VIDEO | Obezitatea, tot mai costisitoare (REPORTAJ)

Publicat: 11/10/2022, 19:00

Oamenii nu conștientizează cât îi costă stilul de viață nesănătos. Tot mai multe persoane devin supraponderale. Conform unui raport realizat de un Centru de cercetare și sănătate în nutriție din Mexic, la nivel global, doi din trei adulți sunt supraponderali sau obezi.

Din această cauză, în anul 2060, creșterea ratei obezității va costa economia mondială 3,3% din Produsul Intern Brut global.

„Din cauza lipsei timpului și a mâncării neadecvate. Mâncăm haotic, venim de la serviciu mâncăm pe repede înainte ceva, adevărat, foarte mulți tineri sunt obezi, foarte mulți. Și doamne și colege de-ale mele, și eu la vârsta mea, totuși am kg în plus și-mi dăunează mult la picioare. Și e din cauza mâncării, nu mai mâncăm nimic sănătos, brânza nu mai este cum era odată, iaurtul…”, spune o femeie.

„E posibil și din cauza anumitor condimente care se bagă în mâncare și de aici pornește totul să se îngrașe, să își facă, eu știu, tot mai multe plăceri ale gustului, dar gustul vine din E-uri (…) Deci băiatul are 115 kg și se chinuie de vreo 3 ani să dea, toată lumea îi dă meniuri și îi spune slăbești așa, faci așa mănâncă așa, mănâncă așa, dar până la urmă tot la carne ajunge că și peștele, la rândul lui, are și el anumite E-uri”, adaugă un alt bărbat.

Cei care s-au confruntat cu astfel de probleme au simțit pe pielea lor costurile ridicate.

„Costă foarte mult, așa este și de la sănătate, după care trebuie să bagi medicamente pentru ca să îți revii și intri pe regim alimentar, regimul alimentar costă mai mult față de normal, gimnastică și are foarte multe chestii vis-a-vis de această obezitate”, spune un bărbat trecut prin problema obezității.

Emiratele Arabe Unite ar urma să fie cele mai afectate. Aici, obezitatea va costa 11% din PIB. România este undeva la mijloc în condiţiile în care, conform estimărilor autorilor raportului, obezitatea va costa 4,47% din PIB până în 2060.
Obezitatea este un fenomen care a luat amploare în toată lumea. Conform OMS, în lipsa unor măsuri drastice de prevenție și tratament, în 2025, peste 50% din populația lumii va fi obeză.

Specialiștii spun că obezitatea este o afecțiune multifactorială, complexă, care presupune aumularea în exces de grăsime corporală, dar care conduce la o serie de complicații și afectează tot corpul.

„Există factori predispozanți și factori determinanți. În principiu este vorba despre un dezechilibru în care se acumulează o cantitate mai mare de grăsime printr-un aport crescut de energie. Nu oricine mănâncă mai mult ajunge să dezvolte obezitate, de aceea există mai mulți factori care predispun la această situație și în principal vorbim despre factori genetici. Practic, moșteniți de la părinți care contribuie într-un mod foarte drastic la acumularea aceasta de kilograme de grăsime. Există și factori de mediu care contribuie și nu în ultimul rând probleme de sănătate cum ar fi dezechilibre endocrine în special la nivelul tiroidei”, spune Șerban Damian, nutriționist.

Este necesar să știm să tratăm corect această afecțiune. Și asta pentru că de cele mai multe ori, o simplă dietă nu ajută.

„În primă fază vorbim de modificarea stilului de viață, factori modificabili cum ar fi alimentația. Este principalul factor pe care putem să-l modificăm și care poate să conducă la scăderea în greutate. Vorbim, însă și despre nivelul de activitate fizică care de asemenea este un factor modificabil. Vorbim de factori comportamentali, de factori psihici. Este o problemă care presupune o soluție complexă. Nu doar un anume regim, o dietă sau ceva, ci o abordare complexă care poate să-i dea șansa pacientului să rezolve problema obezității”, adaugă nutriționistul.

Un nou raport privind Europa, publicat de Organizația Mondială a Sănătății pe anul 2022, arată că aproximativ 60% din adulții europeni și o treime din copii suferă de greutate în exces. Potrivit aceluiași raportul, aproximativ 58% dintre adulții români suferă de supraponderabilitate, procentul fiind ușor sub media statelor membre ale Uniunii Europene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Iancu Sterp, ajuns în finala Survivor All Stars cu ajutorul fratelui său celebru
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...