VIDEO | Eduard Novak, despre incidentele violente de pe Arena Națională: „Nu ne dorim această această imagine pentru sportul românesc. Este un pachet de măsuri care trebuie luate, începând de la intrarea spectatorilor, până la ieșirea lor”

Publicat: 13/09/2022, 16:57

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a vorbit marți, la Digi24, despre incidentele violente care au avut loc la meciul Dinamo – CSA Steaua, de saptămâna trecută, pe Arena Națională, unde ultrașii celor două echipe s-au bătut înainte, la pauză și după meci, au folosit materiale pirotehnice și i-au agresat pe jandarmi. Oficialul a precizat că vor fi înăsprite amenzile pentru cei care recurg la astfel de gesturi și vor fi luate, de asemenea, măsuri mai drastice în ceea ce privește organizarea meciurilor.

Eduard Novak: Nu ne dorim această această imagine pentru sportul românesc. Aici vorbim nu numai de incidentele agresive și violente ce se întâmplă în stadion, vorbim de imaginea sportului și nu numai sport, ci și toți actorii care sunt în jurul lui. Gândiți-vă, în acest context, cât de motivați o să fie și sponsorii să vină să se implice în fotbal, în situația în care, din păcate, echipele abia își mai pot închide facturile și tot așa mai departe.

Eu ce văd și ce am citit din toate rapoartele, este o chestiune de organizare, în primul rând. Legi există, proceduri există, însă undeva, ceva nu este bine organizat și cred că dacă organizarea ar fi mult mai riguroasă și mult mai responsabilă de către stewarzi și de către clubul organizator, atunci cu siguranță ar putea să intre acești huligani în niște zone mult mai securizate, să nu poată să aibă acces unul la celălalt, nici la intrare, nici la ieșire.

Totul depinde de organizare. Desigur, în acest caz, noi o să dorim să să înăsprim amenzile, dar este un pachet de măsuri care trebuie luate, începând de la intrarea spectatorilor, până la ieșirea lor, cum să fie ei controlați.

Anca Suciu: Și cu toate acestea, acolo, pe stadion, fumigenele nu lipsesc niciodată și au arme albe să le folosească huliganii.

Eduard Novak: Cumva, tot ajung acolo, în incinta stadionului, aceste obiecte contondente și fumigenele. Adică tot vorbim de organizare, indiferent dacă este introdus direct de către acel suporter sau huligan, ori este deja, prin ajutorul cuiva, în stadion.

Anca Suciu: Ați spus de înăsprire a măsurilor, a sancțiunilor, calendar – de când, cum se va întâmpla acest lucru, ce va însemna?

Eduard Novak: Avem o comisie – Comisia Națională de Acțiune Împotriva Violenței în Sport este convocată joi și vom discuta cu cei de la Jandarmerie și Federația de Fotbal legat de aceste aspecte și vom iniția, cu siguranță, după aceea, un proiect de ordonanță, ca să prevenim aceste situații care văd că se escaladează.

Anca Suciu: Domnule ministru, propunerea dumneavoastră, cât să fie amenzile, cât ar fi nevoie?

Eduard Novak: Avem niște amenzi de 3.000 de lei. Cu siguranță, cu niște amenzi serioase, de 40-50.000 de lei o să se gândească mai bine aceste persoane ce să facă.

Anca Suciu: V-ați duce pe stadion cu un copil, astăzi astăzi?

Eduard Novak: Astăzi, vă dați seama că nu.

Anca Suciu: E acesta și un eșec al ministrului sporturilor sau nu ține de ministru?

Eduard Novak: Noi tot timpul adaptăm legile după situații și cred că nu se poate pune în cârca mea ce se întâmplă acum, astăzi, pe stadion. Noi ne dorim să dispară aceste elemente din stadioane și sunt mai mulți actori care sunt implicați. Aici vorbim de Federația de Fotbal, vorbim de Jandarmerie, de club organizator. Deci, aici, împreună, noi toți trebuie să avem un front comun și să blocăm toate aceste acțiuni violente.”

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Codul Rutier. Situația în care și pasagerii riscă dosar penal
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”