VIDEO | Bogdan Aurescu: „Nu există, în acest moment, din punct de vedere militar, vreo schimbare în ceea ce privește postura nucleară a Federației Ruse cu privire la intenția de utilizare practică a acestor arme nucleare”

Publicat: 29/09/2022, 16:43

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit, joi, la Digi24, despre amenințarea cu armele nucleare, în contextul în care președintele Vladimir Putin va semna mâine tratatele de anexare a celor patru teritorii ucrainene la Rusia. Oficialul a precizat că, în acest moment, nu există vreo schimbare în ceea ce privește postura nucleară a Federației Ruse cu privire la intenția de utilizare a armelor nucleare.

„Armele nucleare au mai fost menționate de președintele Putin și de conducerea Federației Ruse la începutul războiului din Ucraina. Acum avem de a face cu o reiterare a acestor amenințări, în contextul actual al acestor referendumuri de anexare. Folosirea forței și amenințarea cu folosirea forței nucleare, deci cu arme de distrugere în masă, sunt, de asemenea, profund ilegale în dreptul internațional.

Nu pot fie acceptate de către comunitatea internațională și, au fost, de asemenea, condamnate foarte ferm de către toți reprezentanții sau liderii comunității internaționale care susțin această ordine globală bazată pe reguli. A fost cazul și la Adunarea Generală care s-a desfășurat săptămâna trecută, la segmentul de nivel înalt al Adunării Generale, și cu siguranță acest lucru este valabil și în continuare”, a explicat Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu a afirmat că „nu putem să ne lăsăm pradă fricii sau temerii în fața unor astfel de amenințări”.

„Nu există, în acest moment, din punct de vedere militar, vreo schimbare în ceea ce privește postura nucleară a Federației Ruse cu privire la potențiala utilizare a acestor arme sau la intenția de utilizare practică a acestor arme nucleare. Prin urmare, continuăm să monitorizăm foarte atent aceste evoluții și sperăm că nu va fi cazul să fie utilizate armele nucleare în războiul din Ucraina”, a afirmat Bogdan Aurescu.

Întrebat care va fi reacția Occidentului dacă președintele Vladimir Putin va folosi armele nucleare, ministrul Afacerilor Externe a precizat că „trebuie să plecăm de la o premiză foarte clară, care este cunoscută de toată lumea”.

„România este stat membru al Alianței Nord-Atlantice. În această calitate, beneficiază de cele mai înalte garanții de securitate, care au care au existat vreodată pentru societatea românească și pentru statul român. Din punctul ăsta de vedere, nu trebuie să avem niciun fel de teamă că siguranța sau securitatea cetățenilor români este pusă în pericol, mai mult decât era pusă în pericol până acum, în mod indirect, de agravarea situației de securitate din jurul nostru.

La segmentul de nivel înalt al Adunării Generale ONU de săptămâna trecută – care este, până la urmă, cel mai important moment de diplomație multilaterală din cadrul unui an diplomatic – a fost foarte clar că Federația Rusă este izolată.

A fost un moment important pentru a fi cât se poate de evident prin acțiunile, prin demersurile făcute, prin evenimentele care au fost organizate, care s-au concentrat, în foarte mare măsură, pe consecințele războiului din Ucraina. A fost foarte clar că Federația Rusă este tot mai izolată la nivel internațional”, a menționat Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu a explicat că măsurile anunțate săptămâna trecută de Vladimir Putin „arată o anumite situație disperată în Federația Rusă și o anumită conștientizare a eșecului”.

„Măsurile acestea care au fost anunțate de către președintele Putin, săptămâna trecută – această mobilizare, respectiv susținere a acestor referendum-uri, aceste amenințări pe care le-a proferat și care nu sunt noi – arată o anumite situație disperată în Federația Rusă și o anumită conștientizare a eșecului pe care Federația Rusă l-a suferit în derularea conform planului inițial în Ucraina. Prin urmare, trebuie să privim lucrurile în ansamblul lor și nu trebuie, în niciun caz, să intrăm în panică”, a precizat Bogdan Aurescu.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția