VIDEO | Mircea Geoană, către noii studenți: Noi, românii, avem ceva în plus față de celelalte popoare. / România se află astăzi într-o cursă pentru recuperarea timpului istoric pierdut

Publicat: 04/10/2022, 18:00

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, „a incitat” tinerii reveniți la cursuri, la Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, să demonstreze lumii că românii sunt inteligenți și  harnici și să reînvie povestea de succes a agriculturii românești.

Secretarul general adjunct al NATO și președinte fondator al Aspen Institute România i-a încurajat pe studenți, în prima zi a anului universitar 2022 – 2023, să își atingă întregul potențial.

„În aceste vremuri de mare transformare, trebuie să ne ghidăm și după înțelepciunea înaintașilor noștri, care continuă să ne fie ghid și îndemn, și citez: «Consolidarea agriculturii trebuie să se sprijine pe puternice organizații de cercetare științifică, de învățământ agronomic, de educare a țărănimii, de valorificare a producției, pe ridicarea satului în toate formele», spunea părintele agriculturii moderne a României, Gheorghe Ionescu Șișești”, a subliniat Mircea Geoană.

„Crizele vor continua să apară”

„Noi, românii, avem ceva în plus față de celelalte popoare. Avem privilegiul de a ne fi născut și de a trăi într-o țară bogată în potențial agricol și mediu natural. Acest potențial este, poate, trăsătura cea mai statornică a mândriei noaste naționale. Și tocmai pentru că suntem deținătorii și prizonierii acestui potențial, avem responsabilitatea de a-l exploata până la capăt”, a spus Mircea Geoană, adăugând însă că, în prezent, la fel ca și în cazul altor povești românești de succes, „ne oprim la jumătatea drumului”.

„Ne mândrim nu faima de a putea fi grânarul Europei, fără, însă, să fim. Ne mândrim cu aspirația de a hrăni o mare parte din țările lumii, fără însă să le hrănim. Suntem inteligenți și harnici, o știm cu toții și ne-o tot repetăm. Dar nu reușim s-o dovedim lumii întregi. O ținem, uneori, numai pentru noi”, a afirmat secretarul general adjunct al NATO.

Potrivit secretarului general adjunct al NATO, povestea agriculturii românești este cunoscută de toată lumea și poate fi citită în orice supermarket, pe etichetele produselor de import, iar fermierii și antreprenorii locali trebuie să fie sprijiniți.

„O vedem și la modul în care tranzitul grânelor din Ucraina, prin România, a afectat ecosistemul nostru. Adevărat, trăim într-o lume globalizată, iar crizele vor continua să apară și asta nu putem influența decât marginal. Dar trăim sub valoarea noastră agricolă și industrială, iar fermierii și antreprenorii români trebuie să fie susținuți energic și explicit pentru a compensa decalajul de resurse față de competitorii lor europeni și internaționali”, a subliniat Mircea Geoană.

„Aici ne luptăm, de fapt, cu propriul defetism, cu propria mentalitate”

Secretarul general adjunct al NATO și-a exprimat credința că nimeni nu poate da vina, în acest context, pe științele vieții – agronomia, zootehnia, bioingineria medicina veterinară – nu au nicio vină.

„Noi aici ne luptăm, de fapt, cu propriul defetism, cu propria mentalitate. Una care, din păcate, spune mai mult povestea irosirii unui talent pe care îl avem, știu că îl avem și demonstrat că îl avem. În avem în cultură, în știință, în conștiință. Chiar și în politică. L-am folosit în momentele cruciale, în războaie și revoluții atunci când România a avut nevoie de el, de acest talent, ca să își îndeplinească idealurile naționale”, le-a transmis Mircea Geoană tinerilor studenți.

Totuși, spune Mircea Goană, românii nu au folosit la fel de bine acest talent în vremurile de pace, pentru a se dezvolta în ritmul statelor avansate. „Și așa, cu tot potențialul nostru, cu toate calitățile spirituale și morale, pe care le ținem strâns la piept, am rămas în urmă. Am acumulat decalaje, am adunat distanțe mari între noi și statele moderne. România se află astăzi într-o cursă pentru recuperarea timpului istoric pierdut. Istoria nu mai are răbdare cu noi și cu status quo-ul actual. În jurul nostru, întreaga lume de schimbă din nou”, a conchis Mircea Geoană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
S-a dat lege pentru toți proprietarii de TEREN din România. Regula imposibil de ocolit
Mari probleme în dragoste. Aceste zodii riscă să se despartă
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete