VIDEO | Ministrul Rafila, REACȚIE dură la cazul gravidei din Botoșani: „Lipsă de interes și empatie, au fost sesizate Colegiul Medicilor și Poliția”

Publicat: 23/08/2023, 16:36
Actualizat: 23/08/2023, 16:39

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că a fost „foarte serios afectat” de cazul de la Maternitatea din Botoşani, unde o tânără gravidă a fost lăsată practic să moară. Ministrul susține că „acest eveniment nu a fost atât de mult legat mai degrabă de o eroare medicală, cât de o lipsă de interes şi empatie.”

Managerul interimar al Spitalului Judeţean Botoşani, unde Alexandra a murit, după ce șapte ore nu a primit nicio îngrijire medicală, a fost demis.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean Botoșani, care a cerut și demisia medicului curant și a celui de gardă care nu au dat dovadă de empatie față de gravida care avea nevoie de ajutor.

„Este clar că lipsa de inacţiune a afectat serios siguranţa acestei femei tinere”

Rafila a menţionat că au fost sesizate atât Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor din Botoşani, cât şi Poliţia.

„Ministerul Sănătăţii are o structură specializată – Inspecţia Sanitară de Stat care poate să controleze condiţiile igienico-sanitare, care a realizat raportul ce a sesizat inacţiunea personalului medical timp de şapte ore la o pacientă cu o sarcină oprită din evoluţie.

Am sesizat şi noi celelalte instituţii care au fiecare partea de responsabilitate, respectiv Colegiul Medicilor din România, deoarece discutăm despre practica medicală, iar dreptul de liberă practică este acordat exclusiv de către Colegiul Medicilor din România, am sesizat Colegiul din Botoşani – acolo este o jurisdicţie judeţeană, Autoritatea Naţională pentru Managementul Calităţii din Sănătate.

Lucrurile care ne-au contrariat extrem de mult şi ne-au afectat au dus şi la o decizie de a sesiza Poliţia judeţului Botoşani, pentru că acest eveniment nu cred că a fost atât de mult legat mai degrabă de o eroare medicală, cât de o lipsă de interes şi empatie. (…) Este clar că lipsa de inacţiune a afectat serios siguranţa acestei femei tinere care, din păcate, dincolo de faptul că a murit, a lăsat şi trei copii fără mamă”, a explicat Rafila.

„Ar trebui să lucrăm mai mult şi la partea de empatie care generează pacientului încredere”

Alexandru Rafila recunoaște că a fost afectat de ceea ce s-a întâmplat la Botoșani și că această dragedie demonstrează clar faptul că trebuie lucrat la relația medicului cu pacientul, astfel încât să nu acutizeze traumele, ci să ajute.

„A fost situaţia de la Botoşani care, cel puţin pe mine, m-a afectat foarte serios şi care cred că trebuie să ne dea de gândit în ceea ce priveşte modul în care abordăm relaţia medicului cu pacientul şi poate că ar trebui să lucrăm mai mult şi la partea de empatie care generează pacientului încredere şi care evită incidentele legate de situaţii cum a fost cea de la Botoşani”, a spus ministrul, potrivit Agerpres.

„Dacă aceste servicii nu sunt prestate, este o problemă legată de modul de funcţionare a sistemului de sănătate”

Ministrul Rafila susține faptul că principala neregulă este aceea că nu s-a acţionat mai multe ore.

„Era o constatare legată de oprirea din evoluţie a sarcinii şi o astfel de situaţie trebuia abordată medical. (…) Un raport oficial îl vom avea după ce toate organismele sesizate vor investiga şi vor avea o concluzie comună”, a completat ministrul Sănătăţii.

Rafila a afirmat că trebuie să fie implicată şi Casa de Asigurări de Sănătate întrucât aceasta plăteşte serviciile medicale.

„Trebuie să implicăm neapărat şi Casa de Asigurări de Sănătate, pentru că, până la urmă, ei plătesc nişte servicii medicale pentru pacienţi. Or, dacă aceste servicii nu sunt prestate, este o problemă legată de modul de funcţionare a sistemului de sănătate. (…) Nu putem să exonerăm proprietarii acestor spitale de modul în care se desfăşoară asistenţa medicală în aceste spitale”, a mai spus Rafila.

„Mulți oameni au pățit la fel, dar au avut fericitul caz să nu se întâmple tragedii”

Fratele Alexandrei susține că îi va da în judecată pe toți cei care i-au lăsat sora să moară, fără să-și facă treaba din punct de vedere medical.

„Poate dacă îmi scria mie, poate mă duceam acolo, reușeam să fac ceva. Eu am aflat dimineață de la mama mea că a murit. I-a scris soțului și a sunat-o pe mama. Ultimul mesaj i l-a dat mamei, atunci mama s-a urcat în mașină și s-a dus la maternitate, dar era prea târziu.

Nu se aștepta nimeni, mama e și ea cadru medical, nu bag toate cadrele medicale în aceeași oală, sunt și medici dedicați. Dar pe aceștia nu pot să îi numesc medici. Cum poți spune, când vezi că fata aia te imploră să îi faci ceva și tu, să îi spui să aștepte medicul curant. Și un criminal mai are milă câteodată.

Mulți oameni au pățit la fel, dar au avut fericitul caz să nu se întâmple tragedii. Mulți se revoltă pentru că au trăit pe pielea lor, mi se și blochează telefonul cu mesaje cu cazuri pe care le-au pățit și ei, foarte multe cazuri, cam aceiași doctori. Nu e prima dată când se întâmplă, dar ei au avut noroc și au trăit. O să dau în judecată spitalul și medicii, ei trebuie să plătească, să fie pedepsiți penal. Vreau să văd că fac ani și de pușcărie, să se facă dreptate, să nu mai pățească altcineva așa ceva”, a declarat Vlad Miron, fratele Alexandrei, pentru Digi24.

Dreptate pentru Alexandra!

Sute de oameni s-au adunat duminică seară în fața Maternității din Botoșani pentru a-și striga indignarea și durerea după moartea Alexandrei.

Mulți oameni au venit acolo nu au c pe Alexandra, dar modul cum aceasta a murit i-a revoltat și au decis să iasă în stradă. Oamenii adunați în fața spitalului au avut pancarde pe care scria: ”Dreptate pentru Alexandra!”

Alexandra a trimis mai multe mesaje medicilor

Jurnaliștii de la Monitorul de Botoșani au publicat mai multe mesaje pe care femeia le-ar fi trimis medicului curant, dar și unui alt medic în care îi ruga să îi facă chiuretajul în noaptea respectivă întrucât durerile deveniseră insuportabile.

„Credeţi că se poate ceva să fiu chiuretată în seara asta? Că nu mai rezist de durere, exact ca la naştere, vă rog din suflet”, a fost mesajul pe care femeia l-a trimis medicului curant, în noaptea de joi spre vineri. O oră mai târziu (04:18), tânăra mămică s-a adresat unui alt medic cu aceeași rugăminte: „Credeţi că îmi puteţi face chiuretajul noaptea asta, că nu mai rezist de durere. Vă rog din suflet, simt că o iau razna.”

Sursa foto: monitorulbt.ro

CITIȚI ȘI:

Alexandra, o tânără de 26 de ani, însărcinată cu al patrulea copil, a murit într-un spital din Botoșani. Oamenii cer dreptate

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Toți românii vor fi verificați. Ce documente trebuie să ai la tine din 31 martie
Rețeta pe care o adoră Ion Iliescu. Are un sos special
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb