VIDEO | Centura Capitalei, proiectul mult așteptat al bucureștenilor. Care este stadiul lucrărilor și cât mai avem de așteptat (REPORTAJ)

Publicat: 25/04/2021, 09:50
Actualizat: 25/04/2021, 09:56

Fluidizarea traficului în Capitală este dorința cea mai mare a bucureștenilor care petrec ore în șir în traficul interfenal. De la sfârșitul secolului al XIX-lea, Centura București era situată în zona Trafic Greu de astăzi. Bucureștiul a cunoscut, între timp, o creștere semnificativă a numărului de locuitori, a antreprenorilor care doresc tot mai mult să investească cât și a simplilor cetățeni care vor să se bucure de tranzitarea Capitalei fără amintirea unui oraș, sufocat de trafic sau de o infrastructură slab calitativă.

Astăzi, cinci pasaje sunt în lucru pe Centura Capitalei: Mogosoaia, Berceni, Cernica, Domnești si Popesti-Leordeni. Toate ar trebui finalizate până în anul 2022,  promit antreprenorii.

Cum va arăta Pasajul Domnești de pe Centura Capitalei

Suntem la Pasajul Domnești acolo unde lucrările au ajuns la stadiul fizic de 27%. După o perioadă de trei ani în care proiectul a fost contestat, lucrările la pasajul de tip giratoriu-suspendat peste șoseaua de Centură a Capitalei avansează. Termenul de finalizarea este jumatatea anului 2022, dar antreprenorul dă asigurări că va încerca să încheie mai repede lucrările.

Lucrările efectiv au început în anul 2018, după o perioadă de trei ani în care acest proiect a fost contestat, iar în acest moment avem un stadiu fizic  de 27 și un stadiu financiar de 29%. Acest proiect va elibera traficul foarte mult traficul de pe centură și va asigura o fluiditate a traficului atât pentru locuitorii din Domnești și Prelungirea Ghencea, cât și pentru ceilalți care tranzitează zona. Se lucreză în prezent la tablierul mecanic, la relocările de rețele electrice și la structurile de beton pentru culei și pile”, spune Robert Sandu, reprezentantul antreprenorilor de la Pasajul Domnești.

Pasajul care va fluidiza traficul din București

La Pasajul Berceni stadiul fizic al lucrărilor a ajuns la 18%, iar termenul de finalizare este sfârșitul lunii iunie 2022. În prezent, se lucrează la canalizarea fluvială, la sistemul rutier, la demolări ale construcțiilor care interferează cu investiția, dar și la lucrările de pod.

Termenul de finalizare este sfârșit de iunie 2022 și prețul contractului este de 146 de milioane de lei. Este o lucrare foarte importantă pentru fluidizarea traficului. Asigură o intersecție denivelată între Centura Bucureștiului și Drumul Județean 401, respectiv Șoseaua Berceni. În momentul de față traficul de pe Centură nu are prioritate și se creează ambuteiaje”, spune Ștefan Vondoș, șef de șantier.

Proiectul constă în aducerea a patru benzi a Centurii Bucureștiului și modernizarea Centurii Berceni pe circa 1,4 km, iar intersecția denivelată va fi realizată prin intermediul unui inel central care asigură relațiile de trafic.

Pasajul Popești Leordeni

La Pasajului Olteniței-Popești Leordeni lucrările au început din luna august și sunt la 16% progres fizic. Construcția presupune realizarea unui nod rutier, inclusiv construcția unui sens giratoriu suspendat.

Valoarea investiției este de 169 de milioane de lei și ca termen de finalizare are 24 de luni, deci va fi finalizată în a doua jumătate a anului viitor. Suntem în zona inelului giratorului de peste centura Bucureștiului. Sunt 10 pile noi, suntem lângă pila numărul 6, este un giratoriu alungit. Sunt 372 de piloți prevăzuți, doar 250 vom reuși până la finalul primei etape, iar următorii de 33% în etapa a doua deoarece trebuie deviat traficul de pe actualul DN4”, spune inginerul Andrei Peiu.

Firma care construiește pasajul rutier de la Cernica, în cadrul proiectului de modernizare a celor 11 kilometri de Centură a Capitalei dintre intersecția acesteia cu DN2 și A2, estimează că lucrarea va fi gata la sfârșitul anului 2022.

Va fi deschis accesul în București prin girația supraterană, se vor amenaja intersecțiile de la DN2, intersecția de la DN3 și se va modifica nodul A2 cu girații care să poată prelua traficul. Se vor dubla pasajele de cale ferată, se vor face două pasaje noi la km 16 și 26. O altă lucrare importantă este lărgirea Digului Pantelimon, iar prin cele patru benzi pe care le va avea, consider că traficul va fi mult mai suportabil”, spune Bogdan Căuș, coordonator de proiect.

Pasajul Mogoșoaia, cel mai avansat de pe Centura București

Pasajul Mogoșoaia va fi primul din cele cinci pasaje aflate în construcție pe șoseaua ocolitoare a Bucureștiului care va fi finalizat. Lucrările au avansat la stadiul fizic de 40% . Toți piloții au fost forați, armați și turnați. Totodată, pasajul va include rampa de urcare și rampa de coborâre, pasajul superior peste DN 1A, precum și două bretele de acces.

La momentul de față am început să urcăm la rampa Otopeni, după cum vedeți suntem la faza de umpluturi. De asemenea, lucrăm la grinzi și pe partea opusă la fundația zidului de pământ armat. Vom avea și lucrări de canalizare, ape fluviale, programate în perioada următoare. De asemenea, va urma sistemul rutier pe rampe și pasaj”, spune inginerul Niculae Mihai.

Finanțarea întregului proiect este asigurată din fonduri nerambursabile, prin programul Infrastructură Mare, proportia fiind de 85% cu 15%: Comisia Europeană și guvernul României

„Traficul va fi fluidizat ținând cont că circulația pe Centura existentă, pe ambele direcții A1-A2, A2-A1, se va efectua pe pasajul ce urmează a fi finalizat, iar circulația dinspre și înspre Mogoșoaia se va realiza pe drumul DN1A, drum la nivel. Cele două fluxuri de circulație nu se vor mai intersecta ca până acum”, explică  Mariana Lența – inginer CNAIR Șef UIP (Unitate Implementare Proiecte)

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York