VIDEO | Masacrul de la Roma de anul trecut se poate repeta la Cluj-Napoca. Semnalul de alarmă tras de Societatea Ornitologică. UPDATE – Decizia anunțată de Emil Boc

VIDEO | Masacrul de la Roma de anul trecut se poate repeta la Cluj-Napoca. Semnalul de alarmă tras de Societatea Ornitologică. UPDATE - Decizia anunțată de Emil Boc
Imagine de la Roma, de anul trecut. Foto: OIPA International
Publicat: 31/12/2021, 10:27
Actualizat: 31/12/2021, 11:50

Societatea Ornitologică Română trage un semnal de alarmă cu privire la organizarea focurilor de artificii de Revelion din Cluj-Napoca și susține că foarte multe păsări ar putea avea de suferit, așa cum s-a întâmplat la Roma anul trecut, din cauza petardelor.

UPDATE: Focurile de artificii care urmau să aibă loc în patru locații din Cluj-Napoca au fost anulate, din cauza ceții, a anunțat, vineri, primarul Emil Boc.

„Am aflat cu tristețe că Primăria Municipiului Cluj-Napoca nu doar că nu a renunțat la planul de a ține 4 spectacole cu focuri de artificii la trecerea în noul an, dar și că printre locațiile alese se numără zone verzi. Dacă tot ne punem etichetă de oraș smart și inovator, cursul firesc al lucrurilor ar fi fost căutarea de soluții alternative, cât mai puțin nocive pentru oameni, animale și mediu.

Asta se face deja în acele locuri unde oamenii au înțeles că unele obiceiuri nu pot râmâne neschimbate, atâta vreme cât este evident pericolul pe care îl reprezintă”, se arată într-o posare a celor de la SOR Cluj.

Potrivit sursei citate, focurile de artificii se vor organiza în zone precum Cetățuia, Parcul Iuliu Prodan din Cartierul Zorilor sau zona Iulius Mall.

„Aceste oaze de biodiversitate ar trebui protejate, nicidecum «bombardate»”

„Sunt spații verzi importante atât pentru noi, oamenii, cât și pentru animalele sălbatice. Aceste oaze de biodiversitate ar trebui protejate, nicidecum «bombardate», fie și pentru o scurtă perioadă de timp, pentru plăcerea noastră de câteva minute. Efectul acestor distracții asupra unora dintre noi și asupra animalelor, fie de companie, fie sălbatice, variază de la neplăcere la pierderea vieții”, spun cei de la SOR Cluj.

Reprezentanții SOR Cluj atrag astfel atenția că în noaptea de Revelion se poate repeta masacrul de la Roma de anul trecut, când sute de păsări au murit din cauza petardelor.

„Imaginea prezentată, prin amabilitatea OIPA International, prezintă urmările dramatice ale utilizării petardelor și focurilor de artificii în Roma, la trecerea din 2020 în 2021, când sute de păsări le-au căzut victime. Credem că nu putem ignora dovezile clare ale consecințelor nefaste pe care acțiunile noastre le pot avea asupra unor viețuitoare fără apărare. E nevoie de o schimbare, astfel ca începutul plin de speranță pe care îl dorim pentru noi, să nu devină tragedie pentru alte ființe”, se mai arată în postarea SOR Cluj.

Imagini apocaliptice au fost surprinse de Revelionul 2020 -2021 la Roma, în capitala Italiei, unde foarte multe păsări ar fi murit din cauza artificiilor, potrivit presei din Peninsulă.

Imaginile video surprind păsările care zboară disperate și extrem de dezorientate, în timpul focurilor de artificii, apoi se prăbușesc pe firele de înaltă tensiune din centrul istoric al Romei, notează presa din Italia.