VIDEO | Nicolae Ciucă după doborârea dronei americane în Marea Neagră: E un incident grav care demonstrează că e nevoie în continuare de dialog

Publicat: 15/03/2023, 23:52
Actualizat: 16/03/2023, 07:03

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, după ce o dronă americană a fost doborâtă de o navă rusă deasupra Mării Negre, că acesta este „un incident grav care demonstrează că e nevoie în continuare de dialog”.

Acesta spune că speră ca Statele Unite și Rusia să găsească „acele linii de dialog” necesare pentru evitarea, pe viitor, a unor astfel de incidente.

„Toate datele oficiale pe care le am au venit de la MApN. Ştiu despre evenimentul deosebit de grav care s-a produs în spaţiul aerian din zona din Marea Neagră. Alte date nu am. E un incident grav care demonstrează că e nevoie în continuare de dialog, de fixarea unor repere de conduită în astfel de situaţii, pentru ca astfel de evenimente să nu se întâmple. Sunt convins că, aşa cum am înţeles din comunicatul Ministerul Apărării american, cât şi din partea Departamentului de Stat a rezultat că au avut loc întâlniri cu oficialii Federaţie Ruse la Washington şi ai SUA la Moscova, astfel încât să se găsească acele linii de dialog şi să se stabilească normele tehnice astfel încât evenimente de acest fel să nu se întâmple”, a afirmat Nicolae Ciucă.

SUA reacționează după ce Rusia a doborât o dronă americană deasupra Mării Negre

Statele Unite vor continua să opereze în Marea Neagră și nu vor fi descurajate de interceptarea de către Rusia a unei drone în spațiul aerian internațional, a declarat marți John Kirby, coordonator pentru comunicații strategice al Consiliul National de Securitate de la Washington.

Potrivit acestuia, forțele americane nu vor fi descurajate de gestul rușilor.

„Dacă mesajul este că vor să ne descurajeze să zburăm și să operam în spațiul aerian internațional, deasupra Mării Negre, atunci acel mesaj va eșua, pentru că asta nu se va întâmpla”, a spus John Kirby, citat de CNN.

„Vom continua să zburăm și să operam în spațiul aerian internațional deasupra apelor internaționale”, a adăugat el. Marea Neagră nu aparține nici unei națiuni. Și vom continua să facem ceea ce trebuie să facem pentru interesele noastre de securitate națională în acea parte a lumii, a mai spus oficialul.

O dronă americană de tip MQ-9 și o aeronavă de tip Su-27 a Rusiei s-au ciocnit, marți, deasupra Mării Negre.

Anunțul a fost făcut de Comandamentul European al Armatei Americane, care informează că drona se afla într-o misiune de rutină în spațiul aerian internațional când două avioane rusești au încercat să o intercepteze.

Comandamentul susține că incidentul a fost rezultatul unui „act neprofesionist al rușilor”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase