VIDEO | ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII la GÂNDUL: „Ce cadouri faceți medicilor, profesorilor și învățătorilor și cum le alegeți?”

Publicat: 07/03/2023, 09:00
Actualizat: 08/03/2023, 12:59

Invitații Gândul din ultima săptămână au fost întrebați ce părere au despre cadourile oferite învățătorilor, profesorilor și medicilor. Majoritatea au răspuns că, pentru profesori și învățători, cadoul ideal este un buchet de flori.

În cazul medicilor, cei mai mulți invitați au spus că ar oferi flori sau un cadou simbolic, ca un gest frumos pentru oameni deosebiți, ca o dovadă de prețuire și respect sau ca o bucurie de a împărtăși o emoție pozitivă.

Cum se raportează la acest obicei ”anchestral” al românilor, ce s-a schimbat față de anii trecuți și ce cadouri ar alege pentru medici, profesori și învățători, aflați din răspunsurile oferite de invitați, în materialul video.

Roxana Ciuhulescu, prezentator TV

”Cadouri medicilor, în ziua de astăzi, cred că sunt puțini care mai fac, mai ales cei care deja au abonamente la clinici private, cred că nu prea se mai practică decât în spitalele de stat. Slavă cerului nu prea am mai avut de a face cu spitalele de stat și  sper să nu am nevoie prea curând, însă pentru profesori, învățători, este chiar foarte confortabil pentru toți părinții. Acum în apropiere de 8 martie sau de Paște sau de Crăciun este mult mai confortabil sau mai uzual ca părinții să strângă bani și să cumpere cadouri fie că e vorba de educatori, fie că e vorba de dirigintă sau pur și simplu pentru doamnele profesoare, este mai la îndemâna tuturor, plus că se pot achiziționa niște cadouri mai scumpe în momentul în care 20-30 de părinți se decid să adune o sumă de bani”.

Dorel Vișan, actor

”Da, de exemplu, la o învățătoare poți să-i duci un buchet de flori, pentru că este cea care îți educă copilul mai mult decât îl educi tu. La un medic poți să-i duci ceva simbolic.

Nu vorbesc de cadourile acelea care se dau în România, de 20.000 de euro, cu acelea nu sunt de acord. Mai ales că acum sunt medici particulari, care îți iau banii global. Sunt împotriva acelor daruri, dar susțin o relație frumoasă care este întreținută de niște flori, sau de o sticlă de băutură. Nu strică, dimpotrivă, înfrumusețează relațiile dintre oameni. Acestea trebuie să fie cadourile”.

Dinu Gheorghe, fost președinte al FC Rapid

”Cadouri pentru profesori, învățători, sunt anumite momente, în timpul anului, când poți să-ți manifești dragostea, simpatia, pentru profesori, pentru învățători. La momente deosebite, 1 martie, 8 martie, pentru o învățătoare, o profesoară, o atenție, un buchet de flori, nu cred că poate deranja, cred că face plăcere și celui care oferă, și celei care primește acest buchet de flori.

Legat de povestea cu doctorii, sigur aici s-a ajuns la un nivel și la noi la care medicina privată este în prim plan pentru mulți dintre noi și acolo nu se mai pune problema unei atenții pentru doctori. În spitalele de stat, probabil că încă se mai practică acest sistem și nu ne putem debarasa, nu ne putem rupe încă de obiceiurile trecutului”.

Adrian Severin, fost ministru de Externe și fost europarlamentar

”Rareori fac cadouri. În mintea mea este ideea că persoanele pe care le-ați pomenit în întrebare îndeplinesc un serviciu în slujba comunității și prin urmare nu are sens să le fac vreun cadou.  Pot să le fac cadouri dacă îmi sunt prieteni, dacă avem o relație personală, altminteri am o jenă chiar dacă e vorba de flori sau știu eu o sticlă de vin sau de altceva. Am impresia că ei o văd ca pe o jignire cumva din partea mea, că-i insult, că încerc să-i plătesc cu un fleac pentru serviciul pe care ei îl prestează cu pasiune profesională. De aceea nu aș putea să spun că sunt un împătimit al oferirii de asemenea cadouri.

Andrei Chiriac, regizor

”Profesorilor, sigur da, medicilor, din când în când, mai ales buchete de flori doamnelor și învățătorilor, neapărat, învățătorii sunt foarte, foarte importanți. Ei sunt baza. De obicei fac cadouri cărți. Aleg în funcție de personalitatea fiecăruia bineînțeles,  doamnelor într-un fel, domnilor în alt fel, dar de obicei cadourile mele sunt cărțile și foarte rar poate pentru domni o sticlă de vin. Pentru doamne neapărat flori și pentru domni poate un pic de vin roșu. ”

Ion Cristoiu, publicist și scriitor

Nu fac cadouri nici medicilor, nici profesorilor, nici învățătorilor, din simplul motiv că nu am cu învățătorii, cu profesorii, nicio treabă, pentru că fata mea este în Belgia și are la rândul ei o fată, nu învață aici, iar pentru medici ducându-mă numi la clinici private, mi se pare așa nelalocul faptului, să le dau. Nici nu văd cum ar primi  pentru că cel mai bun cadou făcut lor e faptul că mă duc la ei să mă tratez. Deci din acest punct de vedere nu fac cadouri,  aș face dacă aș avea posibilitatea, nu consider că este o mită, nu consider nici măcar că este un cadou, este așa un gest frumos.”

Marius Mitran, editorialist ProSport

”Eu, fiind de modă veche, practic acest obicei de a face cadouri, nu doar profesorilor, învățătorilor, copilului meu, care la rândul lui a crescut și face cadouri, pentru că așa a fost învățat acasă. Eu cred că trăim niște ani în care niciodată nu e rău să arătăm dovezi de afecțiune și de prețuire și de respect și prin acest obicei de a face un cadou simbolic cuiva. Sunt vremuri mai grele pe care le putem face mai frumoase cu niște obiceiuri pe care le-am învățat de acasă.”

Mihai Stan, impresar

”Nu fac cadouri medicilor, iar pentru profesori, educatori, învățători, se ocupă soția. Medicilor nu le fac cadouri pentru că nu este cazul.”

Radu Țincu, medic primar

”Da și cred că a face cadou cuiva reprezintă o bucurie de a împărtăși un sentiment pozitiv, o emoție pozitivă cu persoana respectivă. Cadoul poate reprezenta o recunoștință către cineva. Poți să faci acest lucru pentru că vrei să0i fi recunoscător, dar în același timp cadoul în sine are ca scop generarea unei emoții pozitive. Te-ai gândit la cineva și dacă vreți materializarea acestui sentiment frumos pe care-l ai, se transpune într-un cadou. Eu cred că trebuie să facem cadouri oamenilor, iar cadourile cele mai importante să știți că nu sunt cele care costă foarte mult, ci cele care sunt adaptate persoanei respective, pentru că asta arată că te-ai preocupat pentru a ieși în întâmpinarea dorințelor persoanei respective”.

Ștefan Dumitrașcu, arhitect-șef al Sectorului 3

”De Crăciun, de 1 martie, de 8 martie, câte o floare sau un mărțișor, întotdeauna reprezintă aprecierea pentru doamnele învățătoare, profesoare, doctorițe, care au grijă de noi toți. Nu sunt prea priceput în alegerea cadourilor, așa că las această sarcină către jumătatea mea. Un zâmbet din partea lor reprezintă mai mult decât orice fel de mulțumire”.

Victor Hănescu, tenismen

”Dacă este cazul, fac, normal. Dacă ar trebui să merg la doctor, clar aș face un cadou, o atenție. Dacă ar fi o doamnă aș merge pe ceva clasic, o floare sau un buchet de flori, dacă ar fi un domn, poate o rachetă sau o minge de tenis, în cazul meu că fac tenis și sunt din domeniu îmi este foarte la îndemână, mai ales că foarte mulți doctori joacă tenis și s-ar bucura de un astfel de cadou.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep a fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?