VIDEO Marcel Boloș: Suntem la începutul drumului în ceea ce priveşte implementarea PNRR. Noi trebuie să depunem cât mai curând posibil cererea de plată

Publicat: 13/05/2022, 22:47
Actualizat: 13/05/2022, 23:01

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat, vineri, la Digi24, că România se află la începutul drumului în privinţa implementării PNRR. Declarația oficialului are loc după ce Comisia Europeană a dat undă verde mai multor măsuri propuse de România pentru implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență şi a schemelor de ajutor de stat așteptate de IMM-uri.

Marcel Boloș a afirmat că statul român se află în etapa în care lansează apeluri de proiecte și că va mai dura până când PNRR va putea fi implementat.

”Suntem, într-un fel la începutul drumului, mai ales în ceea ce priveşte implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, pentru că, într-adevăr, deşi aşteptăm să depunem cererea de rambursare numărul unu a banilor de la Comisia Europeană, totuşi suntem în etapa în care operaţionalizăm structurile PNRR, suntem în etapa în care lansăm ghiduri ale solicitantului pentru trimestrul al II-lea, fiind în discuţie un număr destul de mare de ghiduri ale solicitantului, apeluri de proiecte”, a declarat Marcel Boloş.

Totdată, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a precizat că partea cea mai complexă a PNRR sunt proiectele de infrastructură.

”Desigur, partea cea mai complicată şi mai complexă a Planului Național de Redresare și Reziliență rămân proiectele de infrastructură, pentru care trebuie să avem o pregătire serioasă, pentru că riscul de blocare în implementare este unul imens şi ştim din experienţa pe care am avut-o de fiecare dată că aceste categorii de proiecte de infrastructură prezintă aceste riscuri, iar noi trebuie să le manageriem în mod corespunzător”, a declarat Marcel Boloş.

De asemenea, Boloş a adăugat că prima cerere de plată, în valoare de 2,9 miliarde de euro, trebuie depusă cât mai curând. Din această sumă totală, peste 2 miliarde de euro sunt bani nerambursabili.

”Noi trebuie să depunem cât mai curând posibil cererea de plată, însă suntem condiționați de trei mari lucruri. Pe de-o parte, trebuie să ne validăm cu Comisia Europeană acele restanţe pe care le avem de la sfârşitul anului trecut, dar aş putea să spun că este o sarcină pe care Guvernul României a îndeplinit-o, dar pentru care validarea finală vine din partea Comisiei Europene”, a declarat Marcel Boloş.

În perioada 10-12 mai 2022, delegaţia Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), condusă de ministrul Marcel Boloş, a purtat la Bruxelles discuţii cu mai mulţi reprezentanţi ai Comisiei Europene. Întâlnirea a avut loc cu scopul validării măsurilor propuse de România, pentru evitarea posibilelor riscuri de întârziere în etapele asumate.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Improvizația care aduce moartea. Românii cad victime pe capete
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun