VIDEO | Rareș Bogdan: „Toți cei șapte din consiliul ANRE trebuie îndepărtați din funcție, pentru că au tergiversat măsurile cu privire la piața energiei, nu au venit cu măsuri concrete, au făcut jocuri pentru anumite companii”

Publicat: 02/09/2022, 17:02
Actualizat: 02/09/2022, 17:03

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a vorbit, vineri, la Antena 3, despre scandalul izbucnit după ce Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a avertizat Guvernul că ordonanța de compensare a facturilor la energie ar putea duce la dispariția unor furnizori din piață. Europarlamentarul este de părere că „toți cei șapte din consiliul ANRE trebuie îndepărtați din funcție, pentru că au tergiversat măsurile cu privire la piața energiei, nu au venit cu măsuri concrete, au făcut jocuri pentru anumite companii”.

„Avem o situație complicată la nivelul României și extrem de complicată la nivel european cu privire la prețul energiei. ANRE a fost rugată, ca for reglementator, nu solicitată – și pot confirma membrii consiliului coaliției – că rezolvă această problemă de 5 luni de zile. În primele 3 luni de zile, le-au spus că nu se poate. Au apărut pe piață acești 3 dări, care, dintr-o eroare apărută în Ordonanța 27, voită sau nu – nu știu, nu vreau să fac speculații – au făcut niște profituri între 60 de milioane, cel mai prost din 3, și câteva sute milioane de euro, cei mai inteligenți din 3.

Asta pe o chestiune pe care ANRE nu doar că nu a rezolvat-o și nu a prognozat-o, dar din păcate, a încurajat. După toate acestea, ANRE a fost solicitată de către Guvernul României, prin vocea premierului și a liderilor coaliției – a venit și energia și ministrul finanțelor – să participe la redectarea noii Ordonanțe activ. Domnul Iulian Iancu a participat cu cele mai multe propuneri legate de distribuitori, furnizori, prețul la producători, plafonat la producătorii din zona de energie verde”, a afirmat Rareș Bogdan.

Rareș Bogdan a precizat că nu-și dorește să creeze un scandal în coaliție, în contextul în care România are nevoie de stabilitate guvernamentală”.

Aici nu este o chestiune politică. Pe mine nu interesează ce culoare politică are președintele, vicepreședintele, câți membri are PNL, câți are PSD, cât are UDMR. Când e vorba de energia care ajunge la micraîntreprindere, la brutărie, la carmangerie, la om în casă și pe care trebuie o plătească, nu e o chestiune care ține de un partid politic, de asta nu am înțeles reacțiile politice. Aici nu este un reproș sau un scandal în coaliție.

Este o chestiune extrem de simplă, pentru că sunt ultimul care să creeze un scandal în coaliție. România nu are nevoie de scandaluri astăzi în coaliție, are nevoie de stabilitate guvernamentală. Reglementatorul ANRE a participat la redactarea acestei Ordonanțe, a făcut cele mai multe propuneri în această ordonanță, domnul Ionescu, la fel, domnul Zoltan, vicepreședinte ANRE, la fel”, a declarat Rareș Bogdan.

Prim-vicepreședintele PNL susține că membrii consiliului ANRE, inclusiv reprezentantul PNL – toți s-au dovedit incapabili, incompetenți” și că aceștia trebuiau să rezolve problema, nu să creeze un plus, să pună presiune pe Guvern”.

Ca să nu existe niciun fel de discuție și ca să nu avem vreo speculație politică la mijloc, inclusiv reprezentantul PNL – și noi avem un reprezentant acolo, pe domnul Mircea Man – toți s-au dovedit incapabili, incompetenți și am bănuială asta – e doar o bănuială, că nu sunt nici procuror, nici ofițer ca să am informații – că domniile lor au fost certați aseară, după ședința de Guvern, de către reprezentanții furnizorilor, distribuitorilor, companiilor, cu care au relații mai mult sau mai puțin apropiate și, probabil, au înțeles că trebuie să furnizeze pe surse și apoi să vină cu notă în care să spună: ‘Noi nu am fost de acord’.

Ba au fost de acord, au participat, au fost cei care au creat 80% din această Ordonanță de urgență și trebuiau să rezolve problema, nu să creeze un plus, să pună presiune pe Guvern. Am bănuiala unii dintre ei fac și jocuri ale unor companii și nu apără interesele statului român și interesele cetățeanului român. Cetățeanul român, astăzi, trebuie să știe că ANRE este cel care trebuie să le apere interesele, ca reglementator. Dânșii nu au făcut absolut nimic pentru ei, am făcut-o noi, când am venit și am spus cei 4,2 milioane de cetățeni”, a precizat Rareș Bogdan.

În ceea ce privește solicitarea sa cu privire la o întrunire de urgenţă a coaliţiei, europarlamentarul a menționat că aici nu e vorba de o chestiune în care arătăm cu degetul un partid politic, aici arătăm cu degetul un consiliu care se crede stat în stat”.

Am solicitat, cu respect, o întâlnire în coaliție, luni, prin care să hotărâm dacă acest consiliu al ANRE mai reprezintă interesele statului român și mai merită să rămână în funcție. Din punctul meu de vedere, toți cei șapte din consiliul ANRE trebuie îndepărtați din funcție, pentru că au tergiversat măsurile cu privire la piața energiei, nu au venit cu măsuri concrete, au făcut, foarte probabil, jocuri pentru anumite companii – și asta mi se pare cea mai gravă presiune – și 2, au creat neîncredere în piață, au creat distorsiuni pe piață și au creat spaimă în rândul consumatorului final, al cetățeanului român.

Aici nu e vorba de o chestiune în care arătăm cu degetul un partid politic, aici arătăm cu degetul un consiliu care se crede stat în stat, care acționează pe bani mulți, pe niște venituri absolut colosale, sfidătoare, față de un cetățean normal și care nu au fost în stare să reglementeze piața și, mai mult, acum vin aducă acuzații sau încerce disculpe, iasă dintr-o ecuație la care au luat parte. Nu este corect”, a menționat Rareș Bogdan.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
Idolul lui Mircea Badea. N-a mai văzut niciodată un om ca el
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Unde se află prima cabană montană construită în România?