Varianta Omicron se răspândește în Spania. 30% din cazurile diagnosticate sunt în Madrid

Varianta Omicron se răspândește în Spania. 30% din cazurile diagnosticate sunt în Madrid
Varianta Omicron se răspândește în Spania. 30% din cazurile diagnosticate sunt în Madrid/ FOTO: Pixabay
Publicat: 17/12/2021, 19:13

Madridul a detectat o creștere a numărului de cazuri de Omicron. Potrivit unor surse din domeniul sănătății, varianta omicron reprezintă peste 30% din cazurile diagnosticate în spitalele din regiune.

Acest procentaj scade între 7 și 13% în alte centre de sănătate situate în Andaluzia, deși toate sursele consultate de EL PAÍS sugerează că tendința de creștere este similară, dar pur și simplu cu câteva zile de întârziere, și că este probabil ca această nouă formă a virusului să devină dominantă în doar câteva săptămâni în întreaga țară, și mult mai devreme în Madrid.

Aceste date se bazează pe testele PCR utilizate în spitale, care sunt capabile să detecteze cazurile suspecte de Omicron în funcție de prezența sau nu a mutațiilor specifice tulpinii. Rezultatele trebuie să fie confirmate ulterior prin secvențiere genetică, lucru care se întâmplă practic în toate cazurile.

Complexitatea acestui proces, a cărui finalizare poate dura până la 10 zile, întârzie urmărirea oficială a cazurilor noii variante.

Ministrul sănătății, Carolina Darias, a declarat joi, că 40 de cazuri au fost confirmate până în prezent în Spania prin secvențiere, număr care se ridică la 51 conform datelor trimise de Spania la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Cu toate acestea, o serie de servicii de microbiologie din spitalele publice au detectat deja mai multe cazuri decât numai acestea.

„Viteza cu care se răspândește tulpina omicron este mult mai mare decât cea pe care am detectat-o cu tulpina delta sau alfa”, explică virologul-șef al Spitalului Ramón y Cajal din Madrid, Juan Carlos Galán, cu referire la variantele identificate anterior ale coronavirusului. Spitalul analizează testele efectuate de la o populație de aproximativ 650.000 de persoane din nord-estul capitalei spaniole. Primul caz de omicron detectat în acest spital a fost prelevat dintr-un eșantion la 3 decembrie. Săptămâna trecută, cazurile de omicron identificate prin PCR reprezentau aproximativ 17% din total, procent care a crescut la „între 30 și 32%” până joia aceasta, potrivit lui Galán.

Șeful regional de sănătate din Madrid, Enrique Ruiz Escudero, a explicat miercuri că regiunea are 10 cazuri confirmate de omicron și 154 care sunt în curs de studiu.

„Trebuie să ne amintim că nu totul este secvențiat, se fac teste aleatorii, iar transmiterea omicronului, conform testelor efectuate, este ridicată”, a explicat el.

În regiunea nord-vestică a Cataloniei, noua tulpină reprezintă 20% din totalul cazurilor, potrivit departamentului de sănătate catalan. În încercarea de a limita răspândirea, guvernul regional catalan a anunțat vineri că, începând de luni, toate contactele apropiate ale cazurilor de coronavirus vor trebui să intre în carantină, chiar dacă sunt complet vaccinate.

Ministerul spaniol al Sănătății a raportat joi 28.900 de noi cazuri de coronavirus în Spania, în raportul său zilnic privind pandemia. Datele au inclus, de asemenea, alte 48 de decese legate de Covid. Incidența cumulată a crescut cu 31 de puncte față de ziua precedentă, ajungând la 473 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

De la începutul pandemiei, au fost înregistrate oficial 5.422.168 de infecții, iar bilanțul deceselor se ridică la 88.667 de persoane.

Presiunea asupra spitalelor spaniole continuă să crească ușor, cu 6.682 de pacienți care primesc în prezent tratament pentru Covid-19, cu 194 mai mulți decât în ziua precedentă. La ATI sunt în acest moment 1.292 de pacienți, în creștere cu 47 față de miercuri.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...