Valul 4-Delta al epidemiei din România va dura încă două luni. Dr. Emilian Popovici: „Creșterea numărului de noi infectări va continua”

Valul 4-Delta al epidemiei din România va dura încă două luni. Dr. Emilian Popovici: „Creșterea numărului de noi infectări va continua”
Dr. Emilian Popovici, medic epidemiolog, vicepreședinteleSRE. Imagine: Facebook
Publicat: 14/10/2021, 10:02

Valul 4 are o durată de circa 4 luni și ar urma să se stingă, cel mai probabil, abia la finalul acestui an – începutul anului viitor, e de părere dr. Emilian Popovici, medic epidemiolog. Problema cea mai mare este cum va fi gestionată situația până în acel moment, având în vedere faptul că avem deja foarte multe cazuri de infectări și spitale care nu mai fac față, spune vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie (SRE). Nu este exclus ca în tot acest timp, din cauuza numărului mare de infectări, să apară și o variantă românească a SARS-CoV-2. 

Epidemiologul Emilian Popovici a declarat într-un interviu pentru Hotnews.ro că acest val ar urma să se stingă la finalul acestui an – începutul anului viitor:

„4 luni de zile estimez durata valului care se va autolimita prin numărul mare de infecții pe care îl va genera. Problema este cum se gestionează situația până la acel moment. După cum se poate vedea, numărul de persoane infectate este foarte mare. Numărul acesta foarte mare – și pe fondul măsurilor mai relaxate care au fost și care au dat avânt variantei Delta – va duce la un moment dat, dacă va continua, la epuizarea receptivilor, adică a persoanelor care pot fi infectate de această variantă a virusului. Și atunci, valul se va autolimita prin numărul mare de infectări”, a declarat dr.Emilian Popovici pentru sursa citată.

Numărul de infectări va crește în continuare

Situația este cu atât mai gravă cu cât România nu a ajuns încă în vârful valului 4, iar numărul de îmbolnăviri este în creștere în acest moment.

„Creșterea va continua, din păcate. Noi suntem pe creștere din luna iunie, atunci a început toată această nebunie cu varianta Delta. Practic, suntem de două luni de zile la un număr bazal de reproducere de 1,2 și peste 1,2. De ce acest lucru este important? Acest număr arată câte persoane infectează o persoană care a fost infectată. Dacă numărul este peste 1 înseamnă că epidemia este în creștere, dacă este sub 1 înseamnă că epidemia este în scădere. Dacă acest număr se menține mai mult de două săptămâni la valori de 1,1 sau peste 1,1, riști să ajungi într-o transmitere exponențială a bolii – îți crește numărul de infecții pe zi, greu de spus cât, dar mult. Ei bine, noi nu am stat două săptămâni la 1,1, noi stăm de două luni la 1,2 și chiar 1,3. Așadar, nu se poate întâmpla decât ceea ce se întâmplă, în sensul că numărul de cazuri crește și va crește în continuare”, este explicația medicului Emilian Popovici.

Epidemiologul a explicat că Valul 4 va continua să crească, iar la un moment dat se va ajunge la vârful numărului de cazuri, care se va prelungi într-un platou. Vârful valului 4 va fi atins, cel mai probabil, în a doua jumătate – finalul lunii octombrie. Iar de acolo începe platoul – numărul de cazuri zilnice, ajunse la vârful valului, se stabilizează o perioadă, după care este așteptată scăderea.

Varianta românească a SARS-CoV-2

Dr. Emilian Popovici spune că nimeni nu poate ști cu exactitate, deoarece depinde foarte mult și de măsurile și restricțiile ce vor fi aplicate în acel moment și de respectarea lor:

„Dacă nu se iau măsurile corecte, iarăși crește, dacă se iau măsuri corespunzătoare, acel platou se menține o perioadă, după care numărul de cazuri începe să scadă. Eu am apreciat că vârful valului 4 – începutul platoului – va fi în a doua jumătate – finalul lunii octombrie. Cât va ține exact, acest lucru este greu de spus, pentru că nu sunt eu cel care ia măsurile. De abia în momentul în care se ajunge în acea situație vom vedea ce se întâmplă. Știți cum este la noi, dacă văd că nu mai este creștere și se deschid iarăși sălile de sport și mai știu eu ce, manifestări pe stadioane, te trezești iarăși cu creșterea numărului de infectări”.

Dr.  Emilian Popovici a fost întrebat dacă sunt șanse să vedem o variantă românească a SARS-CoV2, după modelul celei britanice, braziliene sau indiene. Medicul epidemiolog a explicat că acolo unde evoluția infecției este cu număr mare de îmbolnăviri, cu cât sunt mai multe îmbolnăviri, cu atât riscul de a se genera mutații și noi variante este mai mare.

„Ceea ce nu înseamnă că mâine va apărea o nouă variantă în România, dar nici nu este exclus ca ea să apară. Este posibil, teoretic, peste tot unde este un număr mare de infecții, el să infecteze mult, să infecteze mult, iar la un moment dat, la una dintre persoanele infectate, poate să apară o mutație și o variantă nouă”, a mai spus dr. Emilian Poopovici.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția