VIDEO | Premierul s-a întâlnit cu sindicaliștii Sanitas: Vrem să menținem un dialog onest / Rafila: Alinierea salariilor este esențială

Publicat: 17/01/2024, 18:25
Actualizat: 17/01/2024, 18:59

UPDATE Premierul formează un grup de lucru

În urma acestei discuții, s-a decis crearea unei echipe de lucru din care să facă parte reprezentanți ai Federației Sanitas și experți din Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății, cu scopul de a analiza în detaliu problemele specifice fiecărui sector sanitar, informează Palatul Victoria.

Vrem să menținem un dialog onest și aplicat pentru fiecare problemă semnalată, pentru a asigura resursele de personal și finanțare de care sănătatea are nevoie, dar pentru a fi eficiente, măsurile trebuie să fie etapizate în funcție de urgență și de resursele pe care le avem la dispoziție. Sistemul medical și sanitar din România trebuie să ajungă la parametrii optimi și să răspundă nevoilor și așteptărilor românilor. Din păcate, deficiențele acumulate în ani de zile nu pot fi corectate dintr-o dată. Cu un plan precum PNRR, cu acces la finanțări de la Banca Europeană de Investiții, România are o șansa unică de a redresa inclusiv sistemul medical, dar și de a-l pune pe un traseu normal care să nu mai poată fi deraiat. Dialogul permanent este soluția pentru ca problemele să fie corectate cât mai devreme, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Știrea inițială

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, au participat la ședința Consiliului Național Sanitas pentru a discuta cu membrii federației despre solicitările angajaților din Sănătate și Asistență Socială. Federația Sanitas solicită creşterea cu 20% a veniturilor tuturor categoriilor de angajaţi din domeniu.

Ministrul Sănătății a punctat în cadrul declarațiilor de presă că o „aliniere de salarii” este importantă.

„Ceea ce preocupă și cred că lucrul acesta este foarte important de rezolvat în perioada următoare este legat de discrepanțele salariale dintre diferitele categorii. Această aliniere a salariilor este esențială. Primul ministru a solicitat formarea unei delegații din partea sindicatului Sanitas, probabil că și alte sindicate vor adera la această delegație, astfel încât reprezentanții Ministerului Sănătății, Ministerului de Finanțe și nu în ultimul rând ai Ministerului Muncii să poată să aibă discuții concrete în perioada următoare pentru fiecare dintre aceste categorii și despre nivelurile de salarizare care, în momentul de față, într-adevăr sunt discordante și care creează probleme și nemulțumiri în sistemul de sănătate„, a precizat ministrul Sănătății.

„Sperăm să nu ajungem la forma finală, la grevă”

Reprezentanții Federației Sanitas au anunțat că mâine, la ora 9:30, va fi organizat un protest în fața Ministerului Finanțelor.

„Mâine vom fi la ora 9:30 în fața Ministerului Finanțelor. Nu putem să anulăm această acțiune pentru că este făcută pe ceea ce s-a întâmplat la nivelul Bucureștiului. Mâine este un moment prielnic. În fața Ministerului de Finanțe vor fi peste 250 de oameni. Așa au anunțat colegii de la București care sunt și organizatorii acestei pichetări. S-ar putea să mai urmeze și altele.

Premierul a spus: Asta este. Mișcările sindicale și ce aveți de făcut ca și act în sine vi le faceți separat. Sperăm să nu ajungem la forma finală, la grevă. Ne-a propus un grup de lucru tehnic care să cuprindă cele trei ministere. Întâlnirile le putem începe de mâine, în funcție de ce ne va anunța premierul și cei de la Ministerul de Finanțe, Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii. Vom tatona în fiecare zi, în fiecare săptămână. Nu ne-a dat proxima ocazie va fi de creștere salarială a celor 20% mâine, poimâine sau la sfârșitul lunii martie, dar îl citez pe domnul premier «Dați-mi voie să trag linie o dată pe săptămână cu voi să văd unde ajungem cu banii pe care vi-i pot oferi în continuare»”, a declarat președintele Sanitas, Leonard Bărăscu.

„Este o deblocare a situației”

Prim-vicepreședintele Iulian Pope a declarat că discuția de astăzi a fost un prim pas către deblocarea situației.

„E o deblocare. Este fără discuții o deblocare a situației. Faptul că premierul României a venit, la invitația noastră, la Consiliul Național al Federației Sanitas constituie un prim pas bun în vederea negocierii”, a precizat prim-vicepreședintele Iulian Pope.

Federaţia Sanitas a anunţat că s-au strâns deja aproape 80.000 de semnături pentru deschiderea conflictului colectiv de muncă în sănătate şi asistenţă socială, data limită fiind 18 ianuarie.

CITEȘTE ȘI:

Solidaritatea Sanitară și Sanitas strâng semnături pentru greva generală / Premierul Ciolacu a mers la ședința Sanitas

Medicii de familie ies în stradă la Sibiu / Sindicatele din Sănătate atrag atenția asupra posibilității declanșării grevei

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji