VIDEO | ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII la GÂNDUL: „Ce cadouri faceți medicilor, profesorilor și învățătorilor și cum le alegeți?”

Publicat: 07/03/2023, 09:00
Actualizat: 08/03/2023, 12:59

Invitații Gândul din ultima săptămână au fost întrebați ce părere au despre cadourile oferite învățătorilor, profesorilor și medicilor. Majoritatea au răspuns că, pentru profesori și învățători, cadoul ideal este un buchet de flori.

În cazul medicilor, cei mai mulți invitați au spus că ar oferi flori sau un cadou simbolic, ca un gest frumos pentru oameni deosebiți, ca o dovadă de prețuire și respect sau ca o bucurie de a împărtăși o emoție pozitivă.

Cum se raportează la acest obicei ”anchestral” al românilor, ce s-a schimbat față de anii trecuți și ce cadouri ar alege pentru medici, profesori și învățători, aflați din răspunsurile oferite de invitați, în materialul video.

Roxana Ciuhulescu, prezentator TV

”Cadouri medicilor, în ziua de astăzi, cred că sunt puțini care mai fac, mai ales cei care deja au abonamente la clinici private, cred că nu prea se mai practică decât în spitalele de stat. Slavă cerului nu prea am mai avut de a face cu spitalele de stat și  sper să nu am nevoie prea curând, însă pentru profesori, învățători, este chiar foarte confortabil pentru toți părinții. Acum în apropiere de 8 martie sau de Paște sau de Crăciun este mult mai confortabil sau mai uzual ca părinții să strângă bani și să cumpere cadouri fie că e vorba de educatori, fie că e vorba de dirigintă sau pur și simplu pentru doamnele profesoare, este mai la îndemâna tuturor, plus că se pot achiziționa niște cadouri mai scumpe în momentul în care 20-30 de părinți se decid să adune o sumă de bani”.

Dorel Vișan, actor

”Da, de exemplu, la o învățătoare poți să-i duci un buchet de flori, pentru că este cea care îți educă copilul mai mult decât îl educi tu. La un medic poți să-i duci ceva simbolic.

Nu vorbesc de cadourile acelea care se dau în România, de 20.000 de euro, cu acelea nu sunt de acord. Mai ales că acum sunt medici particulari, care îți iau banii global. Sunt împotriva acelor daruri, dar susțin o relație frumoasă care este întreținută de niște flori, sau de o sticlă de băutură. Nu strică, dimpotrivă, înfrumusețează relațiile dintre oameni. Acestea trebuie să fie cadourile”.

Dinu Gheorghe, fost președinte al FC Rapid

”Cadouri pentru profesori, învățători, sunt anumite momente, în timpul anului, când poți să-ți manifești dragostea, simpatia, pentru profesori, pentru învățători. La momente deosebite, 1 martie, 8 martie, pentru o învățătoare, o profesoară, o atenție, un buchet de flori, nu cred că poate deranja, cred că face plăcere și celui care oferă, și celei care primește acest buchet de flori.

Legat de povestea cu doctorii, sigur aici s-a ajuns la un nivel și la noi la care medicina privată este în prim plan pentru mulți dintre noi și acolo nu se mai pune problema unei atenții pentru doctori. În spitalele de stat, probabil că încă se mai practică acest sistem și nu ne putem debarasa, nu ne putem rupe încă de obiceiurile trecutului”.

Adrian Severin, fost ministru de Externe și fost europarlamentar

”Rareori fac cadouri. În mintea mea este ideea că persoanele pe care le-ați pomenit în întrebare îndeplinesc un serviciu în slujba comunității și prin urmare nu are sens să le fac vreun cadou.  Pot să le fac cadouri dacă îmi sunt prieteni, dacă avem o relație personală, altminteri am o jenă chiar dacă e vorba de flori sau știu eu o sticlă de vin sau de altceva. Am impresia că ei o văd ca pe o jignire cumva din partea mea, că-i insult, că încerc să-i plătesc cu un fleac pentru serviciul pe care ei îl prestează cu pasiune profesională. De aceea nu aș putea să spun că sunt un împătimit al oferirii de asemenea cadouri.

Andrei Chiriac, regizor

”Profesorilor, sigur da, medicilor, din când în când, mai ales buchete de flori doamnelor și învățătorilor, neapărat, învățătorii sunt foarte, foarte importanți. Ei sunt baza. De obicei fac cadouri cărți. Aleg în funcție de personalitatea fiecăruia bineînțeles,  doamnelor într-un fel, domnilor în alt fel, dar de obicei cadourile mele sunt cărțile și foarte rar poate pentru domni o sticlă de vin. Pentru doamne neapărat flori și pentru domni poate un pic de vin roșu. ”

Ion Cristoiu, publicist și scriitor

Nu fac cadouri nici medicilor, nici profesorilor, nici învățătorilor, din simplul motiv că nu am cu învățătorii, cu profesorii, nicio treabă, pentru că fata mea este în Belgia și are la rândul ei o fată, nu învață aici, iar pentru medici ducându-mă numi la clinici private, mi se pare așa nelalocul faptului, să le dau. Nici nu văd cum ar primi  pentru că cel mai bun cadou făcut lor e faptul că mă duc la ei să mă tratez. Deci din acest punct de vedere nu fac cadouri,  aș face dacă aș avea posibilitatea, nu consider că este o mită, nu consider nici măcar că este un cadou, este așa un gest frumos.”

Marius Mitran, editorialist ProSport

”Eu, fiind de modă veche, practic acest obicei de a face cadouri, nu doar profesorilor, învățătorilor, copilului meu, care la rândul lui a crescut și face cadouri, pentru că așa a fost învățat acasă. Eu cred că trăim niște ani în care niciodată nu e rău să arătăm dovezi de afecțiune și de prețuire și de respect și prin acest obicei de a face un cadou simbolic cuiva. Sunt vremuri mai grele pe care le putem face mai frumoase cu niște obiceiuri pe care le-am învățat de acasă.”

Mihai Stan, impresar

”Nu fac cadouri medicilor, iar pentru profesori, educatori, învățători, se ocupă soția. Medicilor nu le fac cadouri pentru că nu este cazul.”

Radu Țincu, medic primar

”Da și cred că a face cadou cuiva reprezintă o bucurie de a împărtăși un sentiment pozitiv, o emoție pozitivă cu persoana respectivă. Cadoul poate reprezenta o recunoștință către cineva. Poți să faci acest lucru pentru că vrei să0i fi recunoscător, dar în același timp cadoul în sine are ca scop generarea unei emoții pozitive. Te-ai gândit la cineva și dacă vreți materializarea acestui sentiment frumos pe care-l ai, se transpune într-un cadou. Eu cred că trebuie să facem cadouri oamenilor, iar cadourile cele mai importante să știți că nu sunt cele care costă foarte mult, ci cele care sunt adaptate persoanei respective, pentru că asta arată că te-ai preocupat pentru a ieși în întâmpinarea dorințelor persoanei respective”.

Ștefan Dumitrașcu, arhitect-șef al Sectorului 3

”De Crăciun, de 1 martie, de 8 martie, câte o floare sau un mărțișor, întotdeauna reprezintă aprecierea pentru doamnele învățătoare, profesoare, doctorițe, care au grijă de noi toți. Nu sunt prea priceput în alegerea cadourilor, așa că las această sarcină către jumătatea mea. Un zâmbet din partea lor reprezintă mai mult decât orice fel de mulțumire”.

Victor Hănescu, tenismen

”Dacă este cazul, fac, normal. Dacă ar trebui să merg la doctor, clar aș face un cadou, o atenție. Dacă ar fi o doamnă aș merge pe ceva clasic, o floare sau un buchet de flori, dacă ar fi un domn, poate o rachetă sau o minge de tenis, în cazul meu că fac tenis și sunt din domeniu îmi este foarte la îndemână, mai ales că foarte mulți doctori joacă tenis și s-ar bucura de un astfel de cadou.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
David Popovici a cucerit-o pe Zsuzsanna Jakabos, cea mai frumoasă înotătoare a Ungariei
FOTO. Cea mai sexy handbalistă, în costum de baie! Brazilianca face ravagii
Vedete care împlinesc 60 de ani, dar nu-și arată vârsta GALERIE FOTO
Boala cruntă de care suferă Gelu Duminică: Nu știu dacă o să apuc 47 de...
Noi detalii în cazul morții lui Beatrice, tânăra ucisă de patronul magazinului la care lucra....
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Renault își ia adio de la DUSTER! Ce se întâmplă cu SUV-ul de la Mioveni?
Medicilor nu le-a venit să creadă când au văzut! Ce a dus la decesul micuței...
Aceasta e cea mai mare pensie din România! De cealaltă parte, peste 1 milion de...
Cristina Spătar, dată afară din casă chiar de Moș Nicolae, cu tot cu cei doi...
Salariile bugetarilor ar putea creşte în 2024 cu 5%. Profesorii ar putea beneficia de o...
Emisiunea de la care Rona Hartner credea că i s-a declanșat boala: 'Acolo am slăbit...
Cele mai CIUDATE obiceiuri ale lui Napoleon! Ce FEMEI îi plăceau cel mai mult?
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stănija, așezarea faimoasă din Munții Metaliferi și căutătorii de aur
Ștefan Bănică, moment emoționant pe scenă, alături de fiica lui, Violeta Bănică. Adolescenta și-a acompaniat...
BANCUL ZILEI. Două femei se schimbă în vestiar la sala de fitness. Una dintre ele...