VIDEO | Aparate de ultimă generație și proceduri medicale inovative la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan”. „Perioada de recuperare se poate scurta semnificativ în cazul unor pacienți cu afecțiuni acute”

Publicat: 11/02/2023, 12:00

Pacienții care suferă de boli cardiace sau au nevoie de recuperare medicală pot beneficia de tratamente la cele mai înalte standarde la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan” din București. Cu ajutorul fondurilor europene și al sprijinului acordat de Ministerul Sănătății, secțiile de cardiologie și recuperare medicală ale spitalului au fost dotate cu echipamente și aparate medicale de înaltă performanță.

Doctorul Octavian Zară, coordonator Compartiment cateterism cardiac și laborator medicină nucleară, a spus că primul laborator modernizat a fost cel de angiografie și cateterism cardiac, în 2015, urmat, ulterior, de dotarea cu noi echipamente medicale a saloanelor de Terapie Acută Coronarieni, în 2018.

„Laboratorul de angiografie și cateterism cardiac este o locație care a beneficiat, în anul 2015, de o retehnologizare, un proiect pe fonduri europene, prin care am putut înnoi echipamentul precedent cu un echipament de înaltă performanță, respectiv angiograful Allura Clarity, echipament care ne ajută în diagnosticul pacienților cu suferințe coronariene și arteriale periferice. Se pune problema unui număr mare de pacienți internați prin serviciul de urgență, specific spitalului. În aceste condiții, și evaluarea diagnostică și terapeutică a pacienților este mult mai facilă pentru evoluția acestora.

Echipamentul realizează imagini angiografice coronariene și periferice, pentru a putea pune un diagnostic ferm și a urma un plan terapeutic adecvat, în special pentru pacienții care au boală cardiacă ischemică sau arteriopatii periferice. Se vizualizează leziunile coronare sau periferice, se fac și proceduri de angioplastie cu implantare de stent, iar rezultatul este mult îmbunătățit față de un tratament conservator cronic, doar cu medicații. Pe lângă partea de diagnostic și de terapie invazivă, este importantă și monitorizarea și urmărirea pacientului în continuare.

Pentru aceasta, fondurile de la Ministerul Sănătății au fost direcționate pentru a achiziționa echipamente de ecografie, echipamente de monitorizare a funcțiilor vitale, echipamente care ajută un diagnostic corect al ritmului cardiac și efectuarea terapiilor intravasculare. Cel mai important lucru este eficientizarea terapiei. Pe lângă terapia medicamentoasă, tratamentul conservator, tratamentul nou inovativ – acesta, invaziv – aduce o creștere a ratei de succes a terapiilor pentru pacienții coronarieni și cu leziuni vasculare periferice și, în timp, îmbunătățirea calității vieții și redarea activității obișnuite a pacientului care se adresează nouă”, a explicat dr. Octavian Zară.

Angiograful Allura Clarity, aparatul inovativ care ajută în diagnosticul pacienților cu suferințe coronariene și arteriale periferice
Angiograful Allura Clarity, aparatul inovativ care ajută în diagnosticul pacienților cu suferințe coronariene și arteriale periferice

„S-a achiziționat aparatul scintigraf biplan, echipament care ajută în diagnosticul pacienților coronarieni”

Medicul cardiolog susține că cel mai nou echipament achiziționat, în 2020, în cadrul secției pe care o conduce este aparatul scintigraf biplan, alături de o bandă de efort, folosite, în special, în diagnosticul pacienților coronarieni.

Laboratorul de Medicină Nucleară este retehnologizat în anul 2020, prin fonduri de la Ministerul Sănătății. S-a achiziționat aparatul scintigraf biplan, echipament care ajută, în special, în diagnosticul pacienților coronarieni, cunoscuți cu leziuni vasculare. Echipamentul folosește un trasor nuclear, care se captează la nivelul mușchiului cardiac. În funcție de captarea importantă sau mai slabă, se vede viabilitatea miocardului, în aceste condiții putând efectua, mai departe, tehnici de revascularizare intervențională sau prin chirurgie cardiacă.

În plus de acest echipament, care este baza laboratorului, s-a achiziționat și o bandă de efort, folosită în special la aceiași pacienți, pentru ca diagnosticul foarte exact să fie efectuat pacienților cu leziuni coronariene.

În afară de procedurile pentru pacienții coronarieni, se pot face imagini specifice medicinii nucleare pentru pacienții oncologici, pacienții care au suferință renală, pacienții care au suferință a glandelor parotide și, în general, a pacienților cu probleme la nivelul sistemului osos”, a mai spus dr. Octavian Zară.

