VIDEO | Record de gâște cu gât roșu care iernează în România. 24.000 de păsări au venit din Siberia. Unde pot fi văzute

VIDEO | Record de gâște cu gât roșu care iernează în România. 24.000 de păsări au venit din Siberia. Unde pot fi văzute
Sursa foto: Emil Todorov / SOR
Publicat: 10/02/2022, 13:49
Actualizat: 10/02/2022, 13:53

Pentru al doilea an la rând, Societatea Ornitologică Română (SOR) raportează un nou record la gâștele cu gât roșu care iernează în România: aproape 24.000 de indivizi. Zonele în care au fost numărate cele mai mari concentrații de păsări au fost Bărăgan, Dobrogea litorală și Delta Dunării.

„Datorită suspendării vânătorii și în acest an la speciile migratoare, gâștele au fost extrem de liniștite, fapt ce ne-a facilitat implementarea schemei de monitorizare”, spune managerul proiectului „Life for Safe Flight” din partea SOR, Emil Todorov.

A fost înregistrată și o nouă apariție a gâștei negre (Branta bernicla) în sud-estul țării. Gâștele negre cuibăresc pe insulele și coastele arctice, preferând zonele joase de lângă țărm, din tundră. Se comportă asemenea rațelor, adesea odihnindu-se pe mare, și se hrănesc în ape puțin adânci. De asemenea, pasc pe terenuri inundate sau cu vegetație scundă. În România, această pasăre poate fi observată doar accidental, menționează sursa citată.

„Un număr semnificativ de indivizi a fost înregistrat și la gârlița mare (Anser albifrons), peste 400.000. La gâsca de vară (Anser anser) au fost numărați peste 5.000 de indivizi. Ornitologii SOR au observat și cinci gârlițe mici, specie care este pe cale de dispariție, precum și 34 de gâște de semănătură”, conform SOR.

Acțiunea de monitorizare face parte din proiectul „Life for Safe Flight” în care sunt implicate organizații din toate țările aflate pe ruta de migrație a gâștelor cu gâtul roșu – Rusia, Kazahstan, Ucraina, România, Bulgaria.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase