VIDEO | Angajații din sănătate amenință cu greva generală. „Își bat joc de o țară întreagă”

Publicat: 08/06/2023, 19:02

Mii de angajați din sănătate au ieșit în stradă și și-au strigat nemulțumirile. Aceștia au protestat atât în fața Guvernului, cât și în fața Ministerului Sănătății, iar ultima oprire a fost în Piața Constituției.

Protestatarii au venit la miting cu pancarte pe care au scris mesaje pentru guvernanți: „Respectați-ne dreptul la salarii de bază aferente anului 2022”, „Noi vrem creșteri efective, nu cum vreți voi, doar fictive”, „Raportați sporurile la salariul actual. Nu trăim în trecut”.

Mesajele de pe pancartele protestatarilor

„Începând cu 1 iulie, declanșăm greva”

Protestatarii amenință cu grevă generală, de la 1 iulie, în cazul în care revendicările nu sunt luate în considerare.

„Trebuie să ni se acorde salariile de bază la nivelul anului 2022 și sporul pentru condițiile de muncă. Plata gărzilor medicilor este la nivel de 2018. Cum să stea medicul să facă gărzi atunci când salariul se raportează la 2018? Ar trebui o grilă de reașezare începând cu asistentele medicale. Nu este o echitate între categoriile de personal.

Vom merge până la grevă. Începând cu 1 iulie, declanșăm grevă! Oamenii sunt învățați să muncească, însă trebuie și plata să fie conform serviciilor de ambele părți. Orele suplimentare nu sunt plătite, iar tot timpul se depășește numărul de ore lunar. Personal puțin”, a spus Magda Simion, economist la un spital din București.

„Politicienii ne-au tot dus cu vorba”

Angajații din sănătate nu mai cred în vorbele oamenilor politici, ci vor fapte. Gheorghe Berciu este de părere că volumul de muncă este mult prea mare pentru banii pe care îi primește.

„Situația este destul de gravă. Nu avem încă semnat contractul colectiv de muncă la nivel de sector sanitar și asistență socială. De circa șase luni s-au încheiat discuțiile la Ministerul Sănătății și încă nu a semnat contractul. S-a negociat legea, noua lege a salarizării bugetare pe segmentul sănătate și asistență socială. Ministerul Sănătății, împreună cu partenerii sociali, respectiv cele două federații au negociat o grilă de salarizare care din păcate a fost ciuntită la nivelul Ministerului Sănătății, iar la Ministerul Muncii a fost transmisă o altă grilă.

Este o situație gravă și prin faptul că vechea lege a salarizării încă nu a fost aplicată în integralitate. Din cauza aceasta, un număr semnificativ dintre colegii noștri, adică personal TESA și personal auxiliar, nu beneficiază încă de salariu în grila prevăzut pentru nivelul anului 2022, cu toate că acum suntem în 2023.

Sunt niște probleme deosebit de grave la care politicienii, din păcate, ne-au tot dus cu vorba. Așa ceva nu se mai poate. Lucrăm 12 ore cu 24 ore, 12 ore de muncă pe zi, 12 ore de muncă pe noapte cu două zile libere. Lucrez în Unitatea de Primiri Urgențe. Este un program deosebit de greu, încărcat, iar pacienții vin non-stop. Noi suntem optimiști, însă, din păcate, semnalele date până acum au fost: «da, rezolvăm», dar doar ne-au dus cu vorba”, a spus asistentul medical, Gheorghe Berciu.

„Avem deficit de personal și nu putem să ne luăm zile libere”

Veronica Alexe este asistent medical. Aceasta nu se descurcă în prezent cu salariul pe care îl încasează, însă cea mai mare problemă, spune ea, este lipsa de personal.

„Legea 153, legea salarizării, nu este respectată în totalitate. Noi suntem astăzi aici pentru a se respecta această lege. Dorim ca sporurile de condiții deosebite să fie aplicate la salariul actual, și nu la salariul din 2018. Ne dorim ca sporurile să fie calculate la salariul actual, iar salariile actuale ar trebui actualizate la nivelul anului 2022, pentru că ele sunt la nivelul anului 2018, atunci când a intrat în vigoare Legea 153.

În plus, ne dorim să se deblocheze posturile în sistemul sanitar. Personalul este foarte puțin, suntem depășiți de capacitatea mare de bolnavi. Banii pentru tichetele de masă au rămas la 300 de lei pe lună.

Salariile pe care le luăm nu acoperă rata inflației din zilele noastre. Nu ne putem lua libere din cauza faptului că sunt prea puțini. Lucrăm foarte mult și nu suntem recompensați pe măsura muncii noastre. Am putea ajunge la grevă generală. Este în programul nostru de proteste. Ultimul protest este greva generală. Acesta este primul pas din șirul de proteste la care am recurs. Să sperăm că n-o să se ajungă la greva generală”, a spus asistenta medicală Veronica Alexe.

„Își bat joc de o țară întreagă. Îi rog să vină să facă o gardă”

Speranța Poenaru este dezamăgită de clasa politică. Aceasta spune că sistemul de sănătate este un dezastru atât pentru angajați, cât și pentru pacienți.

„Este dezastru și pentru pacienți, și pentru angajați. Ar trebui să coboare din scaunele lor calde și să vină printre noi. Îi rog să vină să facă o gardă și să vadă cum este să lucrezi cu pacienții. Nu cerem neapărat bani. Vrem un trai mai bun și nu neapărat pentru noi, ci pentru dumneavoastră, pentru bunicii și pentru părinții care au muncit o viață întreagă. Eu atât îi rog. Vreau ca politicienii să coboare de acolo, din scaune, și să vină doar o tură să muncească în locul nostru. Cu ei nu se mai poate. Nici nu-i mai votez. Nu mai votez. Nu merită. Își bat joc de o țară întreagă”, a afirmat asistentul medical.

Mihaela Zaharia, medic primar chirurg și vicepreședinte al departamentului medicilor din Federația „Solidaritatea Sanitară”, a spus că în cazul în care se va ajunge la grevă generală, angajații din sănătate vor asigura urgențele.

„Ne vom asigura urgențele. Întotdeauna vom asigura urgențele, pentru că sănătatea oamenilor este cea mai importantă, dar trebuie să fim și noi respectați. Secții cu deficit mare sunt anestezia, terapia intensivă, oncologia, secțiile de chirurgie. Deficitul de personal este mare. Ar trebui ca fiecare spital să-și facă un calcul și să prezinte de câți oameni ar avea nevoie pentru a asigura asistență sanitară de calitate. Înțeleg că Guvernul se confruntă cu un deficit bugetar, înțelegem că banii trebuie distribuiți nu numai către sănătate, ci și către educație și alte domenii, dar poate că a venit momentul să fim și noi respectați”, a zis Mihaela Zaharia.


CITEȘTE ȘI:

GREVĂ japoneză în spitale. De miercuri, încep protestele şi în Sănătate. Se cere demisia lui Marius Budăi

Angajații din sistemul sanitar intră în GREVĂ japoneză. Care sunt revendicările sindicaliștilor

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula pe care șoferii NU TREBUIE să o încalce niciodată. Legea din ROMÂNIA spune clar
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
În urmă cu aproape opt decenii, italienii îl executau pe „Il Duce”