VIDEO | Marcel Ciolacu: ”Îmi voi asuma ferm angajamentul de a pregăti în detaliu reformele structurale cheie asumate prin PNRR”

Publicat: 11/07/2023, 14:58

Premierul Marcel Ciolacu a coordonat marți Comitetul Interministerial de Coordonare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), reuniune desfășurată cu participarea Célinei Gauer, director general al grupului operativ SG RECOVER al Comisiei Europene, a lui Declan Costello, director general adjunct al Direcției Generale pentru Afaceri Economice și Financiare DG ECFIN și a altor înalți funcționari europeni. Șeful Executivului a declarat în urma acestei întâlniri că își asumă ”ferm angajamentul de a pregăti în detaliu reformele structurale cheie asumate prin PNRR”.

Marcel Ciolacu a menționat la finalul întâlnirii că își asumă ”ferm angajamentul de a pregăti în detaliu reformele structurale cheie asumate prin PNRR, de a analiza impactul lor asupra populației și de a le implementa etapizat, cu respectarea tuturor constrângerilor bugetare.

„Guvernul pe care îl conduc este unul al reformelor în domenii cheie, așa cum ne-am asumat prin Programul de Guvernare, dar și la nivelul coaliției de guvernare. Multe dintre reformele asumate prin PNRR se suprapun cu cele necesare pentru pregătirea aderării României la OCDE. Avem voința să le implementăm și convingerea că, pentru România, dezvoltarea structurală și financiară cu sprijinul Uniunii Europene reprezintă o uriașă oportunitate. Ca prim-ministru îmi voi asuma ferm angajamentul de a pregăti în detaliu reformele structurale cheie, de a analiza impactul lor asupra populației și de a le implementa etapizat, cu respectarea tuturor constrângerilor bugetare”, a afirmat prim-ministrul.

Directorul general al grupului operativ SG RECOVER al Comisiei Europene, Céline Gauer și Declan Costello, directorul general adjunct al Direcției pentru Afaceri Economice și Financiare DG ECFIN au subliniat deschiderea partenerilor europeni pentru a lucra împreună cu autoritățile române în scopul pregătirii reformelor și investițiilor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Discuțiile de marți, găzduite la Palatul Victoria, s-au axat asupra priorităților de reformă structural-fiscale ale României și asupra demersurilor necesare pregătirii până la 31 august 2023 a unui calendar al depunerii următoarelor cereri de plată, se arată în comunicatul de presă.

În acest context, prim-ministrul Marcel Ciolacu a solicitat miniștrilor de linie ca în cadrul consultărilor tehnice ce vor avea loc în următoarele zile să fie prezentate înalților funcționari europeni viziunea și principiile proiectelor noilor legi ale pensiilor publice, respectiv salarizării în sistemul public, reforme prioritare ale echipei guvernamentale. De asemenea, premierul a transmis că Guvernul României susține implementarea investițiilor într-un ritm susținut.

În ceea ce privește reforma fiscală, șeful Executivului a subliniat că este în curs de elaborare un plan de măsuri care are în vedere consolidarea sustenabilității finanțelor publice și ale managementului fiscal, în concordanță cu angajamentul României de a se încadra în acest an în rata de deficit fiscal de 4,4% din PIB, iar în 2024 ținta acestui indicator macroeconomic să fie de 3% din PIB.

„Vom detalia acest plan în perioada următoare. Suntem deschiși dialogului cu partenerii europeni și ne bazăm pe consultările constante pe care le vom avea pentru a găsi cele mai bune măsuri. Eforturile logistice și de infrastructură făcute de România pentru susținerea Ucrainei sunt enorme. Este nevoie de un efort comun și de a susține împreună capacitatea României de a oferi în continuare acest suport”, a subliniat șeful Executivului.

De asemenea, în cadrul reuniunii a fost analizat stadiul celor două jaloane neîndeplinite corespunzător aferente cererii de plată numărul 2. Ministrul Energiei a prezentat calendarul strâns pentru îndeplinirea acestora astfel încât România să beneficieze de întreaga sumă de bani disponibilă acestei cereri de plată.

Un alt subiect discutat s-a referit la modificarea PNRR, prin introducerea capitolului RePower EU, care va pune la dispoziția României fonduri în valoare de 1,4 miliarde de euro pentru sectorul energetic. Prim-ministrul a subliniat angajamentul României de a accelera procesul de actualizare a PNRR prin includerea REPower EU.

Consultările reprezentanților Guvernului cu delegația înalților funcționari europeni vor continua la nivel tehnic în următoarele zile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a reușit un bărbat să stea gratis timp de 5 ani într-un hotel celebru...
ADIO, RCS RDS! Digi dispare din luna mai. Anunţul oficial a fost făcut
FOTO. Manechinul arată fabulos, dar face pușcărie pentru că a mințit că e gravidă!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Delir după delir la televiziunea rusă: „Trebuie să-i facem pe europeni să înțeleagă că pot...
Îl recunoști?! Cine este cerșetorul din imagine, de fapt? Cândva, era un artist îndrăgit de...
Cauza morții lui Akebono Taro, primul campion de sumo. Terifiant ce i-au descoperit medicii!
Crima din Dâmboviţa. Ce le-a mărturisit suspectul turc anchetatorilor despre noaptea în care a ucis-o...
Cu ce s-ar ocupa bărbatul suspectat că ar fi omorât-o pe Mirela, femeia găsită fără...
Cum poate un pensionar să ajungă la suma de 6.100 de lei pe lună, după...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Mașină prinsă de radar, însă șoferul nu poate fi identificat. Cine plătește amenda?
Iranul a sechestrat un cargobot în Strâmtoarea Ormuz
Cel mai VIZIONAR inventator al secolului face O PREDICȚIE uluitoare
Lege nouă pentru șoferii din România. Noi reguli privind permisul de conducere
Produsele de curățenie care nu trebuie amestecate. Riscurile sunt mari
O femeie a văzut că „porțile iadului” par să se deschidă chiar în curtea casei...
Mărturii pline de durere! Ce a declarat fata unui pacient, care ar fi murit la...
Roberta, invitată de Robi în Camera Roșie. De ce crede acesta că ea se joacă...
"Uşa era închisă". Detalii cutremurătoare despre crima din județul Alba. Cum a scăpat nepoata bărbatului...
BANCUL ZILEI. Ce-i spune Bulă soției după noaptea nunții: Din câte văd, dragă, eu...
Ateneul Român a primit Marca patrimoniului european din partea Comisiei Europene