VIDEO | România vrea să adere la OCDE. Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Ulrik Knudsen, secretarul general adjunct al OCDE

Publicat: 07/09/2023, 18:33

Premierul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu secretarul general adjunct al OCDE, Ulrik Knudsen. Pe masa discuției a fost dorința României de admitere în Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, care poate să aducă mai multă prosperitate economică țării noastre.

Șeful executivului de la București a organizat un adevărat „festival” diplomatic în capitala României, cu ocazia Forumului de Afaceri organizat în marja Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M) la Palatul Parlamentului. Peste 1.000 de oficiali, șefi de state și de guverne, experți internaționali, dar și manageri de companii strategice au fost prezenți la discuții.

Primul-ministru i-a transmis oficialului OCDE importanța pe care România o acordă procesului de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, acesta fiind unul dintre obiectivele importante al execuivului condus de Marcel Ciolacu.

L-am asigurat pe Ulrik Vestergaard Knudsen că aderarea României la OCDE este un obiectiv strategic pentru guvernul nostru, a transmis premierul României.

Premierul a reconfirmat în cadrul discuției angajamentul ferm al autorităților române pentru finalizarea cu succes a procesului de aderare, respectiv pentru adoptarea instrumentelor juridice ale organizației și alinierea legislației, politicilor și practicilor naționale la standardele OCDE.

Obținerea statutului de membru al OCDE rămâne un obiectiv strategic, cel mai important după aderarea la NATO și la UE, împărtășit și asumat de întreaga clasă politică, indiferent de schimbările de la conducerea Guvernului”, a declarat prim-ministrul român.

Procesul de aderare are atât o dimensiune internă, care implică reforme, modernizare și dezvoltare, cât și o dimensiune externă, axată pe cooperare cu Organizația și dialog cu statele membre. „România este pe deplin angajată să progreseze pe ambele planuri, printr-un efort interinstituțional susținut, similar celui realizat în perioada de procesului de aderare la Uniunea Europeană”, a dat asigurări premierul Marcel Ciolacu.

Cel mai recent semnal privind angajamentul politic concret pentru aderarea la OCDE este ratificarea Convenției Anti-Mită, unul dintre cele mai importante instrumente juridice ale OCDE. Șeful Executivului a evidențiat și celelalte măsuri adoptate pe plan intern în sensul coordonării demersurilor sectoriale aferente etapei actuale a procesului de aderare, precum și activitatea Comitetului național pentru aderarea României la OCDE, pe care îl coordonează în calitate de prim-ministru, și rolul  Ministerului Afacerilor Externe, care coordonează la nivel de lucru procesul de aderare a României la OCDE.

Secretarul general adjunct al OCDE, Ulrik Knudsen, a dat asigurări că Secretariatul Organizației va continua să acorde țării noastre întreg sprijinul necesar și a încurajat România să mențină ritmul actual susținut de răspuns la chestionarele de evaluare și de participare la misiunile de evaluare sectoriale în cadrul procesului de aderare.

Alături de premierul Ciolacu a fost prezent și secretarul de stat în Ministerul de Externe, Luca Niculescu. Acesta este diplomat de carieră și fost ambasador al României la Paris, actualmente fiind Coordonator Național pentru procesul de aderare a României la OCDE.

Tot astăzi, președintele Senatului, Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu secretarul adjunct al OCDE. Acesta i-a declarat lui Ulrik Knudsen că „admiterea în organizaţia pe care o reprezintă este un important obiectiv de ţară al României”.

Cred cu tărie că admiterea în OCDE reprezintă pentru România oportunitatea prin care se pot face reforme vitale care vor îmbunătăți atât mediul de afaceri, cât și nivelul de trai al românilor, a declarat șeful senatorilor de la București.

Prezent la București cu prilejul Summitului și Forumului de Afaceri ale Inițiativei celor Trei Mări, oficialul OCDE a felicitat România pentru organizarea acestor evenimente și a evidențiat contribuția României la dezvoltarea infrastructurii de transport, energetice și digitale în arealul statelor membre din formatul de cooperare al Inițiativei Celor Trei Mări.

Ulrik Knudsen a apreciat că România demonstrează deja un grad ridicat de convergență cu valorile, principiile și obiectivele organizației și aduce o contribuție valoroasă la activitatea regională a OCDE, se arată în comunicatul emis de Guvernul României.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanții mai multor bănci de dezvoltare din Japonia, USA și Polonia

Cum a devenit Elon Musk un intermediar de putere în lume. Dilema lui Musk: Ce rol joc eu în acest război?

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Emisiunea de la care Rona Hartner credea că i s-a declanșat boala: 'Acolo am slăbit...
FOTO. Cea mai sexy handbalistă, în costum de baie! Brazilianca face ravagii
Vedete care împlinesc 60 de ani, dar nu-și arată vârsta GALERIE FOTO
Boala cruntă de care suferă Gelu Duminică: Nu știu dacă o să apuc 47 de...
Noi detalii în cazul morții lui Beatrice, tânăra ucisă de patronul magazinului la care lucra....
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Renault își ia adio de la DUSTER! Ce se întâmplă cu SUV-ul de la Mioveni?
Medicilor nu le-a venit să creadă când au văzut! Ce a dus la decesul micuței...
Aceasta e cea mai mare pensie din România! De cealaltă parte, peste 1 milion de...
Cristina Spătar, dată afară din casă chiar de Moș Nicolae, cu tot cu cei doi...
Salariile bugetarilor ar putea creşte în 2024 cu 5%. Profesorii ar putea beneficia de o...
Delia, gafă colosală! S-a aplecat, fusta s-a ridicat şi s-a văzut tot, în ziua mare
Cele mai CIUDATE obiceiuri ale lui Napoleon! Ce FEMEI îi plăceau cel mai mult?
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Trei zodii care pierd bani în decembrie. Ratează o șansă unică de câștig
Ștefan Bănică, moment emoționant pe scenă, alături de fiica lui, Violeta Bănică. Adolescenta și-a acompaniat...
BANCUL ZILEI. Două femei se schimbă în vestiar la sala de fitness. Una dintre ele...