Prima pagină » Actualitate » Vedeta mezelurilor. Parizerul proletar, deliciu pentru coorporatiștii fițoși

Vedeta mezelurilor. Parizerul proletar, deliciu pentru coorporatiștii fițoși

Vedeta mezelurilor. Parizerul proletar, deliciu pentru coorporatiștii fițoși

În comunismul înfloritor, anii 70, o felie de parizer cenușiu se dădea rest la mezelărie, în lipsă de 15 bani. În anii comunismului crâncen, anii 80-90, parizerul era aur, existau și rețete de sarmale cu miraculosul distilat roz din soia și aditivi. La fel ca pâinea neagră cu cartofi, parizerul s-a răzbunat în mileniul trei, este vedeta galantarelor, cârciumioarelor și covrigăriilor bântuite de coorporatiști. Ca și frații săi de sărăcie, cremvurștul, polonezul și salamul tip Victoria, parizerul s-a născut în Germania, pe vremuri de foamete.

Parizerul muncitoresc a luat deja fața mortadella în brutării şi restaurante. Prăjit sau în combinaţie cu pâine şi muştar, face furori în rândul tinerilor şi stârneşte amintiri celor care au crescut cu el. Acum, parizerul „de nevoie” s-a transformat în parizer „fancy” la ieşirile în oraş. Un produs ca la mama lui poate ajunge în București chiar la 60 kilogramul!

Amintiri din copilărie, un gust simplu, dar care ne ţinea de foame. Nu este un sendviş zilnic. Costă 20 de lei. Cât mai puţine chimicale şi cât mai multă carne!, a dezvăluie Daniel Ion, brutar. „Doamne ce bine arată! Îmi e poftă! Vreau şi eu!”. Acestea sunt doar câteva dintre comentariile pe care le-am primit la postarea cu sandvişul cu parizer pe care l-am filmat astăzi. Sunt comentarii de la tinerii care nu au prins sendvişul cu parizer în copilărie. Prin comparație, părinţii lor cel mai probabil sunt sceptici la trend.

Made in Japan

Cine i-a prins perioada de glorie are cel puţin o amintire legată de gustarea muncitorească. Şi varianta pane este tot mai căutată. Şi-a făcut loc în meniurile restaurantelor care vând mâncare „ca la mama acasă”, dar în toi cu vremurile noastre: sub formă de burger.

Este un pesmet mai gros de origine din Japonia, l-am pus într-o chiflă de tip burger, japoneza aia care se împărţea duminica la biserică. La bază este muştarul, sus este gratinat cu un caşcaval de Ibăneşti, are o maioneză făcută de casă şi salată verde. În forma aceasta costă 45 de lei”, a spus Bogdan Alexe, proprietar restaurant, citat de Observator.

Născut pe vremuri de foamete

Cea mai veche reţetă de parizer am găsit-o în 1944 şi a fost de inspiraţie germană. Parizerul la acea vreme era foarte dens, ca şi cum muşcai dintr-o bucată de friptură. După anii 70 s-a creat o consistenţă mai fină. Nu există parizer rău, important e să citim eticheta, a transmis Dana Pop, inginer în biotehnologii alimentare.

Parizerul s-a popularizat în România anilor ’80, în care alimentele de baza erau raţionalizate. Se spune că era produs din resturi de carne și soia. Ba chiar, din 1982, conţinea şi un aditiv radioactiv.

Citiți și: Rețeta parizerului de casă care a strâns peste 9 milioane de aprecieri pe Instagram

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Solstițiul de iarnă 2025. Ce se întâmplă în cea mai scurtă zi a anului
Digi24
„Macron l-a trădat pe Merz și știe că va trebui să plătească”. Cum s-au inversat rolurile Franței și Germaniei în Uniunea Europeană
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță o lună ianuarie 2026 cum nu a mai fost în România. Ce se întâmplă în București
Prosport.ro
Cea mai frumoasă profesoară de matematică din România e colega lui Gabi Tamaș!
Adevarul
„Asta e tot ce vreau eu”. Reacția virală a unei mame filipineze din România a emoționat internetul
Mediafax
Romanul din 1987 care a devenit bestseller peste noapte. A stârnit o adevărată revoltă!
Click
Ce spun psihologii despre oamenii care păstrează pungile, borcanele goale, hârtia de ambalaj „pentru orice eventualitate”
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, gest sfâșietor când și-a văzut mama în sicriu. Nu s-a mai putut abține
Ce se întâmplă doctore
Cum arată Narcisa Suciu la mai bine de 15 ani de când a plecat în Finlanda. De ce s-a reîntors în țară? E de nerecunoscut
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Mașini premium SH cu probleme. Expert: „Check engine aprins, beculețe care clipocesc...”
Descopera.ro
Puțini îi știu numele, dar invenția ei a schimbat viața a milioane de femei
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Ce te doare, Bulă? – Mă doare buzunarul, dom doctor …
Descopera.ro
Cactusul care înflorește doar o dată pe an: o poveste despre frumusețe efemeră și misterul naturii