VIDEO EXCLUSIV | Sesiune fără pix. Studenții de la Universitatea Craiova dau examene pe…pârtie, pe scenă sau în sala de dans sportiv

Publicat: 11/02/2023, 12:17

Examene fără pix și și cu ore întregi de învățat. Pentru majoritatea studenților Universității din Craiova sesiunea este un moment perfect pentru a se obișnui cu activitățile practice din cariera lor. Dacă la Facultatea de Educație Fizică și Sport examenele și colocviile constau în meciuri de baschet sau volei, ori concursuri de dans sportiv, la specializarea Actorie, studenții pun în scenă o piesă de teatru. În schimb, la Automatică, Calculatoare și Electronică tinerii construiesc roboți.

Una dintre facultățile la care cele mai multe examene sunt practice este cea de Educație Fizică și Sport. Studenții rar au de tocit cursuri sau cărți, iar dacă vin frecvent la ore și aplicații practice sunt deja pregătiți pentru a lua note bune la examene și colocvii. Printre cele mai așteptate examene din această sesiune a fost cel la Teorie și practică în sporturi de iarnă. Studenții au mers pe pârtie cu finanţare din fondurile Universităţii din Craiova și au luat notă după ce au demonstrat că știu să schieze.

“Acest examen a fost inedit pentru ei, atât din punct de vedere al evaluării, cât și al cadrului de desfășurare. Totodată i-a ajutat să se cunoască mai bine să socializeze și în alt cadru, decât sala de curs și chiar să lege noi prietenii”, a precizat Luminița Călinescu, cadru didactic la Facultatea de Educație Fizică și Sport.

Examene cu spectatori

La Facultatea de Litere, studenții de la Actorie, Muzică sau Cinematografie susțin examenele și colocviile mai mult prin probe practice. Cei de la Cinematografie fac dovada că pot să filmeze sau să conceapă un scenariu, în schimb cei de la Actorie joacă pe scenă exact ca la Teatru. La disciplina Arta actorului au pus în scenă spectacolul “Acceptera”, după un  text de Cehov. În sală, pe lângă profesorii examinatori au fost și mulți spectatori.

“A fost destul de interesant. Nu mă așteptam să avem un public așa mare. Au fost colegii mai mari în sală și ei au reacționat foarte bine la ceea ce se întâmpla pe scenă. A fost prima ieșire la public pentru noi. Este mult mai bine să dai examenul prin probă practică. Astfel, putem să știm exact ce înseamnă emoțiile de pe scenă și contactul cu oamenii. În plus, ne provoacă mai mult.”, a spus Gabriela Cristina Oprescu, studentă la Actorie.

„Pentru examen am realizat o floare bionică”

La Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică, studenții au avut de realizat lucrări practice hardware şi software. Componentele au fost asigurate în cea mai mare parte de universitate.

“Pentru examen am realizat o floare bionică. Aceasta se deschide tactil sau de la sunet. Pentru un aspect mai plăcut am folosit leduri, iar ca ea să funcționeze am folosit senzori tactili, un senzor de sunet și un servomotor pentru a permite mișcarea”, a precizat Carmina Matei, masterandă la specializarea Sisteme de conducere în robotică.

Conducerea Universității din Craiova încurajează acest tip de examinare.

“La Universitatea din Craiova punem accent pe componenta practică. De aceea, în ultimii şapte ani am investit foarte mult în echipamente de ultimă generație. Facem tot posibilul ca, în special prin proiecte cu finanţare nerambursabilă, să dotăm laboratoarele.  Spre exemplu, chiar acum ne pregătim să demarăm licitația pentru un proiect de digitalizare prin care se achiziționează pachete software, licențe de tip campus şi echipamente de specialitate pentru toate cele 12 facultăţi ale Universităţii din Craiova. Doar așa îi putem pregăti pe studenții noştri pentru profesiile viitorului”, a precizat Rectorul Universităţii din Craiova, prof. univ. dr. Cezar Ionuţ Spînu.

Și la alte facultăți precum Mecanică, Inginerie Electrică, Horticultură, Agronomie sau Științe examenele se susțin prin probe practice. Universitatea din Craiova are, în total, 12 facultăți la care învață aproximativ 20.000 de studenți.

Georgiana Stănescu
Georgiana Stănescu este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din Craiova. În perioada 2005-2008 a fost corespondent Prima mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...