VIDEO | Momentul în care Aeroportul Internațional „Antonov” de lângă Kiev este atacat cu elicoptere: „Rusia a preluat controlul”

Publicat: 24/02/2022, 14:31
Actualizat: 24/02/2022, 14:36

Un amplu atac a fost demarat joi la Aeroportul Internațional Antonov din Hostomel, la doar câțiva kilometri vest de Kiev. În imagini se poate vedea atacul cu elicoptere Mi-8.

„Autoritățile din Ucraina confirmă. O operațiune mare de asalt aerian cu elicoptere Mi-8 are loc pe Aeroportul Internațional Antonov din Hostomel. Ministerul de Interne spune că Rusia a preluat controlul. Foarte periculos! Este la doar 15 minute vest de șoseaua de centură a Capitalei.”, scrie jurnalistul BuzzFeed News, Christopher Miller.

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat, joi dimineață, o operațiune militară în estul Ucrainei, în ceea ce părea a fi începutul războiului în Europa, în încercarea opririi expansiunii NATO către est.

Generalul Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major al Armatei Române, Teodor Meleșcanu, fost ministru al Afacerilor Externe și al Serviciului de Informații Externe, și Florian Bichir, istoric și publicist român sunt invitații lui Bogdan Pavel în ediția specială GÂNDUL LIVE de joi, 24 februarie, de la ora 14:00.

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat armatei să declanșeze operațiunile militare în estul Ucrainei, după ce a recunoscut independența autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk, iar războiul anticipat de analiști și strategi militari s-a transformat într-o cruntă realitate.

Consecințele sunt, încă, greu de anticipat, dar există o singură certitudine. Liderul de la Kremlin a ”mutat” agresiv, iar declarațiile belicoase din ultimele luni s-au transformat într-o primă filă a unui scenariu tragic.

Conf. univ. dr. Alba Iulia Catrinel Popescu, de la Colegiul Național de Apărare, consideră că există un plan strategic pe care Vladimir Putin îl pune deja în aplicare, existând trei etape distincte.

Prima etapă

După declanșarea ostilităților în estul Ucrainei, strategii militari încearcă să descifreze viitoarele mutări ale ”Țarului”, iar Alba Iulia Catrinel Popescu precizează că prima etapă a planului strategic al Rusiei are două obiective.

În prim-plan se află Peninsula Crimeea și crearea unui coridor între republicile autoproclamate Donețk/Lugansk. Ulterior, Marea Azov se va transforma într-un ”lac rusesc”.

  • Dezenclavizarea Peninsulei Crimeea, prin crearea unui coridor terestru între Crimeea și cele două teritorii separatiste
  • Transformarea Marii Azov într-un ”lac rusesc”, prin preluarea controlului coastei vestice a Mării Azov pentru a asigura un spațiu de ancorare pentru flota rusească din Marea Caspică.

Etapa a doua

Este vorba despre ”preluarea controlului Estului Ucrainei de către armata rusă, pe aliniamentul Niprului – zona Kherson până în zona Kiev”, anticipează conf. univ. dr. Alba Iulia Catrinel Popescu

Etapa a treia

Conf. univ. dr. Alba Iulia Catrinel Popescu consideră că în cea de-a treia etapă a acestui plan strategic al lui Vladimir Putin va urma dezenclavizarea Transnistriei, iar estuarul Nistrului și zona Găgăuzia vor fi controlate de ruși.

Ulterior, Insula Șerpilor poate reprezenta un alt punct de risc al acestui plan strategic.

”A treia etapa dezenclavizarea Transnistriei prin preluarea controlului estuarului Nistrului și a zonei Găgăuzia. Riscul maxim îl reprezintă Insula Șerpilor, aflată în dreptul Gurilor Dunării”, mai spune Alba Iulia Catrinel Popescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Băncile din România sunt obligate. Anunț pentru toți românii care au credite la bancă
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum s-a transformat prietenia dintre I.G. Duca și Constantin Stere într-o relație dușmănoasă?