VIDEO | În munții Făgăraș s-a instaurat iarna. Salvamontist: ”Fără echipament specific nu se poate face niciun pas prin vremea de afară”

Publicat: 27/11/2021, 14:38

În timp ce, în unele zone ale țării, toamna nu se pregătește să facă loc anotimpului rece, în munții Făgăraș ninsorile și-au intrat în drepturi, iar decorul este unul hibernal. 

Sunt deja 5 centimetri de zăpadă așternuți în munții Făgăraș, iar rafalele de vânt ating 40 de km/h. La înălțimi de peste 1.800 de metri, potrivit informațiilor primite de la Salvamont Argeș, temperatura a coborât sub zero grade Celsius.

În astfel de condiții, salvamontiștii îi avertizează pe turiști că drumețiile pot deveni extrem de periculoase dacă aceștia nu au un echipament adecvat, specific vremii, care să ofere protecția necesară.

”Deși în multe zone din țară vremea este însorită, la munte s-a instaurat deja iarna și nici vorbă de vreo rază de soare. În Făgăraș, spre exemplu, zăpada s-a așternut într-un stat de 5 centimetri, iar vântul bate cu 40 km la oră în condițiile în care temperatura este de – 5 °C . Asta la înălțimi de peste 1800 de metri. Cei care se aventurează să urce în Făgăraș trebuie să știe că au nevoie de echipament specific fără de care nu ar putea face nici măcar un pas prin vremea de afară”, avertizează Dragoș Onea de la Salvamont Argeș.

Circulație îngreunată în mai multe zone ale țării

Potrivit Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), ninsorile au devenit o provocare și în alte zone ale țării, iar drumarii depun eforturi considerabile pentru ca circulația să se desfășoare în condiții normale.

Reprezentanții companiei solicită șoferilor să circule cu atenție, în astfel de condiții, și să își adapteze viteza la condițiile meteo.

”Acționare cu utilaje cu lamă și material antiderapant pe sectoarele de drumuri unde se înregistrează ninsori. Vă rugăm circulați cu atenție și adaptați viteza la condițiile meteo!”, transmit reprezentanții CNAIR.

CNAIR a mai precizat, totodată, că acțiuni de deszăpezire au avut loc și pe DN 67C, Transalpina, între km 20 și km 34, zona stațiunii Rânca. La momentul respectiv au fost mobilizate 6 utilaje care au intervin cu lama, dar și cu material antiderapant.