Vești bune la început de 2024! Şase noi proiecte de cercetare au fost câştigate prin Universitatea Babeş-Bolyai de cercetători internaţionali

Vești bune la început de 2024! Şase noi proiecte de cercetare au fost câştigate prin Universitatea Babeş-Bolyai de cercetători internaţionali
UBB (foto) a fost inclusă în 2022 în prestigiosul clasament Shanghai
Publicat: 03/01/2024, 12:56

Vești bune la început de 2024! Şase noi proiecte de cercetare au fost câştigate prin Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) de cercetători internaţionali, în calitate de coordonatori, în colaborare cu grupuri de cercetare din UBB şi din străinătate, cele mai multe câştigate de o instituţie din ţară în această competiţie din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României.

Fiecare din aceste proiecte este finanţat cu aproximativ 1,2 milioane de euro, pe o perioadă de 30 de luni

Aceste şase noi proiecte se alătură celor 12 proiecte (granturi) de 1,4 milioane de euro fiecare câştigate în prima etapă a acestei competiţii din luna iunie 2023 (cele mai multe câştigate de o instituţie din ţară în această competiţie).

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David 

Proiectele se încadrează în noul demers UBBMed, acoperind teme de vârf în ştiinţele sănătăţii/biomedicale:

  • Szagda Agnieszka Sorokowska, cu tema „Scented Pathways: Unveiling the Relationship of Microbiomes with Olfactory Abilities and Psychological Well-being”;
  •  Laszlo Poppe, cu tema „Renewable Enzyme Immobilization”;
  •  Evamarie Hey-Hawkins, cu tema „Targeted Tumor Therapy with Multifunctional Platinum (IV)-Drug Conjugates (T3-Pt)”;
  •  Joana Braga Pereira, cu tema „A Multimodal Brain Connectivity Marker for the Early Detection of Alzheimer’s Disease”;
  •  Jurgen Brem, cu tema „Exploring bacterial protein-protein interactions for antibiotic research”;
    – Philipp Kanske, cu tema „Neural Mechanisms of Trauma-related Psychopathology in High-risk Populations: A Multi-method and Prospective Investigation into the Roles of Social-affective and Social-cognitive Processes”.

Potrivit comunicatului UBB, aceste proiecte vor fi implementate în UBB, prin colaborare directă cu cercetători din diverse colective, centre şi institute de cercetare ale UBB, contribuind la dezvoltarea unor noi teme şi direcţii de cercetare sau la consolidarea celor deja existente în UBB.

„Mă bucur să văd că şi în această competiţie UBB rămâne principalul atractor din ţară pentru cercetătorii de vârf la nivel internaţional, mai ales în noile programe (UBBMed) şi în domeniile de vârf ale ştiinţei actuale, aşa cum au fost de altfel şi celelalte 12 proiecte câştigate în 2023. Trebuie să felicit şi ministerul de specialitate (al cercetării) pentru efortul de a organiza competiţia la timp şi sper să-şi recupereze bugetul anunţat iniţial”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din ţară (prin numărul de programe şi caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară şi germană), cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din ţară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localităţi şi 11 judeţe).

De la fondare, UBB face parte din galeria universităţilor de prestigiu şi de referinţă din România, de şapte ani aflându-se pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaţionale majore ale universităţilor.

În plus, de mai mulţi ani UBB ocupă primele poziţii în ţară în rankingurile internaţionale globale şi pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universităţi ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unităţi CDI integrate în reţele europene, laboratoare didactice modernizate şi integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.).

Recent (2021), în urma auditului internaţional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizaţia unora din cele mai prestigioase universităţi europene world-class/research-intensive, a primit distincţia europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianţei universităţilor europene EUTOPIA.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Șapte reguli care te vor ajuta să economisești mulți bani
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Elisabeta I, Regina Fecioară sau Gloriana