Ursula von der Leyen propune plafonarea prețului la gaze în UE

Ursula von der Leyen propune plafonarea prețului la gaze în UE
Ursula von der Leyen propune plafonarea prețului la gaze în UE / Sursa FOTO: environmentamerica.org
Publicat: 05/10/2022, 12:34

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, este de părere că Uniunea Europeană ar trebui să introducă o plafonare temporară a preţului la gazele naturale. Măsura ar urma să fie valabilă până când va putea fi adoptat un nou index al preţurilor.

În plus, scrie Reuters, von der Leyen a transmis că le va cere liderilor UE să introducă un sistem comun de achiziție a energiei.

Ursula von der Leyen: „Introducerea unei plafonări, o soluţie temporară”

Într-un discurs ținut miercuri, 5 octombrie, în Parlamentul European, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că „introducerea unei plafonări generale a preţului la gaz este o soluţie temporară până când vom dezvolta un nou index al preţurilor în UE, care să asigure o mai bună funcţionare a pieţei”. Mai multe, von der Leyen susține că deja la nivelul Comisiei Europene „a început să se lucreze la asta”.

Șefa C.E. a mai afirmat că va explica într-o scrisoare adresată liderilor din UE, care se reunesc joi, la Praga, în Cehia, faptul că Uniunea ar trebui să introducă un sistem comun de achiziţie a energiei. Totodată, von der Leyen a atras atenţia că ţările membre ale spațiului comunitar trebuie să îşi intensifice protecţia infrastructurii esenţiale prin realizarea de teste de stres şi prin supravegherea prin satelit, pentru a detecta potenţiale ameninţări.

„Actele de sabotaj împotriva conductelor Nord Stream au arătat cât de vulnerabilă este infrastructura noastră energetică. Este în interesul tuturor europenilor ca această infrastructură esenţială să fie mai bine protejată”, a declarat Ursula von der Leyen în discursul din plenul Parlamentului European.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase