VIDEO | Cine trebuie să ia pastile de iod? (REPORTAJ)

Pastile cu iod în farmacii, însă oamenii nu știu nici de ce să le ridice și nici când ar trebui să le ia. Cu toate acestea, autoritățile îndeamnă populația să le ridice și să le administreze doar în cazul unui accident sau atac nuclear. Peste 2500 de farmacii din țară eliberează gratuit pastilele cu iod, pe baza unei rețete de la medicul de familie.

“Pastilele de Iodură de Potasiu sunt recomandate a fi luate de populație din farmacii și păstrate la domiciliu pentru a putea fi folosite în eventualitatea unui accident atomic, pentru că dacă se întâmplă o tragedie de genul celei care a fost la Cernobîl, există posibilitatea ca aerul, apa și unele dintre alimentele pe care le consumăm să fie contaminate cu Iod radioactiv. Pentru a opri tiroida în a folosi acel Iod radioactiv îi dăm înainte ca norul radioactiv să ajungă la noi, iodul acesta de postasiu, care este un iod bun, curat și în felul acesta ea va fi saturată cu iod și nu îl va mai utiliza pe cel radioactiv”, spune Raluca Ghionaru, medic de familie.

La ridicarea pastilelor cu IOD din farmacii, fiecare persoană va semna un acord prin care e informată în privința efectelor adverse ale acestor comprimate. Ele trebuie administrate de persoanele de până în 40 de ani, doar în caz de accident nuclear, în câteva ore de la producerea acestuia și doar în doza recomandată de medicul de familie.

Medicul Raluca Ghionaru anunță că există o repartizare pe vârste a dozelor de iodură de potasiu și este foarte important ca pacienții să întrebe medicul pentru fiecare membru al familiei în parte, ce doză este recomandată.

“De asemenea, e foarte important ca tabetele să fie păstrate undeva în siguranță la domiciliu, în condiții normale de păstrare a medicamentelor și să nu le administreze dacă autoritățile nu fac acest anunț”, a adăugat Raluca Ghionaru, medic de familie.

În luna iulie, la începutul campaniei de distribuție a acestor pastile, doar puțin peste 1.200 de persoane au ridicat comprimatele din farmacii. În august însă, s-a înregistrat o creștere semnificativă și peste 214.000 au ridicat pastilele. Totuși, oamenii sunt reticenți pentru că nu au informații clare cu privire la efectele pe care le au aceste pastile.

“Am văzut un documentar Cernobîl, ceva legat de asta, dar n-am nicio cunoștință în domeniu. Dacă nu mă informați voi în legătură cu asta, nu m-aș fi dus, dar o să mă interesez și da. O să fac un research”, spune un bărbat.

„Inclusiv la ora de istorie ni s-a povestit despre chestia asta. Nu mi-a vorbit doctorul de familie, dar mi-a vorbit profesoara de istorie. Deci îi mulțumesc ei că mi-a vorbit despre asta și mi-a spus foarte clar că nu, este un efect negativ asupra corpului nostru, asupra tuturor din toată lumea”, spune o altă tânără.

Medicii susțin însă că pastilele sunt eficiente dacă sunt admnistrate conform recomandărilor.

“ Sigur că au efect. Ne dorim foarte mult să prevenim utilizarea de către organism a iodului radioactiv emis în cazul unui accident atomic. Nu putem face acest lucru decât saturând tiroida cu iod dintr-o sursă pe care o considerăm sigură. Nu este recoamandat să le administrăm în afara vârstei de recomandare sau în afara unui accident atomic. Ele nu se folosesc la voia întâmplării, de asemenea există și persoane care au contraindicații și în momentul în care se prezintă la medicul de familie, acesta va stabili pentru fiecare pacient în parte dacă beneficiază de tratament, în ce doză”, spune medicul de familie, Raluca Ghionaru.

Pastilele trebuie administrate doar la indicațiile autorităților și doar în doza specificată de medicul de familie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Simona Halep va fi EXCLUSĂ. Decizia care se pregătește în circuitul WTA
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”