VIDEO | Dronele kamikaze sau Switchblade (DOCUMENTAR)

Publicat: 04/04/2022, 21:30
Actualizat: 04/04/2022, 21:35

Concepută de US Air Force Special Operations Command (AFSOC) și dezvoltată de armata SUA, drona kamikaze sau Switchblade a fost menită să ajute trupele americane să răspundă la ambuscadele inamice din Afganistan.

La 29 iulie 2011, armata americană a acordat companiei AeroVironment un contract de 4,9 milioane de dolari pentru „exploatarea rapidă” a unui număr nespecificat de drone kamikaze către forțele din Afganistan. La 20 martie 2012, armata a adăugat 5,1 milioane de dolari.

Muniția… rătăcitoare, cunoscută și sub denumirea de dronă sinucigașă sau dronă kamikaze, este o categorie de sisteme de arme în care explozibilul așteaptă pasiv, în jurul unei zone țintă mai mult timp și atacă doar după ce o țintă este localizată.

Spre deosebire de majoritatea celorlalte arme, Switchblade poate opri sau anula o misiune dacă situația se schimbă după lansare, permițându-i să angajeze o țintă secundară sau să se autodistrugă fără a provoca victime sau daune materiale.

La fel ca multe drone, Switchblade este direcționată prin navigarea punctului de referință, în care un om trasează o cale pe o hartă, iar robotul, odată lansat, zboară de la sine.

Drona kamikaze conține camere, iar videoclipurile de la acești senzori, precum și informațiile GPS și procesarea imaginilor, sunt folosite pentru a ghida Switchblade.

Este, de asemenea, proiectată pentru a primi informații de țintire de la alte drone, permițându-i să urmărească și să găsească ținte selectate.

Asta o face una dintre multele arme care poate fi îndreptată împotriva unei ținte utilizând informații de la alte drone. Există două variante ale armei: Switchblade 300 şi 600.

Switchblade sau drona kamikaze 300

Varianta 300 este concepută pentru a lovi ţinte mici. Poate încăpea într-un rucsac, cântăreşte puţin peste 5 kilograme şi are o autonomie de 10 aproximativ 15 kilometri.

Drona poate fi lansată dintr-un tub care seamănă cu un mortier și are o autonomie de zbor de până la 15 minute. Acest lucru o face nepotrivită pentru rol de cercetare, dar este utilă și pentru a ajuta la eliberarea unităților blocate de focul inamic.

Focosul său are o încărcătură explozivă echivalentă cu o grenadă de 40 mm pentru a distruge vehiculele blindate ușoare și personalul aferent.

Drona este propulsată de un motor electric, iar dimensiunea sa mică și zborul silențios o fac extrem de dificil de detectat, permițându-i să se apropie foarte mult de țintă.

Focusul este proiectat special pentru puterea de foc controlată, pentru a reduce daunele colaterale printr-o explozie concentrată.

Are un efect de explozie de pușcă și nu de o explozie de 360 de grade. Poate fi presetată pentru a detona la o înălțime predeterminată, care poate fi ajustată în timpul zborului.

Switchblade este o dronă de unică folosinţă. Sistemele de arme sunt considerate mai ieftine decât combinaţia de a trage o rachetă Hellfire, fabricată de gigantul apărării Lockheed Martin, de o dronă MQ-9 Reaper a General Atomics. Switchblade 300 are un cost estimate de doar 6.000 de dolari, potrivit unui articol al NBC News.

Switchblade sau drona kamikaze 600

Drona kamikaze 600 cântărește peste 20 de kilograme, este portabilă și poate fi instalată în 10 minute. Poate zbura până la 40 kilometri în aproximativ 20 de minute.

Apoi poate aștepta timp de 20 minute, având astfel o rază totală de 80 kilometri. Drona atacă cu o viteză de 180 km/h.

Are un sistem de control al focului cu ecran tactil care poate fi controlat manual sau poate fi autonom. Este securizat prin conexiuni de date criptate la bord.

Acest tip ar putea fi echipat cu un focos antitanc, pentru că are o rază de acțiune mai mare și costă mai puțin decât rachetele antitanc precum Javelin. Costul acesteia este tot de aproximativ 6.000 de dolari.

Blackwing

Din această gamă, face parte și drona Blackwing care a fost lansată în anul 2015. Este o variantă neînarmată a Switchblade 300, cu greutate și dimensiuni similare.

A fost dezvoltat pentru Marina Statelor Unite pentru a oferi un indicator social de referință rapid, precum și pentru operațiuni de releu de comandă și control între navele de suprafață și submarine cu și fără pilot.

Blackwing poate fi plasat dintr-un submarin scufundat, o navă de suprafață sau un lansator mobil la sol.

SUA trimit în Ucraina 100 de drone kamikaze numite Switchblade

Statele Unite ale Americii trimit în Ucraina 100 de drone kamikaze, în cadrul unui pachet uriaş de arme aprobat de preşedintele Joe Biden la începutul lunii martie.

„Ne-am angajat să trimitem 100 de sisteme aeriene fără pilot tactice Switchblade, care urmează să fie livrate în cel mai recent pachet prezidenţial”, a declarat Celeste Wallander, ajunctul secretarului de stat de la Apărare, într-o audiere în faţa Comitetului pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanţilor.

Decizia de a echipa Ucraina cu dronele Switchblade vine în urma cererii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski adresată parlamentarilor americani pentru furnizarea de echipament militar suplimentar.

Ele zboară mult mai repede decât dronele turcești Bayraktar TB2 pe care Ucraina le-a folosit cu succes pentru a provoca daune armatei Rusiei și, probabil, ar fi capabile să penetreze apărarea anti-aeriană relativ redusă pe care Rusia a menținut-o în Ucraina, scrie site-ul NBC News.

Marea Britanie este singura țară străină care a fost autorizată până în prezent să achiziționeze dronele Switchblade.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Ziua în care România şi-a făcut cei mai puternici aliaţi