Aparatul scintigraf biplan, care ajută în diagnosticul pacienților coronarieni, cunoscuți cu leziuni vasculare

„Procedurile de ultimă generație pot grăbi timpii de regenerare”

Coordonatorul Ambulatoriului integrat de specialitate al Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan” din Capitală, dr. Edis Mustafa, a declarat că dotările din cadrul secției de reabilitare medicală sunt de ultimă generație, ajutându-i pe medici să acopere un volum mai mare de pacienți.

„Dotările sunt de ultimă generație, sunt dotări care erau imperios necesare pacienților și adresabilității pe care o avem noi, deoarece Sectorul 4 este un sector extrem de populat și cu foarte mulți pacienți. Suntem singurul Ambulatoriu din Sectorul 4 și singur departament în Ambulatoriu de recuperare. Cu atât mai mult, deservim și județelor limitrofe, precum Călărași, Teleorman și Giurgiu. Dotările ne ajută să putem să acoperim un volum mai mare de pacienți și să le garantăm o calitate net îmbunătățită a actului medical.

În recuperare, noi folosim numeroase proceduri: de electroterapie, de laser, de fizioterapie, masaj, gimnastică medicală și așa mai departe. Ca și aparate, vorbim despre aparate de ultimă generație, de ultra-sunet, de laser – joasă și înaltă frecvență. Putem vorbi de terapia TECAR, extrem de utilă în zilele noastre, putem vorbi despre drenaj limfatic, făcut și manual, și mecanic, putem vorbi despre mese de elongație, despre crioultrasunet, o platformă multifuncțională, care este ca un roboțel și poate face față la fel ca o sală completă de kinetoterapie.

Cu alte cuvinte, sunt proceduri de ultimă generație. Aceste proceduri pot grăbi timpii de refacere, de regenerare, deci perioada de recuperare se poate scurta semnificativ în cazul unor pacienți cu afecțiuni acute, subacute, precum niște fracturi sau pacienți care vin de la chirurgie plastică, spre exemplu, deoarece afecțiunile cronice pot varia ca și proces de vindecare”, a explicat dr. Edis Mustafa.

Platforma care ajută la antrenarea tuturor grupelor de mușchi, ale trenului superior și inferior
Platforma care ajută la antrenarea tuturor grupelor de mușchi, ale trenului superior și inferior

„Vrem să ne extindem ca să acoperim și patologie din sfera cardiologică”

Medicul primar în reabilitare medicală a precizat că ultimul echipament achiziționat în cadrul secției în care își desfășoară activitatea este un aparat de ecografie musculoscheletală.

„Este un aparat extrem de bine dotat, cu toate sondele necesare investigațiilor din această sferă, care, personal, mie îmi este foarte util în activitatea de zi cu zi, deoarece având și competențe în infiltrații ecoghidate și în ecografie musculoscheletală, aceste manevre medicale pot fi mult mai precise și cu efectele așteptate de pacient. Modernizarea secției de reabilitare medicală a început undeva în luna decembrie, în 2019, și s-a terminat la începutul lunii februarie 2020.

Din păcate, pandemia ne-a afectat pe partea asta, pentru că pe perioada în care spitalul a fost dedicat doar pacienților COVID, activitatea în recuperare nu a putut să se desfășoare în limite normale. Vrem să ne extindem tocmai cu scopul de a acoperi și patologie din sfera cardiologică, deci putem face recuperare cardio. În timpul în care spitalul a fost suport COVID, am ajutat foarte mult pacienții internați, prin relocarea colegilor fiziokinetoterapeuți prin spital și, automat, am dobândit o experiență în privința recuperării respiratorii.

O altă secțiune pe care o putem dezvolta – și, bineînțeles, fiecare specialitate vine și cu aparatura necesară -, dar experiența mea vastă este la nivelul pacienților neurologici, pacienți cu accidente vasculare, cu traumatisme vertebromedulare, unde ar fi nevoie de aparate robotizate, care să faciliteze locomoția, coordonarea, echilibrul și multiple deficite pe care acestea le asociază”, a declarat dr. Edis Mustafa.


CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Investiții mari în aparatură de înaltă performanță la Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Ioan din Capitală. “Au schimbat siguranța actului medical”

VIDEO | Maternitatea Bucur are aparatură medicală de înaltă performanță și poate trata cele mai complicate cazuri. ”Am revenit la normal după o perioadă lungă în care am fost exclusiv COVID”

Serviciul de anatomie patologică al Spitalului Sfântul Ioan, dotat cu aparatură de ultimă generație pentru diagnosticarea și stadializarea cancerului

Pacienții cu boli cronice de rinichi care au nevoie de dializă pot beneficia de acest tratament la cele mai înalte standarde, în cadrul Spitalului „Sfântul Ioan”

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
Vreme câinoasă în România. În unele zone plouă, în altele va ninge
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...