VIDEO | Marcel Ciolacu: „Nu are nimeni nimic personal cu Virgil Popescu. Dacă n-am fi luat în martie decizia să venim cu plafonarea, în momentul acesta vorbeam de o inflație dublă”

Publicat: 23/08/2022, 23:10
Actualizat: 24/08/2022, 21:58

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, marți, la Antena 3, că liberalizarea prețurilor la energie s-a făcut în cel mai prost moment și am fi avut o inflație dublă acum, dacă nu se făcea plafonarea în luna martie. Întrebat ce îl nemulţumeşte la ministrul Energiei, social-democratul a precizat că „nu are nimeni nimic personal cu Virgil Popescu sau numai cu Virgil Popescu”.

„Haideți să începem cu adevărul. Partidul Social Democrat a hotărât intrarea la guvernare după doi ani de guvernări de dreapta, când s-au întâmplat niște lucruri care au efecte acum. În afară de criza sanitară, o cunoaștem, știm cum a fost gestionată, acolo fiind, din punctul meu de vedere, cel mai grav dintre toate fiindcă s-au pierdut excesiv de multe vieți omenești gratuit din organizarea făcută de un ministru USR, în principal. Și știm cu toții acest lucru. Am fost în toate topurile de mortalitate, nu neapărat de COVID”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu susține că tot ce s-a reușit prin liberalizarea prețurilor la energie, în acel moment, a fost reinventarea „băieților deștepţi din energie”.

„În acest moment, noi am intrat la guvernare. Până acum – și e pentru prima oară când pachetul economic a fost mai mare decât pachetul social – aproape 6% din PIB s-au întors pe programe, în economie, și pe programe sociale. Este o diferență evidentă în abordare, în primul rând, decisă cu prim-ministrul României, care n-a fost parte la acele guverne. Cea mai tragică a fost liberalizarea prețurilor la energie. Ea s-a făcut în cel mai prost moment pe care și-l putea alege cineva să-l facă.

Şi USR-iştii aplaudau ca focile de veselie, spuneau că vom avea energie mai ieftină, anunţau la televizor. Acea liberalizare, fără să iei nişte măsuri, când piaţa şi cei responsabili te-au atenţionat să iei acele măsuri prin octombrie anul trecut. O lipsă de decizie – că ştiţi, cea mai proastă decizie e când nu iei nicio decizie – s-a vândut energia, nu ai luat nicio decizie să stopezi. Chiar dacă companiile, acţionarul e majoritar statul român, tu nu mai puteai să faci nimic, fiindcă apucasei să vinzi energia.

Bine, nu încasaseră niciun ban, că ei încasează bani când vând energia, când o produc. Tot ce au reuşit prin acea liberalizare, din acel moment, este să reinventăm băieţii deştepţi din energie. Energia care s-a vândut anul trecut cu 300 de lei-400, acum se vinde cu 3.000. Un trader, media europeană, m-am informat şi eu, are o marjă între 1 şi 3%. Gândiţi-vă ce marjă avem acum!”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Președintele PSD a menționat că există o îngrijorare generală cu privire la evoluţiile de pe piaţa energiei, aspect care provoacă reacţii în lanţ.

„E foarte mult de vorbit pe energie și, de aceea, suntem cu toții îngrijorați și trebuie să găsim soluțiile cele mai bune. Am venit cu prim-ministrul și am venit cu acea plafonare. Dacă n-am fi luat în martie decizia să venim cu plafonarea, în momentul acesta vorbeam de o inflație dublă.

Cam astea erau efectele. Suntem singura țară europeană care am luat măsuri, nu numai pentru consumatorii casnici și non-casnici și pentru IMM-uri, deci pentru toată lumea. Important e să luăm aceste măsuri până la 1 septembrie”, a declarat Marcel Ciolacu.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață