VIDEO| Bacalaureat 2023. De la bucuria că au scăpat de examene la rezultate sub așteptări și multe contestații. „S-a corectat nemilos la limba română”

Publicat: 03/07/2023, 19:21

Rezultatele la examenul de Bacalaureat 2023 au fost afișate, iar mulți elevi au depus contestații, nemulțumiți de notele luate. În mare parte, absolvenții se așteptau ca proba la limba și literatura română să le ridice media.

Bacalaureatul a fost promovat de 91.246 de candidați din totalul celor 125.352 care s-au prezenți la examene. Rata de promovare după afișarea primelor rezultate la Bacalaureat 2023 este 72,8%, cu 0,5% mai mică decât anul trecut.

„Rar au fost note de 8 și 9 la limba română”

La Colegiul Național ”I.L.Caragiale” din București, mulți au depus contestații, majoritatea susținând că notele obținute la limba și literatura română nu sunt conform așteptărilor, ci mult mai mici.

„Subiectele au fost destul de simple anul acesta. Ce pot să spun este că s-a corectat destul de nemilos la română. Majoritatea colegilor mei au luat 7.50, 7.60. Rar au fost note de 8 și de 9, în condițiile în care cu toții ne-am străduit. Am scris cinci, șase pagini la subiectul al treilea, am repetat toate operele. Într-adevăr, sinonimul s-a greșit. Chiar și așa, mi se pare destul de nedrept pentru cât am muncit majoritatea dintre noi.

Mare parte dintre noi suntem aici să depunem contestație la română. Evident că la proba de limba și literatura română este o corectare subiectivă, dar chiar și așa, trebuie luată în considerare și structura lucrării per total. Dacă se observă un vocabular mai elevat, o construcție logică, un comentariu făcut bine, ar trebui să fie luate în considerare de către corector. Sunt profesori care se pretind foarte obiectivi în corectare lor și atunci nu se uita la altceva decât la ceea ce este în barem”, a spus unul dintre absolvenții care au depus contestație.

Deși își dorește să meargă la o facultate din străinătate, cu riscul de a nu primi diploma de bacalaureat la timp, absolventul Colegiului ”I.L. Caragiale” a depus contestație, pentru că este sigur de ceea ce a făcut la examen.

La română, mi-au dat 7.50, în condițiile în care mă așteptam la 8.50, poate chiar 9, dacă îmi punctau sinonimul. La matematică am luat 9.40,,iar la fizică, 10. Având în vedere media per total mare, mi-am asigurat intrarea la facultate. Nu mă prea interesează dacă-mi scade, însă dacă îmi crește chiar și cu 10 sutimi, te simți altfel cu media 9, decât cu 8 și ceva”, a adăugat acesta.

Alți absolvenți ai colegiului au spus că aleg să nu mai conteste notele obținute la Bacalaureatul 2023 doar pentru că au o medie generală bună, dar sunt dezamăgiți de cum au fost notați de profesorii corectori.

„La română mi s-a părut că am luat mai puțin, dar având în vedere că am intrat la facultate, nu mai fac contestație. Sunt destul de sigur că am intrat. Media mi-a ieșit 9.11. Vreau la ASE, la informatică economică. Aș fi vrut să fac contestație. Da, simt că nu trebuia să iau 8.10. Eu îmi calculasem minim 8.70, dar am zis că dacă am intrat la facultate, nu mai are rost să fac contestație”, a spus un absolvent al aceluiași liceu.

„Nu a fost foarte greu, ci nivel mediu. Eu am luat destul de mult și sunt mândră de media mea. O să intru tot cu dosar. Am luat 9.40 media, nu am fost nevoită să fac contestație. M-am gândit că nu are rost, fiind medie mare, pentru că ar putea să scadă. La logică, știam că am luat mai mult, și anume 9.70. Fiind barem fix și nefiind o materie subiectivă, așa mi-am calculat, dar a fost 9.40”, a spus o absolventă a Colegiului ”I.L. Caragiale”.

„La logică, fiind o materie exactă, mi-am calculat cu baremul și îmi lipsesc câteva sutimi. Am luat 9.25 și mă așteptam la 9.80, și am zis că merită să încerc. La română, într-adevăr este subiectiv și interpretabil, doar că nota de 8.20 este departe de nota pe care mi-o calculasem eu, de peste 9, și există posibilitatea să nu-mi fi pus punctul din oficiu, pentru că s-a mai întâmplat. Îmi asum dacă îmi scade. Mi-am calculat și cu meditatorii și suntem cu toții optimiști că îmi va crește media”, a explicat o altă absolventă a Colegiului ”I.L Caragiale”.

