VIDEO | Marcel Ciolacu despre scutirea de impozit a IT-iștilor: „Se va introduce un prag peste care vor plăti impozit pe venit”

Publicat: 11/08/2023, 00:16
Actualizat: 11/08/2023, 00:19

Premierul Marcel Ciolacu a făcut precizări, joi seara, la România TV, cu privire la deciziile care sunt pe masa Guvernului în ce privește scutirea de impozit a salariaților din IT. El a arătat că „statul român atât și-a permis” să meargă cu această facilitate fiscală pentru industria IT, apelând la „parabola” părintelui care își poate susține fiii până când cresc suficient de mult ca să se administreze singuri din punct de vedere financiar.

Premierul a precizat că, în această privință, sunt „principii peste care nu poate trece”, referindu-se la impozitele pe care le plătesc salariații români cu venituri mult mai mici decât cei din IT.

„Se va introduce un prag peste care vor plăti impozit pe venit. Statul român atât și-a permis. Atât pot în acest moment. Sunt niște principii peste care nu pot trece”, a spus Ciolacu.

El a adăugat că „a fost un moment în care statul român a decis să facă acest lucru”, în mandatul lui Năstase, dar că situația s-a schimbat de la acel moment.

„Datoria noastră de părinți este să creștem copilul până se pune pe picioare Pe urmă, și eu, și dvs. o să ieșim la pensie, prespun. (n.r. a spus premierul către gazda emisiunii, Victor Ciutacu). Nici eu, nici dvs. n-avem pensii speciale, ca să spunem așa ca să îi susținem la infinit. A fost un moment în care statul român a decis să facă acest lucru (n.r. scutirea de impozit), în mandatul lui Năstase – pentru ca această industrie să crească. Și a crescut suficient de mult – atât și-a permis statul român până acum, însă rămân și de acum înainte anumite facilități. Dar, statul nu mai poate în acest moment (…)

Sunt niște principii peste care nu pot trece. Vorbesc cu Marcel Boloș care, când citește, când vede niște cifre, când vede niște venituri, când vede că ce amărâți sunt impozitați și sunt scutiți alții care câștigă cu nemiluita. Câștigi 1.000.000 euro, dar plătești CASS 3.800 lei”, a spus Ciolacu.

BNR susține sprijină măsurile fiscale propuse de Guvern

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, consideră că mediul de afaceri nu trebuie ”cocoşat” cu multe impozite, precizând însă că privilegiile fiscale sunt pentru un an, doi, trei, iar când acestea depăşesc 10-15 ani nu mai sunt privilegii, ci devin rente care distorsionează piaţa.

Isărescu a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, dacă din mediul de afaceri ar trebui să se ia cei mai mulţi bani sau din alte zone.

“Mediul de afaceri nu trebuie cocoşat cu multe impozite. Dar trebuie să plătească toată lumea impozite, nu. Vedeţi, privilegiile astea fiscale dacă sunt cu un scop bine ţintit, dar sunt pentru un an, doi, trei, cinci. Când depăşeşti 10-15 ani nu mai sunt privilegii, devin rente care distorsionează piaţa şi creează şi probleme în ceea ce priveşte solidaritatea şi coeziunea. Acum înţeleg că unii vor chiar rente viagere, nu merge”, a afirmat Mugur Isărescu.

BNR sprijină măsurile fiscale propuse de Guvernul României, a precizat Mugur Isărescu în cadrul unei conferințe privind raportul trimestrial asupra inflației, august 2023. Guvernatorul BNR a punctat că decizia este una politică, dar că ţara noastră nu are nevoie în aceste momente de un alt tărăboi.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Oana Moșneagu, însărcinată? Toată lumea a observat burtica: ”Vine bebe”
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
7 celebrități despre care nu ai știut că au fost inventatori