VIDEO | Scene emoționante: Copilul român luat de la părinţi de autorităţile din Danemarca a ajuns în brațele bunicilor. „Mathias mi-a recunoscut vocea, când ne-a văzut a început să râdă”

Publicat: 14/07/2022, 13:07
Actualizat: 14/07/2022, 13:23

Copilul român care fusese preluat de autoritățile din Danemarca, după ce a existat suspiciunea că acesta ar fi fost agresat de părinți, a fost repatriat. Micuţul Mathias a ajuns la bunicii săi din Iași. În prezent, părinţii micuțului sunt în Danemarca.

Mathias, băiatul unui cuplu de români acuzat de rele tratamente în Danemarca, a ajuns în România. Copilul a fost luat în brațe pentru perima dată de bunici.

„După 5 luni de zile, să-l ţii în braţe… şi asta vreau să spun, Mathias mi-a recunoscut vocea, mi-a recunoscut mirosul, Mathias când ne-a văzut a început să râdă, să gângurească, să vorbească cu noi şi a simţit toată dragostea noastră”, a spus Gabriela Ciobotaru, bunica lui Mathias.

La scenele emoționante au asistat mai mulți susținători ai familiei din România.

„Ne-am rugat pentru ei cu toată biserica şi nici nu am crezut că o să am această şansă să văd acest eveniment”, a spus Valeriu Savin, un susţinător.

La rândul lui, unchiul mamei copilașului, Cristian Ciobotaru, a afirmat că „E un moment aşteptat. E un moment aşteptat pentru că am avut încredere întotdeauna, am crezut întotdeauna că se poate”.

Bunicii lui Mathias au mai avut de trecut un hop chiar înainte de urcarea în avion, dar au rezolvat problema cu ajutorul consulului din Danemarca.

„Am ajuns la aeroport, când l-a filtru ne-a oprit şi a trebuit o procură de la Protecţia Copilului nu au ştiut să ne-o dea sau nu a vrut să o dea. A chemat Poliţia, pierdeam avionul şi am alergat, am fost ultimii care ne-am urcat în avion”, a povestit Petrişor Ciobotaru, bunicul lui Mathias, citat de reporterii Observator.

Cine va avea grijă de copil

Bebelușul românilor din Danemarca, ajuns la spital – la începutul acestui an, cu suspiciune de „sindrom al bebeluşului scuturat” a fost repatriat, miercuri, 13 iulie, potrivit autorităților române. El a fost dus la bunicii materni şi va fi supravegheat de autorităţile din Vaslui. Aflați în centre de detenţie, părinții copilului nu au dreptul mai mult timp să vadă copilul care a fost supravegheat de o persoană desemnată de municipalitate.

„Am primit veşti extraordinare. După eforturile considerabile făcute de autorităţile române, Danemarca a acceptat repatrierea băieţelului M.R. şi acesta a ajuns astăzi la familia bunicilor materni! Mă bucur din tot sufletul că (…) am reuşit să convingem autorităţile daneze că cea mai bună soluţie pentru bebeluş este ca acesta să ajungă în grija familiei sale extinse. Bunicii materni ne-au impresionat şi pe noi, prin determinarea pe care au avut-o să dovedească faptul că vor cu adevărat să se implice total în creşterea copilului, să-l îngrijească şi să-i asigure toate condiţiile de care acesta are nevoie”, a transmis, miercuri seară, ministrul Familiei, Gabriela Firea, pe contul său de Facebook.

Ministrul a precizat că autorităţile locale vor fi în continuare alături de familia copilului.

„Dorim şi în continuare să-i sprijinim pe bunici, să le fim alături şi să-i îndrumăm pentru ca băieţelul să simtă cât mai puţin lipsa părinţilor săi. Evoluţia acestuia în familia extinsă va fi monitorizată atent şi sprijinită de DGASPC (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului-n.r.) Vaslui, care se va implica în asigurarea continuităţii serviciilor de reabilitare a copilului, în integrarea sa în familia bunicilor, precum şi în sprijinirea membrilor familiei în procesul de adaptare la acest nou context”, a precizat Firea.

„MAE precizează că finalizarea cu succes a acestui caz de instituţionalizare”

La rândul său, Ministerul de Externe (MAE) a transmis, prin intermediul unui comunicat, că pe durata zborului din Danemarca în România, copilul a fost însoţit de către bunicii materni, în grija cărora va rămâne.

„MAE precizează că finalizarea cu succes a acestui caz de instituţionalizare, prin aducerea în România a minorului M.R. şi încredinţarea acestuia bunicilor materni, s-a realizat în baza mecanismelor de cooperare existente la nivel naţional pentru cazurile de copii români faţă de care s-au dispus măsuri de protecţie pe teritoriul altor state, fiind rezultatul strânsei colaborări dintre MAE şi Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi instituţiile omoloage din Danemarca, cu sprijinul autorităţilor locale române responsabile în ceea ce priveşte protecţia drepturilor copilului. MAE adresează, şi pe această cale, mulţumiri deosebite tuturor instituţiilor menţionate mai sus pentru cooperarea excelentă”, se arată în comunicatul MAE.

Acest caz a fost gestionat în mod constant de către reprezentanţii Ambasadei României la Copenhaga, în cooperare cu instituţiile române competente, încă din luna februarie, când misiunea diplomatică a fost notificată de către familia din România cu privire la reţinerea de către autorităţile daneze a părinţilor români ai copilului, preluarea acestuia de către serviciile sociale din Danemarca şi plasarea sa în grija unei familii substitutive din acest stat.

Totodată, încă de la semnalarea iniţială a cazului, MAE, prin intermediul Ambasadei României la Copenhaga, a menţinut permanent legătura cu părinţii minorului şi cu familia extinsă, cu autorităţile centrale şi locale daneze şi române şi a efectuat multiple demersuri, atât diplomatice, cât şi de asistenţă consulară, în favoarea cetăţeanului român minor şi a părinţilor acestuia.

Ambasada României la Copenhaga a eliberat membrilor familiei minorului documente de stare civilă, acte notariale şi de călătorie româneşti (certificat de naştere, titlu de călătorie şi paşaport simplu temporar şi diverse declaraţii).

Doi români, Ionuț și Sorana Rotundu, au fost reţinuţi în Danemarca, în luna februarie, la câteva zile după ce şi-au dus copilul de o lună la spital, unde a fost internat.

Potrivit medicilor, copilul avea hemoragie craniană şi suspectau „sindromul bebeluşului scutura”.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Muncă până la moarte. Raportul real dintre speranța de viață și vârsta de pensionare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață