VIDEO | Metrou pe stradă, din Berceni până la Șoseaua de Centură. Cum va arăta noua linie (REPORTAJ)

Publicat: 20/04/2021, 09:00
Actualizat: 28/04/2021, 12:26

Bucureştiul se află pe locul 4 în topul celor mai aglomerate oraşe din Europa, iar nevoia de prelungire a metroului în zonele limitrofe este una din ce în ce mai mare.

În luna ianuarie au început lucrările pentru magistrala care se va numi Tudor Arghezi, stație ce va lega Berceni de Șoseaua de Centură. Costul acestei linii de metrou este de aproximativ 50 de milioane de euro, bani care provin în proporție de 85% din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), iar 15% din bugetul local al Sectorului 4 și dintr-un credit de la Banca de Dezvoltare a Comisiei Europene.

Linia care va lega Berceni de Inelul de Centură

Lucrările au început de pe data de 4 ianuarie. A început demontarea șinelor existente în momentul acesta, deoarece acestea sunt într-un singur sens. Se creează spațiul necesar pentru a pune această cale de rulaj pe două sensuri. Costul pe care îl presupune această investiție este de apropximativ 50 de milioane de euro, bani care provin în proporție de 85% din POIM, iar 15% din bugetul local al Sectorului 4. Mai mult, am semnat împreună cu Consiliul Județean Ilfov un protocol de colaborare menit să ducă magistrala M2 până în comuna Berceni. Dorința pe care o avem cu colegii noștri din Ilfov este aceea de a mai prelungi încă 3 stații de metrou această magistrală până în comuna Berceni, reușind în modul acesta să creem o flexibilitate”, spune primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.

Perioada de execuție este de 22 de luni și se estimează ca lucrarea să fie gata până la sfârșitul anului 2023. Investiţia presupune şi realizarea unei parcări de tip park and ride, pentru a ajunge cat mai repede în centru.

Cu o suprafaţă desfăşurată de 15.100 mp, staţia va fi una supraterană, însemnând o clădire cu subsol, parter şi două etaje.

Avem un tunel care trece pe sub Șoseaua Berceni, ce va crea accesul între parcarea park and ride de pe partea cealaltă a drumului. Avem aproximativ 1,7 km de cale ferată pentru metrou. Scopul pe care îl avem este ca într-un timp foarte scurt să transformăm această parte a Sectorului 4 într-un hub de dezvoltare și ne dorim ca din ce în ce mai mulți oameni să vină să lucreze în  Sectorul 4”, mai spune primarul Daniel Băluță.

Necesitatea trenurilor urbane în București

Mihai Alexandru Crăciun, specialist în infrastructură: Este un lucru foarte bun că se prelungește metroul pentru ca oamenii să aibă și alte alternative în afară de mașina personală. Metroul trebuie prevăzut să se ducă până în comuna Berceni și trebuia din start să fie linie dublă. Pentru că acest segment este de linie simplă, trenul de acolo nu va putea merge legat până în Pipera. Atunci va crește intervalul de succedare pe toată magistrala. Unele trenuri vor pleca din capătul centurii, unele vor pleca mai dinspre centru. Va fi un avantaj limitat pentru că soluția nu este gândită până la capăt. Este foarte bine că se construiește, pentru că metroul trebuie să iasă din București și să se ducă în zonele limotrofe. După care mai trebuie făcută și rețeaua de trenuri urbane. Un concept care lipsește și care trebuie să lucreze mână în mână cu metroul. Metroul să meargă până imediat dincolo de Centură și trenul urban până la 20-30 km în afara Centurii.

Atunci când nu este trafic, cu mașina facem în jur de patru minute între stație Berceni si „Inelul de Centură”.

„Metroul face în principiu cam două minute pe stație. Din Centură până în centru s-ar face în jur de 15-20 de minute. Cu mașina poate fi oricât. Este impredictibil. Spre deosebire de asta, sistemele feroviare au  predictibilitate”, spune Mihai Alexandru Crăciun.

Locuitorii comunei Berceni petrec ore în trafic

Prelungirea metroului până în Berceni este dorința locuitorilor comunei, care ajung să facă și două ore până în București atunci când traficul este aglomerat. Majoritatea locuitorilor din comuna Berceni lucrează în București. În total, comuna are 15.000 de locuitori, dintre care 9.000 oficial, iar aglomerația care se formează în trafic zilnic la orele în vârf le dă bătăi de cap oamenilor.

„Este foarte important ca metroul să ajungă și în comuna Berceni. În momentul de față, în Berceni avem pentru transport o firmă privată de maxi-taxi și STB-ul, cât și cu mașinile personale. Am demarat o campanie de strângere de semnături online și fizic, pentru ca metroul să ajungă până în comună. Berceniul a cunoscut în ultimii ani o expansiune urbană considerabilă si este nevoie de o infrastructură de transport modernă pentru locuitorii comunei, ținând cont de numărul foarte mare de persoane care pleacă spre București, la job,și de aglomerația care se formează la orele de vârf”, spune primarul comunei Berceni, Gheorghe Covrigea.

Reporter: Cât de important este să aveți o linie de metrou în Comuna Berceni?
Localnică: Este foarte important pentru oamenii de aici, care vor să ajungă acasă cât mai repede. Fac în jur de o oră cu mașina, depinde mult de trafic.

Localnic: Ar fi foarte important, că ar scuti timpul. S-ar elibera traficul de pe șosea.

Reporter: Cu ce mergeți către București?
Localnică: Cu STB-ul. Ar fi extraordinar să avem un metrou. Cu mașina facem și o oră și jumătate până în Piața Sudului. Depinde de oră, dimineața e și mai aglomerat.

Localnică: Eu merg până la Apărătorii Patriei. Dar ar fi nemaipomenit să ajungă până aici, fiindcă am ajunge mult mai repede la serviciu.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Marina Voica, povestea unei vieți ca un Tango la ceas de seară | EXCLUSIV la...