VIDEO | Cum arată Pasajul de la Domnești deschis de vineri și în cât timp poți ajunge cu mașina de la Centura Capitalei la Prelungirea Ghencea. “S-a făcut ceva frumos, dar greu, am așteptat 14 ani”

Publicat: 11/11/2022, 20:20

Pasajul de la Domnești, primul sens de tip giratoriu suspendat de pe Centura Capitalei, a fost deschis circulației, vineri, la aproape trei ani de când trebuia să fie gata. Lucrările la pasaj au fost reluate în vara anului 2020, după aproape doi ani de blocaje. Costul acestui proiect se ridică la 91 de milioane de lei.

Pasajul suprateran de la Domnești este al treilea giratoriu suspendat din țară, primul fiind cel de la Blejoi, în apropiere de Ploiești, iar al doilea, cel de la Constanța.

Prin construirea acestui sens giratoriu s-a urmărit descongestionarea traficului într-o zonă aglomerată, cu blocaje din cauza intersectării la nivel cu Centura Capitalei. Mai mult, pasajul va ajuta peste 20.000 de persoane care s-au mutat în ultimii ani atât în Prelungirea Ghencea, dar și pe cele care stau în localitățile din apropierea acestei ieșiri din București.

Jurnaliștii Gândul au fost vineri pe Pasajul Domnești pentru a vedea cum se circulă și în cât timp poate fi acum traversată zona care frecvent era aglomerată. Pornind dinspre Centura Capitalei spre Prelungirea Ghencea, drumul nu durează, cu mașina, mai mult de două minute. Lungimea totală a pasajului este de 536 de metri.

„Degeaba am făcut ceva frumos și ne înfundăm în Prelungirea Ghencea”

Oamenii care tranzitează zona spun însă că, deși traversarea se face rapid, traficul rămâne, în continuare, aglomerat pe Prelungirea Ghencea.

“Mi s-a părut, totuși, aglomerat, pentru că pe Prelungirea Ghencea este așa cum este. Dacă acolo nu facem ceva, degeaba facem, să știți. Și este păcat, s-a muncit aici”, a spus un bărbat care mergea cu nepotul la plimbare.

“Am așteptat de 14 ani. Chiar este un moment plăcut, de asta am ieșit cu nepoțelul, să îl vadă. Ne bucurăm, dar degeaba am făcut ceva frumos și ne înfundăm în Prelungirea Ghencea. Sperăm, sperăm că o să fie și acolo”, a adăugat bărbatul.

O altă femeie care se plimba pe zona pietonală părea foarte încântată de tot ceea ce vedea în jur.

“Am dorit să fiu prima, astăzi, care să meargă pe pod. Este incredibil, o lucrare pentru următorii 1.000 de ani”, a spus aceasta.

14 ani pentru un pasaj la Domnești

Primele lucrări la pasajul Domnești au început din anul 2018, în baza unei autorizații de construire parțiale, însă restul proiectului s-a blocat din nenumărate motive, printre care și faptul că proiectul tehnic a fost făcut de la zero față de ceea ce a fost scos la licitație inițial. Asta după ce Primăria Capitalei a cerut lărgirea zonei pasajului pentru a fi amplasată o linie de întoarcere a tramvaiului. Astfel, exproprierile inițiale și cele suplimentare, după modificarea proiectului, au fost realizate cu o mare întârziere. Ulterior, constructorul a intrat în insolvență.

Primele promisiuni pentru modernizarea Centurii București au fost însă făcute în urmă cu 14 ani, iar de la semnarea contractului până când a putut fi dat în circulație au trecut 7 ani.

Ultima problemă care a oprit aceste lucrări a fost intrarea în insolvență a constructorului principal Straco, care se obligase prin contract că va finaliza giratoriul suspendat de la Domnești în august 2019. Șantierul și lucrările au fost preluate ulterior de subcontractorul Tracon, iar lucrările efective au fost reluate în vara anului 2020.

Pasajul Domnești este primul dintre cele 4 pasaje construite pe Centura Capitalei care a fost inaugurat. În desfășurare, se află acum proiectele din zonele Berceni, Oltenița și Cernica.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică