor și firmelor.

După ce Consiliul își va da acordul, Comisia va plăti 2,6 miliarde euro sub formă de împrumuturi și granturi: un bust de încredere atât de necesar în această perioadă dificilă pentru toate economiile noastre și o încurajare puternică adresată României de a continua pe această traiectorie de investiții și reforme”, a menționat Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase