VICTORIE în instanță pentru un elev care a primit nota 2 la purtare pentru o postare pe Facebook. Școala îi va plăti 3.000 de euro daune

VICTORIE în instanță pentru un elev care a primit nota 2 la purtare pentru o postare pe Facebook. Școala îi va plăti 3.000 de euro daune
Publicat: 31/01/2024, 18:03

Colegiul Naţional ”B.P. Haşdeu” din Buzău trebuie să plătească unui fost elev daune morale de 3.000 de euro, după ce, în 2018, an în care era în clasa a XI-a, acesta a primit media 2 la purtare, în urma unei postări pe Facebook.

Părinţii elevului au acţionat unitatea şcolară în instanţă, relatează news.ro. Decizia pronunţată de magistraţii Curţii de Apel Ploieşti este definitivă.

În anul 2018, elevul Andrei Voicu din clasa a XI-a a postat pe un grup de Facebook al liceului un videoclip în care apărea profesoara lui de desen, însoţit de mesajul: ”Colegiul «Bogdan Petriceicu Hasdeu» este liceul în care este interzisă purtarea bărbii şi a părului lung, dar unde predă una dintre cele mai luminate minţi ale sistemului de învăţământ, această struţo-cămilă a artei, care se zbate între vocaţia de a cânta şi de a desena”.

Fapta sa a fost analizată în Consiliul Profesoral care a decis scăderea mediei la purtare, însă părinţii copilului au susţinut nevinovăţia acestuia şi au deschis o acţiune în instanţă. Ulterior, elevul a promovat examenul de bacalaureat cu nota 9.05.

”În urma eforturilor noastre susţinute, Colegiul a fost obligat să radieze menţiunile din evidenţele şcolare ale lui Andrei, inclusiv nota injustă de 2 la purtare, şi să revizuiască media pe semestrul 1. Mai mult, justiţia i-a acordat clientului nostru daune morale în valoare de 3.000 de euro, marcând astfel recunoaşterea impactului emoţional şi psihologic pe care abuzul de putere îl poate avea asupra unui elev”, au transmis, miercuri, reprezentanţii cabinetului de avocatură care l-a reprezentat pe elev pe toată durata procesului în instanţă.
De asemenea, reprezentanţii cabinetului de avocatură au mai transmis că victoria nu este doar a lui Andrei, ci a tuturor elevilor care se confruntă cu nedreptăţi în sistemul educaţional.
”Suntem emoţionaţi şi încurajaţi de acest succes şi ne reafirmăm angajamentul de a apăra drepturile şi libertăţile elevilor. Fiecare tânăr merită un mediu educaţional corect şi pozitiv, unde drepturile elevilor sunt respectate şi apărate”, au mai transmis reprezentanţii cabinetului de avocatură.
În luna aprilie a anului 2023, Tribunalul Buzău a pronunţat o primă decizie pe fond, prin care obliga Colegiul Naţional ”B.P. Hasdeu” să radieze ”menţiunile din evidenţele şcolare în ceea ce îl priveşte pe reclamant cu privire la aplicarea notei 2 la purtare pe semestrul I al anului şcolar 2018-1019” şi să-i plătească elevului 3.000 de euro daune morale şi cheltuieli de judecată de 2.800 de lei.
Marţi, Curtea de Apel Ploieşti a respins definitiv recursurile formulate de Colegiu şi de reclamant menţinând decizia Tribunalului Buzău din 2023.
”Respinge recursurile, ca nefondate. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 30.01.2024”, este decizia instanţei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
CUTREMUR în România, chiar în ziua DE FLORII. Ce magnitudine a avut seismul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Amendă uriașă după o ceartă pe social media