VIDEO | Marcel Ciolacu, măsurile decise după întâlnirea de la Guvern: „Nu am nicio milă pentru ticăloșii care au creat aceste azile ale groazei”

Publicat: 09/07/2023, 07:40
Actualizat: 09/07/2023, 16:24

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat măsurile decise în întâlnirea de lucru convocată, duminică, de la ora 14:00, cu mai mulţi miniştri şi şefi de instituţii, în urma scandalului bătrânilor torturaţi în azile.

UPDATE ORA 15:05: Șeful Executivului face declarații de presă după discuțiile cu membrii Cabinetului și șefii de instituții chemați la Palatul Victoria.

„Am fost într-un centru din București care a preluat o parte din persoanele cu dizabilități din așa-numitele azile ale groazei. Am fost informat că toți cei preluați au fost repartizați în funcție de situația medicală a fiecăruia, fie în astfel de centre de îngrijire, fie în spitale. Aceasta este o situație temporară, dată de urgența momentului. Săptămâna viitoare aceste persoane vor fi transferate în centre de specialitate pentru a primi toate îngrijirile de care au nevoie. Sunt ferm convins că domnul ministru al Sănătății o să iasă și o să detalieze aceste lucruri”, a spus Marcel Ciolacu.

„Aș dori să le mulțumesc foarte mult oamenilor de suflet care au avut grijă de acești bătrâni sau persoane cu dizabilități în această perioadă, după suferințele și tratamentul la care au fost supuși. Vreau să fiu foarte clar: Nu am nicio milă pentru ticăloșii care au creat aceste azile ale groazei. Iar faptul că așa ceva a fost posibil ne arată un singur lucru: Avem de-a face cu o problemă de fond, o problemă de sistem, un sistem corupt și inert. Acesta este adevărul”, a spus Marcel Ciolacu, care a anunțat măsurile decise împreună cu membrii Cabinetului.

„La fel ca și dvs. am văzut infractori, sunt peste tot în lume. De asemenea ticăloși, asemenea cruzime, oameni dezumanizați total. Cred că nimeni nu era pregătit pentru așa ceva. La fel, să vedem funcționari publici complici care, în loc să fie de partea acestor oameni, s-au vândut acestor ticăloși”, a precizat premierul Marcel Ciolacu.

„Alături de colegii mei din Guvern am discutat astăzi și avem trei priorități:

  • În primul rând, toate centrele pentru copii, persoane vârstnice și persoane cu dizabilități, de stat sau private trebuie verificate și reanalizate toate autorizațiile. Termenul va fi unul foarte scurt, de o săptămână, sub coordonarea prefecților.
  • În al 2-lea rând, solicit autorităților de drept toleranță zero față de grupurile infracționale care au jefuit aceste persoane total neajutorate. În afară de tratamentul la care au supus aceste persoane, le-au furat și bunurile, și casel, și pensiile. Complexitatea infracțiunilor este una care depășește imaginația noastră. Am stabilit cu ministrul Justiției ca soluționarea acestor cauze să fie o prioritate.
  • În al 3-lea rând, fac un apel către toate cultele din România, în primul rând, către Biserica Ortodoxă, dar și către ONG-urile care activează în domeniul social. Avem nevoie de implicarea dvs. pe tot ce ține de latura socială, asistență în primul rând pentru persoanele vulnerabile”, a spus premierul.

„Faptele petrecute în aceste zi a zile ale groazei ne-au arătat, repet, o dezumanizare totală a unor persoane, pe care eu nu le pot spune și nu ne pot numi oameni. Ministerul Muncii, începând de luni, va sta de vorbă cu toți reprezentanții cultelor, cu Secretariatul de stat al cultelor și nu ultimul rând, cu ONG-urile pentru acorduri, pentru implicarea în această activitate”, a anunțat premierul.

„Sistemul trebuie schimbat. Este nepermis să avem o mulțime de instituții de control care își pasează vina una altei. Trebuie regândit tot sistemul de la autorizare, monitorizare și control. Cine autorizează și care sunt condițiile de autorizare, cine monitorizează, ce monitorizează, intervale și proceduri clare, cine verifică și ce verifică. De aceea vreau să clarificăm acest sistem din punct de vedere legislativ, astfel încât să nu mai existe portițe pentru nimeni. Cine are de făcut o treabă, să o facă, iar cine nu-și face treaba, să răspundă, iar cine nu înțelege să-și facă treaba, să plece acasă. Nu mai vreau fugă de responsabilitate, ci vreau un sistem coerent cu reguli clare în acest domeniu. Vorbim, de fapt, de cele mai vulnerabile persoane: copii, bătrâni și persoane cu dizabilități. Sunt ferm convins că în viitoarea sesiune, împreună cu toți partenerii sociali, se vor face toate modificările legislative în acest sens. Vă mulțumesc mult”, a conchis șeful Guvernului.

UPDATE 14:55: Premierul Marcel Ciolacu va susține declarații de presă de la ora 15:05 la finalul întâlnirii de lucru, au anunțat oficialii Guvernului.

Marcel Ciolacu i-a chemat la discuţii pe ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian-Ioan Veştea, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Bogdan Despescu, precum şi reprezentanţi ai ANSVSA, ANPC şi Inspecţiei Sanitare de Stat, conform agendei publicate de Guvernului României.

Întâlnirea de lucru are loc la Palatul Victoria, fără participarea presei, ci doar cu accesul fotografului și cameramanului oficiali, după cum arată agenda publică.

Informații șocante în referatul procurorilor

Gândul a prezentat informații șocante din referatul cu propunere de arestare a 24 de suspecți puși sub acuzare de procurorii DIICOT, după o anchetă care a durat doi ani. Bătrânii aflați în scaune cu rotile, dar și tineri cu dizabilități și nevoi speciale au trecut printr-un coșmar care părea interminabil, iar dezvăluirile oferă imaginea tristă a degradării umane, a lipsei de empatie în relația cu oameni care au fost cazați în astfel de centre pentru a fi îngrijiți, nu torturați și obligați să trăiască la limita subzistenței.

Schema pusă la cale de Ștefan Godei – administratorul unuia dintre cele două centre din Voluntari și Afumați pentru persoane vârstnice sau cu dizabilități care aparțin Asociației „Sfântul Gabriel cel Viteaz” – a funcționat, din păcate. (detalii AICI).

Pacienții au fost maltratați și ținuți nespălați, înfometați sau trimiși la „izolare”, într-o cameră de la subsol unde lumina intra printr-o gură de aerisire de o palmă (mai multe informații AICI).

CITIȚI Și: EXCLUSIV | Pacienți de la Bălăceanca, torționari la „azilele groazei”: „Avea mână liberă să bată alți pacienți, tuturor le era frică de el”

Într-unul dintre aceste așa-zise „centre de îngrijire” erau aduși pacienți de la Spitalul de Psihiatrie din Bălăceanca, Ilfov, care deși aveau nevoie de îngrijire și tratament, erau puși să hrănească și să schimbe persoane vârstnice sau cu deficiențe. Însă au avut mână liberă și în ceea ce privește ”pedepsirea” acestora. Unul dintre acești ”torționari” era atât de înspăimântător încât și angajații centrului se temeau de el.

Premierul cere demiteri în scandalul „azilelor groazei”

Premierul României, Marcel Ciolacu, a cerut, vineri, destituiri, în urma dezvăluirilor din „azilele groazei”. Trei instituții au intrat în vizorul șefului Executivului: două autorități naționale și una județeană.

Astfel, Ciolacu a cerut demisia președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Mihai Tomescu, care are atribuții în controlul centrelor de îngrijire.

Premierul a făcut un apel la conducerea Consiliului Județean Ilfov și la primarul sectorului 3 să demită de urgență conducerea DGASPC-urilor locale.

Am văzut ce s-a întâmplat în acele „azile ale groazei”, așa cum au fost denumite, pe bună dreptate, de către presă. Oameni în vârstă, oameni bolnavi și vulnerabili, care în loc să fie ajutați, au fost, efectiv, torturați. Eu, personal, vă spun sincer nu am putut parcurge toate stenogramele apărute în presă, a declarat Ciolacu, la începutul ședinței de guvern.

CITEȘTE ȘI: 

EXCLUSIV | Patronul de la ”azilele groazei” cheltuia banii bătrânilor pe droguri, prostituate și lăutari. DIICOT: ”25.000 lei într-o noapte!” (VIDEO)

EXCLUSIV | Meniul zilei în ”azilele groazei”: ”Ciorbă de fasole fără fasole, pâine cu margarină, ceai diluat, parizer!”. Între mese, trei biscuiți

Ministrul Justiției, despre „Căminele groazei”: E un caz foarte COMPLEX. În scurt timp, vom vedea soluția / Multe instituții nu și-au făcut treaba

VIDEO | Ministrul Muncii, despre căminele groazei: ”Lucrăm cu DIICOT începând din februarie 2023”

EXCLUSIV | Ororile din ”azilele groazei”: ”O femeie care nu se putea hrăni singură nu primea mâncare și apă”. Amenințarea cu ”izolatorul” din subsol

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Vali Vijelie, părăsit de soție după ce a văzut pozele din CANCAN.RO. „Fiecare își vede...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
FOTO EXPLOZIV! L-am prins pe Vali Vijelie cu „pofta inimii”. A posedat-o pe stradă
Noi detalii cutremurătoare despre moartea lui Naomi. Ce au scos la iveală prietenii apropiați
ANIMAŢIE. Cu cât creşte distanţa de frânare la o viteză de 50 km/h, în condiţii...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Turistă din Marea Britanie, sfâșiată de urs pe Transfăgărășan! Femeia a scos mâna pe geam...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Polonia susţine că este pregătită să găzduiască arme nucleare ale NATO
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Elena Udrea e distrusă. Ce i s-a întâmplat în închisoare
Fostul model celebru care a ajuns să se îmbrace din gunoaie! Imaginile recente când probează...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Cum să alegi parfumurile pentru orice preferință?
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
A fost găsit craterul din care s-a desprins „a doua Lună” a Pământului