VIDEO | Doi dintre inculpații arestați în dosarul „azilele groazei”, aduși la Curtea de Apel București, pentru judecarea contestației

Publicat: 20/07/2023, 14:09
Actualizat: 20/07/2023, 15:40

Andrei Răzvan Țicu, șef serviciu în cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov, și Ovidiu Dumitra, fost polițist la Serviciul de Investigații Criminale din Poliția Ilfov, au fost aduși, joi, la Curtea de Apel București, pentru judecarea contestației la decizia de arestare preventivă a Tribunalului București. Aceștia sunt doi din cei patru arestați preventiv în dosarul ”azilele groazei” din Voluntari și Afumați.

Ștefan Godei, administratorul unuia dintre cele două centre din Voluntari și Afumați pentru persoane vârstnice sau cu dizabilități care aparțin Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz” și fratele acestuia, Dan Godei, coordonatorul unui alt centru pentru vârstnici al aceleiași asociații, sunt ceilalți doi arestați în această speță.

Ovidiu Dumitra este soțul Cristinei Dumitra, cea care administra una dintre afacerile căminelor de bătrâni din Ilfov, Centrul de Îngrijire și Asistență Casa Maria SRL și, ulterior, House Grandma Anastasia`s SRL.

Peste 100 bătrâni erau ținuți în condiții inumane

La doar câțiva kilometri de București, peste o sută de persoane – cei mai mulți vârstnici, aflați în situații vulnerabile, dar și tineri cu dizabilități, care au nevoie de îngrijire și tratament special, au trecut prin umilințe și traume greu de imaginat și de îndurat.

Reamintim că, la începutul anchetei, judiciare au spus pentru Gândul, că Ovidiu Dumitra, fost polițist, acum pensionar, și-a cunoscut actuala soție, una dintre patroanele unui „azil al groazei”, în 2018, atunci când a mers la centrul de bătrâni al acesteia să ancheteze un caz de suicid.

Suspecții sunt acuzați de comiterea infracțiunilor de grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale și delapidare. Prejudiciul total estimat de procurori este de 5,2 milioane de lei.

Ovidiu Dumitra, fost polițist, acum pensionar, a lucrat la Serviciul de Investigații Criminale din IPJ Ilfov

Fostul om al legii ar fi cunoscut-o pe Cristina Maria Dumitra (fostă Văduva, născută Mareș) în iulie 2018, când a mers cu un procuror la căminul de bătrâni „Casa Maria” din Voluntari, unde se ancheta o sinucidere, potrivit dezvăluirilor făcute în februarie de Centrul de Investigații Media.

Căminul pentru persoane vârstnice era deținut de Cristina Dumitra, iar fostul polițist era trimis atunci la un caz unde un bărbat s-a aruncat de la unul dintre etajele vilei în care funcționa Centru de Îngrijire și Asistență Casa Maria. Ovidiu Dumitra, atunci încă polițist la IPJ Ilfov, făcea parte din echipajul trimis la locul incidentului și s-ar fi ocupat de fotografierea cadavrul bărbatului care s-a sinucis.

Potrivit surselor Gândul, între el și patroana căminului s-a înfiripat atunci o relație foarte solidă, care a dus la căsătoria dintre cei doi. Mai mult, în urma unor combinații, fostul polițist ar fi ajuns chiar el administrator al unui centru pentru persoane vârstnice.

Patru acuzați pentru ororile din ”azilele groazei, arestați preventiv:

Din cei 24 de suspecți duși la instanță cu propunere de arestare preventivă, patru au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, restul primind arest la domiciliu sau fiind puși sub control judiciar:

  • Ștefan Godei, administratorul unuia dintre cele două centre din Voluntari și Afumați pentru persoane vârstnice sau cu dizabilități care aparțin Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”;
  • fratele acestuia, Dan Godei, coordonatorul unui alt centru pentru vârstnici al aceleiași asociații;
  • Andrei Răzvan Țicu, șef serviciu în cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov;
  • Ovidiu Dumitra, fost polițist la Serviciul de Investigații Criminale din Poliția Ilfov, soțul Cristinei Dumitra, cea care administra una dintre afacerile căminelor de bătrâni din Ilfov, Centrul de Îngrijire și Asistență Casa Maria SRL și, ulterior, House Grandma Anastasia`s SRL.

Zeci de percheziții în București și șase județe, în anchetele privind”azilele groazei”

Polițiștii și procurorii au informații în speța „azilele groazei” că două grupări infracționale au exploatat mai mulți vârstnici și adulți cu dizabilități, iar după ce au adunat probe, au făcut percheziții.

”În cauză s-a reținut faptul că, începând cu luna noiembrie 2020, pe raza județului Ilfov au fost constituite două grupuri infracționale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile.

Exploatarea persoanelor vătămate,  persoane vârstnice sau aflate în incapacitatea de a se îngriji singure, a fost realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate, prin constrângere și exercitarea de acte de violență fizică, prin lipsirea de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii și asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică și/sau psihică de autoîngrijire”, potrivit DIICOT.

Scopul urmărit de membrii acestor grupări, susțin anchetatorii, a fost să obțină banii pentru îngrijirea acestora, prejudiciul estimat fiind de peste 5,2 milioane lei.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Un fost polițist, reținut în dosarul „azilele groazei”. Din anchetator a ajuns soțul patroanei unui centru care teroriza bătrâni

Cum scăpau ”centrele groazei” de controale. O instituție găsea bătrâni în mizerie și mâncare expirată, o alta spunea că s-a ”remediat”

„Azilele groazei” și oamenii nimănui, bătuți, înfometați şi puși la muncă forțată. Imagini șocante cu rănile bătrânilor din centrele cu nume de sfânt

Aparținătorii bătrânilor chinuiți în azile pot afla informații despre ei la un număr pus la dispoziție de poliție

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată