VIDEO | „România educată” versus școala vieții (REPORTAJ)

Publicat: 05/09/2022, 19:35
Actualizat: 07/09/2022, 18:28

Cu emoții și multe întrebări, elevii și părinții au pășit în curtea școlii. Nedumeriți în privința noului sistem de învățământ, speră cu toții că în școală se va face totuși educație.

  • „Sunt clasa a cincea și am foarte mari emoții. Chiar așteptam să înceapă școala. Anul acesta începe o nouă etapă… de elev și sunt foarte emoționată. E bine pentru că nu mai trebuie să dăm teze. Mi se pare mai simplu pentru că o să uităm dacă nu repetăm până dăm tezele. Nu vor mai fi semestre. Mi se pare ciudat pentru că m-am învățat cu semestrele, dar mă obișnuiesc și cu modulele”, a spus o elevă.
  • „Nu știu exact cum se vor întâmpla toate aceste schimbări, dar sper să fie un succes. Nu știu… mi se pare că și tezele erau în avantajul nostru, dar acum depinde de școală”, a precizat o altă elevă.

Anul școlar 2022-2023 va fi diferit. Elevii au parte de reguli noi și schimbări importante. Semestrele au fost înlocuite cu 5 module care vor alterna cu 5 vacanțe, tezele nu mai sunt obligatorii, iar media va fi una singură, încheiată la finalul anului.

În plus, profesorii vor pune cel mult trei note peste numărul prevăzut pentru o materie. Părinții, în schimb, sunt de părere că aceste schimbări le-ar putea debusola copiii.

„Cred că trebuia diferențiat pe ani de studii. Evaluările trebuiau diferențiate cumva sau regulile. Cred că ar fi fost mai bine cu evaluări în timpul anului și să conteze cumva notele de la toate materiile pentru că îi ținea mai aproape de învățătură. Să vedem ce o să fie. Cu semestrele… pauzele lungi și dese, cheia marilor succese. Sunt mai multe acum. De asemenea, este un experiment. S-au tot făcut experimente în România cu educația, să vedem și acesta cum iese”, a afirmat unul dintre părinți.

Un alt părinte a spus că „nu știe dacă este o schimbare care să influențeze procesul educațional. Vom vedea. Sunt cam multe schimbări”. Pe de altă parte, unii părinții nu au înțeles în ce constau schimbările.

„Să vedem cum este. Momentan nu știm nimic nici noi. Acum să vedem cum este cu școala”, zice nedumerit un părinte.

Acest an școalar este diferit și pentru că pentru prima dată în istorie, elevii revin la începutul lunii septembrie în bănci. Chiar și așa, atât cei mici, cât și cei mari sunt bucuroși de începerea școlii chiar și în acest format.

„Trebuia să adaptăm și noi sistemul de învățământ realității, ori așa cum era până acum, organizat pe semestre, cu teze, cu tot felul de evaluări, nu mai era și nu mai corespundea realității. Totodată, mai avem o modificare majoră, asta pe ultima sută de metri stabilită de către minister. Modificarea majoră pe care o parte dintre părinți nu a acceptat-o, o parte a acceptat-o și chiar și-au dorit-o este aceea de eliminare a ponderii de 20% din media claselor V-VIII pentru calcularea mediei de admitere în sistemul liceal. Vom trage linie, să spunem, undeva la sfârșitul anului școlar, să vedem dacă această modificare a fost benefică sau nu. Prin orice modificare, indiferent că este o modificare legislativă sau o modificare de structură, orice fel de modificare nu poate mulțumi pe toată lumea, drept pentru care avem și părinți nemulțumiți și părinți mulțumiți”, spune Eugen Ilea, președintele pentru București al Federatiei Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar (FNAP-IP).

La început de an școlar președintele României, Klaus Iohannis, a avut un mesaj clar: contează mai puțin nota și mai mult dezvoltarea copilului.

Contestat, atât de mediul academic, cât și de asociațiile de elevi, și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, i s-a alăturat și a precizat că școala trebuie să se schimbe.

„Un subiect discutat intens în această vară a fost cel legat de evaluările de final de etapă sau cele care influențează tranziția la nivelul următor al educației. Evaluările sunt importante atât timp cât ele reflectă corect competențele elevilor și studenților, oferindu-le ocazia de a-și îmbunătăți performanțele. De aceea, trebuie regândit modul în care organizăm toate evaluările, pentru că, în final, contează mai puțin nota și mai mult dezvoltarea copilului în acord cu profilul și interesul acestuia”, a afirmat președintele Klaus Iohannis.

„Școala trebuie să se schimbe. Școala trebuie să fie mai deschisă, așa cum vedem că este deschisă astăzi aici prin parteneriatul pe care îl aveți aveți cu autoritățile locale. Școala se va schimba grație proiectului «România educată»”, a adăugat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Mai rămâne doar să treacă timpul. Iar școala să nu mai scoată analfabeți funcționali.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Meteorologii Accuweather anunță precipitații și temperaturi scăzute: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 24 aprilie...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Mici, dar istețe: cum influențează lumea insectele și alte nevertebrate?