Veste bună pentru copiii cu deficiențe de vorbire si auz. Institutul ”Prof. Dr. Hociotă” București a redeschis secția ”Recuperare”

Veste bună pentru copiii cu deficiențe de vorbire si auz. Institutul ”Prof. Dr. Hociotă” București a redeschis secția ”Recuperare”
Veste bună pentru copiii cu deficiențe de vorbire si auz
Publicat: 14/06/2021, 16:33
Actualizat: 14/06/2021, 21:08

Integrarea în școli și în comunitate a copiilor cu dizabilități din România rămâne o prioritate, la nivel medical, cu toate că pandemia de coronavirus a pus o presiune constantă pe toate instituțiile sanitare, iar medicii au dus o luptă asiduă pentru salvarea vieții pacienților infectați cu COVID. 

Însă, dincolo de ”războiul” purtat pe toate fronturile și la toate nivelurile cu noul coronavirus, există, din păcate, copiii cu deficiențe auditiv-verbale, iar ei trebuie ajutați, indiferent de crizele medicale apărute la diferite intervale de timp. Sunt la fel ca toți ceilalți copii de vârsta lor, însă reintegrarea este de durată, se face pas cu pas și doar alături de specialiști.

Institutul de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională O.R.L. ”Prof. Dr. Hociotă” București are și o secție pentru micii pacienți, numai că aceasta a fost închisă în luna martie a anului trecut, din cauza pandemiei. Acum, secția VI ”Recuperare Copii cu Dizabilități de Vorbire și Dizabilități de Auz-Vorbire – Ciuboțica Cucului” a fost redeschisă, fiind dedicată tocmai pentru îmbunătățirea limbajului și al comunicării copiilor preșcolari hipoacuzici (n.red. – o scădere acuității auditive), dislalici (n.red. – tulburarea de pronunție – de articulare -, provocată de afecțiuni organice sau funcționale ale organelor periferice ale vorbirii) și surdomuți.

Acești copii se pot dezvolta și pot învața în timp ce se joacă, sub supravegherea medicilor, dar necesită terapie recuperatorie și supraveghere susținută.

Secția are o capacitate de 90 de locuri

Secția externă a I.F.A.C.F.-O.R.L. are o capacitate de 90 locuri, dintre care 40 pentru baieți, 40 pentru fete și 10 de izolator.

La dispoziția micilor pacienți ai secției se află personal medical specializat, un medic pediatru, un medic O.R.L., logopezi și instructori de educație, cu toții asigurând – pe toate planurile – ”dezvoltarea sănătoasă a copiilor, într-un mediu instructiv, modelator și creator”, așa cum spune dr. Zoican Olimpia Iulia, manager interimar.

Secția este dotată cu bucătarie, centrală termică, spălătorie și sterilizare proprii. Totodată, copiii se pot bucura de sala de sport, dar și de un spațiu de relaxare și joacă specifice preșcolarilor.

Programele recuperatorii sunt esențiale pentru acești copii cu deficiențe auditiv-verbale, iar secția redeschisă oferă terapie logopedică, consiliere psihologică, terapie ocupațională, art-terapie, activități sportive și balet, activități educaționale specifice, de altfel, fiecărui tip de dizabilitate.

20 de copii beneficiază deja de facilitățile oferite

Dr. Zoican Olimpia Iulia mai spune că spațiul acestei secții este amplasat într-un parc generos, bine amenajat și administrat.

Există spații de joacă în aer liber, permițând toate tipurile de activități necesare unei dezvoltări armonioase și corecte a copiilor, totul desfășurându-se sub o îndrumare ”coerentă și plină de empatie a personalului dedicat și respectând permanent toate normele sanitare și epidemiologice în vigoare”.

După primele zile de la deschidere, 20 de copii beneficiază deja de facilitățile oferite și decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este OBLIGATORIU în România. Sistemul se aplică în toată țara
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”