EXCLUSIV VIDEO | Ce spun românii despre interzicerea dosarului cu șină. „Pentru persoanele în vârstă, va fi complicat”

Publicat: 05/07/2023, 11:00

Dosarul cu șină nu mai poate fi solicitat de nicio autoritate publică. Conform legii, dosarele cerute până acum la depunerea cererilor pentru prestarea de servicii publice sunt interzise. În plus, instituțiile nu mai pot cere nici copii ale actelor. În acest context, toată procedura va trebui să se mute în online.

De asemenea, instituțiile publice nu pot percepe nici taxe suplimentare. Legea a fost promulgată la începutul anului, dar a intrat în vigoare după 180 de zile, adică de marți 4 iulie.

„Cine știe pe ce apăs și fac vreo prostie. Nu știu să folosesc un calculator”

Persoanele în vârstă nu sunt de acord cu legea interzicerii dosarului cu șină pentru că, spun acestea, nu știu să folosească un calculator sau nu au unul.

„Sunt foarte puțini dintre cei mai în vârstă care au învățat să umble pe calculator. Eu îmi păstrez ochii să văd. Nu mă pot descurca cu așa ceva. De la vârsta asta, începi să mai uiți. Cine știe pe ce apăs și fac vreo prostie. E mai bine așa, dacă am nevoie să fac așa ceva, mai vin nepoții. Sunt bogată în nepoți, am patru. Ei mă ajută să fac astfel de lucruri. Eu nici atât nu știu, le dau pentru că am încredere”, a spus o pensionară.

Nu mi se pare corect online. Multă lume nu are posibilitatea aceasta. Nu au calculator, tabletă. Eu nu știu să folosesc un calculator. Nu, nu știu”, a spus un bărbat.

„Rău nu este, dar persoanele în vârstă nu se descurcă. Eu unul mă descurc, dar pentru persoanele în vârstă, este destul de complicat. Într-un fel, ușurează munca. Este vorba despre timp. În online, este mult mai bine, dar pentru persoanele în vârstă, este mult mai complicat.

Prin zonele rurale, se mai descurcă un pic cei cu carte, dar bătrânii sunt chiar la pământ. Copiii sunt plecați în străinătate. E destul de complicat. Sunt mulți la țară care deja au peste 70 de ani și indiferent de cum sunt ei, sunt învățați cu primăria, să se ducă acolo. Îl cunoaște primarul și îi spune că vrea și el nu știu ce sau la taxe și impozite și așa mai departe. E bine și online, dar în paralel trebuie să fie și una, și alta”, este de părere un alt bărbat.

„Ne-am săturat de atâtea dosare”

Tinerii spun însă că această măsură trebuia să se ia cu mult timp în urmă, pentru că timpul economisit astfel este prețios.

„Foarte bună măsura. Trebuia luată de mult. Timpul petrecut la ghișee de cetățeanul român este infernal, iar numărul de documente care completează alt set de documente este infernal. Or toate acestea trebuie puse într-un server, centralizate și am terminat subiectul.

Cred că se vor găsi soluții și pentru cei în vârstă. Tot statul trebuie să se ocupe de problema aceasta. La actualele circumscripții financiare, trebuie să rămână un ghișeu, două pentru serviciul cu persoanele care nu au posibilități sau care nu știu. E foarte bună ideea. E foarte bună și trebuia făcută de mult. A fost un lucru bun și atunci când cărțile de muncă au fost trecute în format electronic. De atunci, s-a redus timpul de 10 ori”, a spus un bărbat.

Este foarte bine, un lucru foarte bun. Ne-am săturat și noi de atâtea dosare, hârtii. Ne ducem să rezolvăm un lucru și ne ia câteva zile să facem ceva. Se umblă mult. E mult mai practic pentru oricine. Cei bătrâni pot apela la alte persoane care le pot ajuta. Eu cred că este o idee bună să se scoată acel dosar cu șină. Pentru oricine este mai bine”, a spus o femeie.

„Este un lucru bun, însă pentru cei în vârstă e ceva nou. Pentru cei tineri, e foarte simplu. Pentru bătrâni, este o problemă, dar tineretul contează mai mult decât bătrânii și asta e. Dacă au în jurul lor copii, nepoți care să-i ajute, probabil că se vor descurca. Sunt și ei inteligenți”, a spus o altă femeie.


CITEȘTE ȘI:

„Era” DOSARULUI cu șină a apus începând de marți. Instituțiile publice nu mai au voie să ceară românilor nici copii după diverse acte

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Postarea Andreei Bostanică care a strâns peste 1 milion de like-uri. Artista a primit numeroase...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost descoperită o mutație genetică rară, nemaivăzută până acum la oameni