VIDEO | Moscheea de la Pieptănari, primul lăcaș de cult musulman din București (DOCUMENTAR)

Publicat: 28/07/2022, 21:30

Moscheea de la Pieptănari sau Geamia „Carol – Hunchiar” se află în București, în zona Eroii Revoluției – fosta Piață Pieptănari, nu departe de Cimitirul Șerban Vodă – Bellu. Inițial, Moscheea a fost construită în Parcul Carol I, însă în timpul comunismului a fost demolată și reconstruită în această zonă.

Povestea primului lăcaș de cult musulman din București începe în primii ani ai secolului XX. Între anii 1900 – 1906, din inițiativa lui Ion Lahovari, ministrul domeniilor în Guvernul George Gr. Cantacuzino, pe Dealul Filaretului s-a realizat Expoziția Generală Română, cu prilejul celor 40 de ani de domnie glorioasă a Majestății Sale Regele Carol I. La eveniment au fost invitați mulți români din toate zonele țării, chiar și din zonele aflate sub ocupație habsburgică, altele sub ocupație rusă.

Musulmanii de se pot ruga și acum în moschee

Pentru expoziție s-a ales Dealul Filaretului pentru că locul a fost amenajat de arhitectul francez Edouard Redont. În doar câteva luni, pe acest loc a fost construit un adevărat oraș. Astfel, atunci au apărul Parcul Carol, Arenele Romane, Palatul Artelor, Turnul lui Țepeș, dar și o moschee. Moscheea a fost reconstruită, iar oamenii se pot ruga și în prezent în acest lăcaș de cult.

Regele Carol I dorea să reliefeze libertatea cultelor în România și prețuirea sa pentru comunitatea musulmană din București, astfel că a hotărât ca pe una dintre insulele lacului să se construiască o moschee. Aceasta a fost prima moschee edificată în București. Ea nu a fost construită de musulmani, ci de autoritățile române, după ordinele regelui Carol I. Moscheea servea în primul rând reprezentanților diplomatici ai Imperiului Otoman la București, după recunoașterea independenței de stat a României.

Denumită Hunchiar – Regele Carol I, moscheea înconjurată de ape chema musulmanii din București la rugăciune. Locașul de cult, cu altarul îndreptat spre Mecca, devenea neîncăpător la slujbele religioase, astfel că erau nevoiți de multe ori să le oficieze și în curtea geamiei. În plus, locația era potrivită pentru moschee, pentru că așa cum spune tradiția, musulmanii pot intra înăuntrul acesteia doar după ce se spală pe picioare și își lasă încălțămintea la intrare. Așadar, apa lacului din Parcul Carol era mai mult decât folositoare.

Până în anul 1989, musulmanii din București au avut un singur lăcaș de cult, acela fiind chiar Moscheea situată în Parcul I. Însă, cu timpul, aceasta a fost mutată în zona Pieptănari, pe strada Constantin Mănescu, acolo unde se află și în prezent. La aceeași adresă se află oficial și sediul administrativ al Comunității Musulmane din București – ca parte componentă a Cultului Musulman din România.

Mutată din cauza mausoleului

Moscheea a fost demolată din Parcul Carol pentru că în anii comunismului, în acest loc s-a decis construirea unui grandios mausoleu: Monumentul eroilor luptei pentru libertatea poporului şi a patriei, pentru socialism. Mai exact, în anul 1959, Gheorghe Gheorghiu-Dej a ordonat ca moscheea regelui Carol I să fie dărâmată pentru că nu arăta bine lângă mausoleul care urma să fie ridicat pe platoul din Parcul Carol.

Cu toate acestea, un an mai târziu, la aproximativ un kilometru distanță față de vechiul amplasament, moscheea a fost reconstruită la Pieptănari, pe Strada Constantin Mănescu, ascunsă între blocuri. La reconstruire s-a încercat mărirea lăcașului cu 32 de centimetri, însă arhitecții au impus respectarea dimensiunilor inițiale.

Mult mai târziu, în anul 1993, problema spațiului a fost rezolvată și asta pentru că s-a construit, alături de geamie, o sală de rugăciune din lemn.

Ulterior, în diferite puncte ale Capitalei s-au construit și alte moschei. Primul lăcaș de cult înălțat de musulmanii din București de această dată a fost Moscheea Ar-Rahman din Crângași. Moscheea a fost ridicată în anul 1994.

Moscheea de la Pieptănari este deschisă zilnic și astăzi, credincioşilor musulmani pentru rugăciunea de prânz şi la toate orele de rugăciune în zilele de sărbătoare. Și cei care nu sunt de această religie pot vizita geamia zilnic, în cursul săptămânii, de la ora 9 până după-amiază.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte