VIDEO | Ministrul Barna Tanczos, despre situația reclamată de Alex Găvan: „Este inadmisibil, am cerut expres Romsilva să nu se atingă de potecă”

Publicat: 09/05/2023, 15:15
Actualizat: 09/05/2023, 15:18

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Taczos, a criticat public Romsilva pentru că a intervenit pe traseul celui mai mare concurs internațional de ciclism cross country din estul Europei, așa cum a acuzat alpinistul Alex Găvan.

Șeful Ministrul Mediului, sub autoritatea căruia funcționează Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, a explicat, într-o conferință de presă, că a solicitat special instituției să nu intervină pe segmentul pe care urma să fie organizată competiția „Prima evadare”, la care participă mii de persoane.

Poziția sa a venit ca răspuns la întrebarea presei, la scurt timp după ce alpinistul Alex Găvan a acuzat Romsilva Ilfov că a sabotat cel mai mare concurs internațional de ciclism cross country din estul Europei, arând cu plugul poteci pe care se desfășoară „Prima evadare”, chiar înainte de startul competiției.

Echipa Gândul a contactat anterior Romsilva pentru un punct de vedere oficial, dar reprezentații biroului de presă au anunțat că se lucrează la un comunicat, ce va fi diseminat ulterior.

„Au dreptul la aer curat toți cetățenii acestei țări”

Barna Taczos a explicat în conferința de presă de marți că primise informații, de săptămâna trecută, că Romsilva ar intenționa să facă așa ceva într-o pădure pe care o gestionează, dar nu a dat crezare sursei. „Vă spun sincer că nu l-am crezut, că nu aș fi crezut că ar fi cineva capabil de să facă o asemenea – să nu folosesc calificative … un asemenea lucru incorect, de neacceptat”, a declarat ministrul, care a anunțat că joi va merge pe traseu în Pădurea Băneasa pentru a vedea cu ochii lui ce se întâmplă acolo.

„Este inadmisibil ca Romsilva, indiferent care direcție, din ce județ, să se opună unor activități sportive, recreative în pădure. Este inadmisibil ca cineva, intenționat, să pună bețe în roate unui ONG care de ani de zile organizează asemenea competiții acolo”, a spus ministrul Mediului. El a precizat de asemenea că este de nedorit și inadmisibil să existe un conflict de ani întregi între o instituție a statului și oameni, un ONG care dorește un lucru „frumos și corect”, respectiv o competiție sportivă în pădure, iar și cei din ONG trebuie să înțeleagă să respecte anumite reguli.

„Mă voi ocupa personal. De altfel, le-am cerut în mod expres săptămâna trecută ca nu cumva cineva să se atingă de potecă. O să mă duc poimâine să văd exact care este situația”, a spus ministrul.

Șeful Ministerului Mediului consideră că, printr-o astfel de competiție, nu pădurea este afectată, ci „buna intenție” a unora și că, de principiu, trebuie clarificată pe termen mediu, lung, modalitățile de colaborare.

În acest context, ministrul a mărturisit că este adeptul alergării în pădure și le-a recomandat tuturor să facă mișcare.

„Eu am mers pe astfel de cărări, poteci, îmi place foarte mult să merg pri pădure, cu bicicleta mai rar, și săptămânal aleg kilometri întregi prin pădure, pe drumuri forestiere sau pe poteci. Este o senzație incredibilă și le recomand tuturor să facă același lucru, să iasă în pădure, să se simtă bine, să facă mișcare în pădure. Dacă în RNP sunt persoane care nu înțeleg acest lucru, trebuie să își schimbe mentalitatea. Pădurea este și pentru cei care vin să se relaxeze, au dreptul la aer curat toți cetățenii acestei țări, RNP trebuie să treacă printr-un proces de schimbare și din acest punct de vedere”, a spus ministrul Mediului.

Barna Taczos a mai precizat un alt aspect, pe care l-a discutat și cu președintele Consiliului Județean Ilfov, Herbert Thuma. „Majoritatea pădurilor gestionate de RNP din județul Ilfov trebuie să treacă într-o anumite categorie de protecție, inclusiv Pădurea Băneasa, și eu susțin acest lucru. Am înțeles de la domnul președinte Thuma că vom primi o solicitare expresă, scrisă, în acest sens, ca să facem o analiză sa vedem care sunt pădurile gestionate de Romsilva care vor trece în diverse tipuri de protecție, care poare fi totală, unde nu se taie niciun copac, poate fi un T2, o protecție prin care se fac lucrările de igienă, astfel încât pădurea să nu fie într-un pericol de atac de factori biotici, abiotici, să avem grija de pădure, să se facă lucrările minime de îngrijire, de igienă”, a subliniat ministrul Mediului.

El și-a declarat susținerea față de un eventual program pentru protejarea pădurilor. „Aș fi tare, tare bucuros, dacă împreună cu domnul președinte Thuma am reuși să ajungem la o concluzie și, din acest punct de vedere, și pădurile care oferă și altceva în afară de pădure din zona Ilfov să fie trecute într-o categorie de protecție. În paralel, va trebui să dezvoltăm și rețeaua de depozite de lemn de foc în Ilfov, pentru că, în cazul în care facem protecție, trebuie să aducem lemn de foc pentru cetățeni din altă zonă. Nu e o chestiune simplă, dar se poate face și eu aș susține cu mare plăcere o asemenea inițiativă”, a conchis ministrul.

Vă recomandăm să citiți și:

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Decizie pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar acum
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum salvăm planeta alegând să consumăm un alt tip de pește decât cel de obicei?