VIDEO | Educație financiară: Cum să cheltuim cu cap (REPORTAJ)

Publicat: 29/09/2022, 19:00

Într-o perioadă plină de scumpiri, salarii care nu pot ține pasul cu inflația și cheltuieli tot mai mari, suntem nevoiți să învațăm cum să fim mai chibzuiți cu banii și cum să-i chivernisim.

Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară, spune că ne așteaptă o perioadă economică foarte complicată. Tocmai de aceea este foarte important ca oamenii să își facă un buget anual.

„Faci un buget, adică să știi foarte clar cam ce bani îți intră în casă și iarăși, foarte clar, pe ce ți se duc, pentru că în momentul ăla vei putea să identifici niște zone pe care poți să le mai aranjezi, să le mai optimizezi. Mai tai de acolo, mai aduni pe colo”, susține Adrian Asoltanie.

Deși suntem obișnuiți să spunem că punem deoparte banii care ne rămân la finalul lunii, de cele mai multe ori ajungem la concluzia că nu ne mai ajung. Tocmai de aceea, sumele pe care vrem să le păstrăm, trebuie să le scoatem din cont încă din ziua în care intră salariul.

  • „Nu reușesc să economisesc bani pentru că e prea complicat. Nu, nu reușesc pur și simplu. Nu știu să vă spun exact de ce”, spune un bărbat nedumerit.
  • „Nu prea pun bani deoparte. Prentru că mult ai, mult cheltuiești, puțin ai, puțin cheltuiești. Greu să pui deoparte”, anunță un alt bărbat.

Trainerul de educație financiară Adrian Asoltanie susține că o regulă esențială este să punem bani deoparte, indiferent de sumă.

„Ideal ar fi vreo 10% cel puțin, de îndată ce ți-a intrat salariul. Cu alte cuvinte, dacă astăzi ai ziua de salariu, înainte să te apuci să îi plătești pe toți ceilalți, rate la bancă, utilități, gaze, curent și așa mai departe, întâi pune ceva deoparte”, mai adaugă acesta.

Așa cum arată datele analizate de un site de recrutare, 80% dintre angajații români au început să ia măsuri pentru a-și proteja bugetul, de frica cheltuielilor din această iarnă.

Astfel, un sfert dintre cei chestionați afirmă că au făcut economii în ultimele luni, 13% spun că apelează la investiții pentru a-și diversifica sursele de venit, în timp ce 10% se gândesc să își ia un job suplimentar pentru a-și rotunji veniturile.

Analistul financiar Ciprian Bârsan spune că ar trebuie să eliminăm cheltuielile care nu sunt absolut necesare.

Mai mult decât atât, un alt mod prin care am putea economisi banii, ar fi să îi schimbăm în valută. Astfel, atunci când suntem tentați să cumpărăm ceva, ne va fi mult mai greu să umblăm la economiile în valută pentru cheltuielile care nu reprezintă o necesitate.

„Când ți-a intrat salariul te duci la o casă de schimb valutar cumperi 20 de euro, dacă atât îți permiți că atât ai salariul, sau 50 sau 100 sau cât o fi”, spune trainerul de educație financiară, Adrian Asoltanie.

În ultimă fază, suntem sfătuiți să lucrăm puțin la veniturile noastre. Deși acest lucru este mai greu și mai solicitant, ar trebui să lucrăm mai eficient, astfel încât să câștigăm un bonus, comision. Mai mult, ne-am putea gândi spre un job secundar sau alte mici colaborări.

„Nu există o rețetă magică și extraordinară care să ne transforme veniturile și viața așa peste noapte, să ne facă o viață mult mai ușoară. Aceeași rețetă, aplicată cu strictețe, cu disciplină financiară și cu disciplină din punct de vedere al cheltuielilor ar trebui să ne treacă peste iarnă mult mai simplu și mult mai ușor”, spune Ciprian Bârsan, analist financiar.

Astfel, o gestionare mult mai atentă a cheltuielilor noastre ne va face ca la finalul lunii să rămânem cu bani în buzunar și ne va lipsi de grija împrumuturilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul...
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Ioana Dichiseanu, în lacrimi. Ce semne a primit de la regretatul Ion Dichiseanu la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Obligatoriu până pe 25 mai. Decizie pentru proprietarii de apartamente din România
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Imagini incendiare cu Celine Dion! Starul a apărut pe coperta Vogue France la bustul gol
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Bursa din New York ar putea fi prima mare bursă cu tranzacții 24/7