Absolventă cu 10 la Bacalaureatul 2023: „Știam că nu am greșit nimic. Am ales să rămân în România”

Anul acesta, doar 56 de absolvenți au promovat examenul de Bacalaureat cu media generală 10. Anastasia Stanciu, absolventă a Colegiului ”I.L.Caragiale”, este printre ei.

Anul acesta, am reușit la Bacalaureat să iau trei de 10. Am primit vestea în dimineața aceasta, m-am uitat pe platformă și am fost foarte fericită când am aflat. Știam că nu am greșit nimic, însă întotdeauna se poate găsi ceva la redactare și mă așteptam să se găsească undeva 20 de sutimi, însă am fost foarte fericită când am văzut. Părinții mei au fost foarte fericiți. M-am bucurat să le dau vestea alor mei, pentru că am simțit că au fost foarte mândri de mine. Este pur și simplu suma tuturor profesorilor pe care i-am avut, a muncii pe care am depus-o și, până la urmă, Bunul Dumnezeu care m-a ajutat să fiu într-un context bun la momentul respectiv.

Eu am ales să rămân în România la Politehnică, secția de Automatică și să urmez o carieră în IT. Eu, în primul rând, simt că tot ceea ce am reușit să obțin până acum, am reușit datorită acestei țări. Îmi iubesc viața aici și nu simt nevoia să plec. Mă simt foarte bine acasă”, a spus absolventa cu media 10 la Bacalaureatul 2023.

Directoarea Colegiul ”I.L.Caragiale” din București, Andreia Bodea, a spus că sunt mulți elevi care cred că notele de la limba și literatura română sunt neașteptat de mici. Ba mai mult, sunt absolvenți care au obținut 10 la celelalte două materii, iar la limba română au picat examenul.

Din ce am vorbit eu cu ei, pare că zona care îi uimește foarte tare este zona care se referă la notele la limba română. Deci acolo sunt unii copii cu note foarte mari la celelalte două probe și cu note neașteptat de mici la română, inclusiv o elevă de-a noastră, olimpică națională la română, care are doar nota 9 și a făcut contestație.

Mai este un elev cu note de peste 9.50 la două probe și picat la română cu 4.30, ceea ce este o mirare pentru noi. Eu nu contest corectura deocamdată, dar văd că 99% se plâng de notele la română.

După subiecte, au fost fericiți și probele au fost ușoare, asta este incontestabil. Adică nu poate nimeni să afirme că a fost un Bacalaureat greu, raportându-l la subiectele – dacă mergem în urmă cu 10 ani, deja înnebunim. A fost un Bacalaureat ușor spre mediu pentru unii.

Eu, personal, sunt puțin confuză. Sunt puțin dezamăgită, pentru că această promoție a terminat cu medii foarte mari. De când sunt directoare, eu nu am dat atâtea diplome cu media 10 la clasa a XII-a. Au fost elevi care au avut media 10 toți patru ani de liceu și, totuși, au doar 9.20, 9, 9.30 medie de Bacalaureat.

Cred că au învățat mai puțin și punct, în ciuda faptului că au făcut pregătiri. Au făcut pregătire și în timpul grevei, au făcut pregătire la școală. În zona privată, nu știu, dar presupun că au făcut și acolo. Nu am nicio explicație pentru asta. Presupun că s-a învățat, totuși, mai puțin. Repet, subiectele nu au fost grele. Anastasia, care a avut numai 10, are și acum 10 la Bacalaureat, deși a dat fizică la proba a treia, care a fost mai grea ca dificultate, mai dificilă în raport cu alte probe. Ea și intrase, era deja studentă și ea este cea care are media 10. Șefii de promoție au medie peste 9, dar nu la nivelul la care se așteptau și la care ne așteptam și noi”, a spus directoarea Colegiului ”I.L. Caragiale”.


CITEȘTE ȘI:

REZULTATE Bacalaureat 2023: 72,8% dintre candidați au promovat examenul / 56 de medii de 10 la nivel național

Cum pot fi depuse CONTESTAȚIILE la Bacalaureat 2023 și care este modelul de cerere. „Poate modifica nota iniţială, prin creştere sau descreştere”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Fiica lui Costel Corduneanu, pe urmele tatălui. Ce performanță a reușit
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului