VIDEO | Valeriu Gheorghiță: Noua variantă a Covid din Africa de Sud are tendința să devină dominantă la nivel global

Publicat: 26/11/2021, 20:50
Actualizat: 26/11/2021, 22:29

Șeful CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a afirmat că noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 din Africa de Sud are tendința să devină dominantă în Africa de Sud și nu este exclusă să devină predominantă chiar la nivel global, deoarece gradul de contagiozitate al acestei tulpini este cel puțin la fel de mare ca la varianta Delta.

El a precizat că s-au depistat deja cazuri de infectare cu varianta din Africa de Sud în mai multe zone de pe glob. De asemenea medicul a menționat că nu este exclus să fie mult mai multe infecții generate cu această tulpină.

„Avem deja cazuri secundare în Hong Kong, în Israel și un caz în Europa, în Belgia, într-adevăr. Sunt cazuri de import, la persoane care au avut istoric de călătorie.

Trebuie să înțelegem că aceste variante virale se identifică în urma testelor de secvențiere și le identificăm atunci când ele deja sunt într-o proporție suficientă la nivel populațional. Mă tem că sunt mai multe infecții generate de această variantă virală decât avem în evidență”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță a afirmat că în această perioadă trebuie evitate călătoriile în țările din Africa de Sud, iar dacă există persoane care vin din această zonă să respecte cu strictețe masurile de siguranța sanitară și carantina.

„Cert este că nu avem niște soluții miraculoase la îndemână, trebuie să folosim ceea ce am învățat până acum, și anume este important să limităm transmiterea acestei variante virale. Ce înseamnă – că trebuie să evităm călătoriile neesențiale în țările din Africa de Sud și în mod deosebit în Africa de Sud, în Botswana, unde au fost identificate cazuri.

De asemenea, este important ca la întoarcerea din călătorie din acele țări să se impună testarea, intrarea cu test anterior negativ și, de asemnenea, cred că e foarte important și asta probabil că va fi și recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, de a efectua carantină cel puțin șapte zile cu testare înainte de ieșire din carantină”, a adăugat oficialul, care a vorbit pe B1 TV și despre efectul variantei asupra răspunsului imun”, a afirmat medicul.

Experții spun că noua tulpină are tendința să devină dominantă cel puțin în Africa de Sud

Coordonatorul campaniei de vaccinare a afirmat că experții spun că noua varianta a Covid  are tendința să devină dominantă în Africa de Sud și nu este exclus să devină predominantă la nivel global.

„Se estimează pe presupunerea experților că cel puțin Africa de Sud are tendința să devină dominantă, deci intră în competiție cu varianta Delta și probabil că în perioada următoare nu este exclus să devină dominantă în Africa de Sud, or din acest punct de vedere sigur că nu este exclus potențialul de răspândire la nivel global și de a fi responsabilă de un nou val de îmbolnăviri. Din acest punct de vedere, cred că măsurile de contenționare în perioada asta, de supresie, de mitigare sunt foarte importante”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiță.

Medicul îndeamnă populația să respecte normele de protecție sanitară și să meargă să se vaccineze.

„Indiferent de varianta virală de care vorbim, sunt aceleași măsuri care ne protejează, adică purtarea măștii, distanțarea, igiena personală. Sunt măsurile care ne vor feri de toate variantele virale. În plan farmaceutic, vaccinarea este foarte importantă, pentru că, vedem, este o altă situație clară în care o variantă virală este generată într-o țară cu rată mică de vaccinare, unde există un risc crescut de infectare”, a punctat medicul militar.