VIDEO | Petre Roman face dezvăluiri cutremurătoare: „Tata a fost omorât de Ceaușescu”

Publicat: 17/12/2023, 13:36
Actualizat: 17/12/2023, 18:52

Petre Roman a fost invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului „Altceva” care a fost difuzat sâmbătă, 16 decembrie, începând cu ora 19:00.

La 34 de ani de la Revoluția din 1989, fostul premier face dezvăluiri cutremurătoare despre prigoana pe care a suferit-o familia sa în perioada comunistă, ba chiar spunând fără niciun ocol că tatăl său a fost ucis de către Ceaușescu.

Adrian Artene: ”Mulți au spus: de ce Petre Roman, când era un privilegiat al regimului…”

Petre Roman: ”Nu era deloc un privilejat regimului. Tatăl meu nu a ocupat niciodată o funcție importantă. Era directorul Editurii Politice. A fost un comunist generos. Cum? Pentru că a luptat în războiul din Spania, a fost rănit de două ori. A fost recunoscut pentru meritele lui în Spania, a fost recunoscut printr-un decret regal al regelui Mihai I. Nu comuniștii i l-au dat. Și sigur, prim-ministru era Petru Groza, care a fost nașul meu de botez. Eu îl întrebam pe tata: dacă Petru Groza a fost nașul meu, de ce nu mă cheamă pe mine Petru? Abia acum câțiva ani s-a scris o carte despre el și am văzut certificatul de botez al lui Petru Groza. Îl chema Petre. Din cauza asta sunt eu Petre și nu Petru.

Tocmai pentru că fusese în Spania, la un moment dat, Stalin a dezlănțuit o represiune împotriva tuturor voluntarilor din Spania. Au fost uciși în toate țările, în România, nu pentru că Gheorghiu Dej s-a gândit foarte bine. A fost arestat (n.r. tata) în 52 și a stat până în februarie 53 la securitate.

Când l-au luat pe tata, mama, care cu tata fuseseră în Rusia și știa ce se întâmplase acolo, ne-a strâns. Eram cu bunica, ne-a adunat pe noi. Încă nu era sora mea cea mică, nu se născuse Carmen, mama era însărcinată. Și ne-a spus: Copiii, s-ar putea să nu-l mai vedeți pe tatăl vostru. Eu cu bunica suntem aici să avem grijă de voi”, își amintește Petre Roman.

Petre Roman: ”Nu mai e vorba despre represiune, e vorba despre faptul că tata, în realitate, a fost omorât de Ceaușescu”

Trecând prim amintirile dureroare ale epocii comuniste, Petre Roman își amintește momentul când tatăl său a încetat din viață, dar de fapt, în opinia fostului premier al României, părintele său a fost ucis de către Ceaușescu.

”Tata mi-a spus: ‘eu nu pot să accept așa ceva.  Ceaușescu se îndreaptă către represiunea fizică. E clar, toată experiența mea îmi spune că va urma din nou represiune fizică împotriva opozanților’.

Și, la începutul lui ’83, în ianuarie ’83, el mi-a spus: ‘Eu trebuie să fac ceva și voi face ceva’. El era într-o relație apropiată, aparent prieteni, cu George Macovescu, care fusese ministrul de externe, președintele Uniunii scriitorilor, o figură cunoscută. Și erau buni prieteni. Însă tata știa ce știa în ce-l privește. Și i-a spus lui Macovescu, știind bine că Magovescu îl va turna. Și a spus: ‘dacă Ceaușescu declanșează represiunea fizică, eu mă adresez prietenilor mei, socialiști și comuniști din Occident, din Franța, din Spania, din Italia’.

Și atunci, spre surpriza tatei, Macovescu n-a așteptat o zi, două-trei. nu, în ora care a urmat. În ora care a urmat, a ajuns la Ceaușescu și a spus.Și în noiembrie 83, tata a murit. A murit fiind supus unei operații și chirurgul care i-a făcut operația a dispărut. Deci nu mai e vorba despre represiune, e vorba despre faptul că tata, în realitate, a fost omorât de Ceaușescu. Asta este și atunci, despre ce să mai vorbim?”, își amintește Petre Roman.

“Altceva cu Adrian Artene” este un podcast în care se rostesc cuvinte pătrunzătoare, iar invitații sunt lumini ce străpung întunericul. E ”Altceva”, podcastul difuzat săptămânal – în fiecare sâmbătă, de la ora 19:00 -, și în jurul căruia s-a format o comunitate a oamenilor care vor să-și antreneze mintea și să-și hrănească sufletele. Comunitatea oamenilor normali, care nu au abandonat lecturile, care știu să asculte o muzică și cu inima, nu doar cu urechile, dar și comunitatea celor care extrag răspunsuri din tăcere și se bucură de o piesă de teatru ca de o zi de duminică. A acelora care cred că Dumnezeu ne-a creat pentru a arăta celorlalți bunătate și a lăsa în urma noastră opere de lumină.

Youtube

facebook.com/AltcevacuAdrianArtene

instagram.com/altcevacuadrianartene

tiktok.com/@altcevacuadrianartene

Adrian Artene – autor Gândul

Vă recomandăm să citiți și:

VIDEO. Petre Roman, despre celebrul pulover roșu, simbol al Revoluției din 1989: „Îl am și acum. L-am mai purtat la…”

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?