O aeronavă a companiei Wizz Air de pe ruta Bari – Otopeni a avut, vineri după-amiază, o aterizare cu turbulențe, ceea ce a provocat panică printre cei aproape 200 de pasageri din avion.
Pilotul aeronavei a avut o primă tentativă de aterizare ratată, care i-a speriat pe pasageri, și a fost obligat să se ridice din nou de la sol și să facă un ocol pentru a doua încercare de aterizare.
Surse de la Aeroportul ”Henri Coandă” Otopeni au spus, pentru Gândul, că a fost o aterizare cu probleme, însă nu au putut preciza motivul manevrei care a provocat panică printre cei aproximativ 180 de pasageri ai cursei de la Bari.
Cursa Wizz Air cu probleme este W43166 Bari – București, care trebuia să ajungă pe Aeroportul Otopeni la 17:35, dar a aterizat mai devreme, la 17:31.
Înregistrarea video de pe platforma FlightRadar24 arată cum aeronava face un ocol deasupra aeroportului.
A fost a 16-a cursă a aeronavei în ultimele trei zile, începând de miercuri fiind alocată, în afara zborurilor pe ruta Bari-București și retur, pe trasee spre și de la Roma, Luxemburg, Tel Aviv, Bologna și Oslo.
După incidentul de la aterizarea pe Aeroportul Otopeni, aeronava a plecat, la scurt timp, spre Dortmund, cu o întârziere față de ora de plecare programată, au precizat sursele Gândul.
Astfel, dacă aeronava trebuia să decoleze spre Dortmund la ora 18:19, a plecat de pe Aeroportul Otopeni la 18:57, după cum arată orarul de zbor al avionului înregistrat cu indicativul 9H-WZU (numărul de zbor W43093)
Timpul mediu de verificări între curse este de aproximativ 30 de minute, dar încadrarea în program depinde și de slot-ul de zbor acordat.
Gândul a solicitat și operatorului aerian low-cost un punct de vedere privind incidentul de pe Otopeni.
Gândul a primit numeroase sesizări din partea pasagerilor disperați, privind întârzierile foarte mari ale avioanelor Wizz Air. Pasagerii care au fost nevoiți să stea cu orele prin aeroporturi după ce cursele le-au fost amânate se plâng că nu primesc nicio explicație pentru întârzierea zborurilor.
Numai în perioada 22 iunie – 5 iulie, peste 200 de curse Wizz Air au avut cel puțin 30 de minute întârziere și 13 au fost anulate, conform celor mai recente date transmise de Compania Națională Aeroporturi București (CNAB).
Recent, a avut loc un incident într-un avion Wizz Air. Pasagerii unei curse de la București la Roma au trăit clipe de coșmar, în condițiile în care instalația de aer condiționat a aeronavei nu funcționa. Unui copil i s-a făcut rău, iar restul pasagerilor se luptau să reziste făcând-și vânt cu diverse pliante găsite în avion.
În ciuda numeroaselor probleme, compania din Ungaria nu poate fi amendată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, deoarece legislația românească actuală nu permite sancționarea firmelor cu sediul în altă țară.
Necazurile provocate de Wizz Air par fără sfârșit după ce cursele anulate în ultima clipă, cu pasageri uitați în diverse aeroporturi europene sau întârzierile repetate ale unor zboruri au devenit deja un obicei al companiei cu sediul la Budapesta.
Dacă în cazul companiei românești Blue Air, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a putut să ia măsuri și să aplice amenzi-record, de ordinul milioanelor de euro, în cazul Wizz Air, ANPC este legată de mâini și de picioare.
După amânarea sau anularea a sute de curse aeriene ale Wizz Air, șeful ANPC, Horia Constantinescu, a explicat, pentru Gândul, că instituția pe care o conduce nu poate amenda operatorii cu sedii în alte țări. Horia Constantinescu a precizat că proiectul legislativ care ar urma să permită ANPC să aplice sancțiuni și în astfel de cazuri a fost blocat în Parlament de către parlamentarii USR.
CITEȘTE ȘI: