VIDEO | Marius Budăi, despre ajutorul de 1.000 de lei propus de USR pentru facturi: „Sunt oameni cu venituri, care nu cred că au nevoie de acești bani. Atâta timp cât noi vom fi la guvernare, nu va scădea nicio pensie”

Publicat: 15/09/2022, 18:34

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit, joi, la Antena 3, despre inițiativa legislativă propusă de USR, prin care toți românii să primească 1.000 de lei pentru plata facturilor la utilități, precizând că proiectul este unul „negândit”. În ceea ce privește afirmația recentă a ministrului Proiectelor Europene, Marcel Boloș, potrivit căruia veniturile viitorilor pensionari ar putea să scadă, oficialul a precizat că „nu va scădea nicio pensie” cât timp PSD va fi la guvernare.

Marius Budăi: Am sprijinit într-un mod echilibrat atât mediul de afaceri, dar și cetățenii români și, mai ales, cetățenii vulnerabili. N-o să comentez foarte mult despre proiectul colegilor de la USR. Eu cred că USR și-a demonstrat capabilitatea atunci când a fost la guvernare și cu asta cred că am spus tot. În schimb, așa cum bine știți, noi continuăm măsurile de sprijin pentru categoriile vulnerabile și vorbim de activitatea încheiată cu cei 700 de lei pentru seniorii României, care au venituri până la 2.000 de lei.

Suntem cu tranșa a doua, de cei 250 de lei virați, mai avem unele acorduri fine, unde clarificări de făcut cu cetățeni care nu au primit la timp sau care au realizat venituri la prima tranșă și n-au realizat venituri la a doua tranșă și au intrat în măsură. Noi facem lucruri concrete. Așa, din opoziție, să arunci un proiect pur și simplu că dă bine, e cu totul și cu totul altceva, chiar nu vreau să comentez.

Cătălina Porumbel: Da, este o sumă foarte mare, cea a impactului bugetar, în momentul de față.

Marius Budăi: Vă dați seama cât de negândit este. Cu tot respectul, nu că nu merită toți românii, dar sunt oameni cu venituri, care nu cred că au nevoie de acești bani și că noi trebuie să ne canalizăm eforturile spre a sprijini mediul de afaceri, să apelăm locurile de muncă, spre a sprijini seniorii României, care sunt într-o situație dificilă, să ne gândim cum sprijinim familia monoparentală, cum sprijinim persoanele cu dizabilități, cum sprijinim categoriile vulnerabile, cum creștem angajarea în România, prin măsuri de sprijin, pe care să le să le punem la dispoziția mediului de afaceri.

Știți foarte bine că v-am informat că am o sumă suplimentară de bani, primită la rectificare, pentru încheierea de noi convenții cu mediul de afaceri, pentru a forma ucenici, pentru angajați inernici, de exemplu.

Cătălina Porumbel: Această inițiativă legislativă, care, evident, cuprinde mai multe măsuri, a fost depusă deja la Camera Deputaților. Dumneavoastră nu veți vota, înțeleg, această inițiativă.

Marius Budăi: Nu, eu voi ajuta la dezbatere și voi încerca să înțeleg ce au vrut colegii de la USR. Pentru că să acorzi, indiferent de nivelul venitului, un sprijin și să ignori, de fapt, problemele reale ale țării, să ignori problemele mediului de afaceri în a traversa această perioadă, să ignori problemele categoriilor de cetățeni vulnerabili de a traversa această perioadă, eu cred că este un mod iresponsabil de a face politică și de a fi, până la urmă, demnitar al statului.

Eu nu spun că este o măsură populistă. Avem nevoie de măsuri de sprijin pentru pentru cetățenii români, dar haideți să ne uităm cu atenție și în perioade atât de grele, cum este această perioadă acum, să ne îndreptăm cu sprijinul exact acolo unde este nevoie, și-anume spre apărarea locurilor de muncă, spre crearea unor noi locuri de muncă, spre categoriile vulnerabile, spre părinții și bunicii noștri, spre persoanele cu dizabilități, familiile monoparentale și așa mai departe.

Cătălina Porumbel: Ne dă de înțeles, cumva, ministrul Proiectelor Europene și Investițiilor, că ar putea scădea pensiile, domnule ministru?

Marius Budăi: Pe formă, cumva, nu pe fond, domnul ministru a avut dreptate și am spus-o și noi, PSD, de foarte mult timp, că privitor, mai ales, la ceea ce e scris în PNRR vizavi de veniturile următoare, până în 2070, ale generațiilor de seniori ai României, sunt niște șugumănii, ca să vorbim ca în popor, mai mari decât cei care le-au scris.

Însă, eu am simțit nevoia să fac o precizare și vin cu o susținere a Partidului Social Democrat în spate și atâta timp cât noi vom fi la guvernare, nu va scădea nicio pensie. Ce a spus domnul ministru este referitor la un indice de corecție, dar un indice de corecție, care dacă noi vom respecta esența și principiul și litera legii din Legea 127, va fi corectat cu noua formulă de calcul, prin valoarea punctului de referință, și nu va fi nicio diferență.

Cătălina Porumbel: V-ați supărat că a făcut această declarație, în spațiul public, și a intrat oarecum că în domeniul dumneavoastră?

Marius Budăi: Am discutat personal cu domnul Boloș, ieri, în ședința de guvern. Nu e vorba de supărat, e vorba că dumnealui, pe formă, are dreptate, dar dacă facem ce scrie în PNRR și mai ales referitor la procentul de 9,4, mai ales la 2070, există acest pericol, dar în același timp, am spus foarte clar: ne dorim rediscutarea PNRR la nivel de Comisie Europeană, lucrăm în coaliția politică care sprijină Guvernul, să ne punem la dispoziție motivele și materialele necesare pentru această discuție finală.

Am discutat chiar și la OCDE, sindicatele europene au făcut o scrisoare oficială Comisiei Europene, care să vină cu sprijinul celor solicitate de mine. Eu mi-am făcut treaba până aici. Din punct de vedere al ministrului Muncii, privitor la nivelul meu, de ministrul Muncii, comisarul pe muncă, urmează să se ia decizia în Coaliție și astfel încât conducerea coaliției și conducerea politică a țării să meargă să discute mai departe la Comisia Europeană.”

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”